prof87 Opublikowano 27 Września 2012 Opublikowano 27 Września 2012 Witam, mam taki problem, w Audi A4 B8 które posiadam są założone standardowo od nowości szersze opony 245, chciałbym teraz na zimę kupić zimówki i założyć je na tą felgę, jednak nie mam pojęcia jaka ta felga jest wielka, gdzie to można sprawdzić ?? Prawdopodobnie będzie 7,5" albo 8". Zimówki chciałem kupić właśnie w standardowym rozmiarze do tych aut czyli 225. Jakie oponki polecacie (17 cali) w razie czego i czy bezproblemowo wejdą na tą felgę nawet jeśli to bedzie 8"??? ---------- Post dopisany 27-09-2012 at 13:17 ---------- Poprzedni post napisany 25-09-2012 at 10:28 ---------- Nikt nie wie jak to sprawdzić....?
jedrekx Opublikowano 27 Września 2012 Opublikowano 27 Września 2012 wejdą bez problemu. ja jeszcze w A3 miałem 225/40/18 na feldze szerokości 8". dla mnie to, że zakładają na nią gumę 245/45/17 jest "lekką" przesadą licz się jednak z tym, że przy oponie 225/50/17 będziesz miał większy "naciąg" opony na feldze i przez to mniejsze zabezpieczenie felgi. co do opon ja mam Dunlop SP Winter Sport 3D i jestem z nich bardzo zadowolony, jak do tej pory najlepsza zimówka na jakiej jeździłem
inviz Opublikowano 27 Września 2012 Opublikowano 27 Września 2012 Wy poważnie w zimie jeździcie na takich szerokich oponach? W sumie to jestem całkiem świeżym posiadaczem A4 B8, ale słyszałem że 225/ to szeroko na zimę dla FWD. Ja nawet teraz w jesieni widzę utratę przyczepności na moich fabrycznych 225/55 podczas obfitych opadów deszczu, szczególnie jak wpakuję się na autostradzie przy prędkości >100km/h na zalegającą wodę. Nie wyobrażam sobie co będzie zimą na dziewiczym śniegu, ja akurat mieszkam poza miastem i po takim dość często mi przychodzi jeździć.
jedrekx Opublikowano 27 Września 2012 Opublikowano 27 Września 2012 ja jeżdżę w zimie na 225/50/17 i daje radę przy FWD
prof87 Opublikowano 27 Września 2012 Autor Opublikowano 27 Września 2012 Dzięki Panowie No ale to jak sprawdzić jaką mam szeroką tą felgę bo dalej nie mam pojęcia Może felga jest fabrycznie ta sama tylko szersza opona została założona jak to jest?? W takim razie co do szerokości opon to jaka jest standardowa szerokość opony zimowej do tego auta?? Bo na lato standard jest 225 to wiem. I dlaczego niektórzy polecają na zimę stalowe felgi?? Bo ja chciałem te zimówki nałożyć na te felgi fabryczne 10-ramiennne alumy z Audi, przecież stalówki do takiego auta to chyba jakiś absurd troche....
jedrekx Opublikowano 28 Września 2012 Opublikowano 28 Września 2012 szerokość felgi sprawdzisz na jej wewnętrznej części. ewentualnie poszukaj zdjęcia w Internecie felg, które masz to Ci napiszemy jeśli będziemy wiedzieli
prof87 Opublikowano 28 Września 2012 Autor Opublikowano 28 Września 2012 Aha poszukam sobie A jak jest standardowa szerokosc oponki zimowej dla A4 B8??
jedrekx Opublikowano 28 Września 2012 Opublikowano 28 Września 2012 nie ma chyba podziału na opony letnie/zimowe.. oponę dostosowujesz do felgi..
Rekomendowane odpowiedzi