Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Jak często powinien się włączać wentylator klimatyzacji ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak często powinien włączać się wentylator od klimy gdy jest włączona??? zakładałem już jeden watek i zero odzewu.

proszę o odpowiedzi

pozdro

* po co zakładasz 2 taki sam wątek ? Nie wystarczył tamten ?

Opublikowano

sam się chętnie dowiem, bo u mnie kazde zatrzymanie się dzisiaj włączało wiatrak... :blink:

Opublikowano

czesc, z tego co wiem to po wlaczeniu klimy chodzi on caly czas. Nie wiem jak jest w b6 natomiast w b5 napewno, moze sie zmieniac jego predkosc. Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano
  • Autor

u mnie sie wlacza i wylacza co chwile czy to moze oznaczac malo freonu ???

Opublikowano

czolem, czy pojawiaja Ci sie jakies bledy na klimatronicu? moze vag cos mowi o tym, jezeli bys mial malo czynnika to nie wlaczyla by sie sprezarka ale wentylator powinien chodzic, ja jak mialem zepsuta klime, tzn po wypadku nie bylo czynnika to wentylator i tak chodzil. Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano
  • Autor

to znaczy wyswietlaly mi sie jakies bledy ale teraz nie pamietam jakie ale cos od nawiewu ale klima chodzi perfekcyjnie[br]Dopisany: 03 Czerwiec 2008, 17:56 _________________________________________________aha jeszcze jedno zeby ktos zle nie zrozumial bo chodzi mi o ten wentylator co jest przy chlodnicy :D

Opublikowano

Wentylator się włączy wtedy gdy w układzie rośnie ćisnienie, w czasie jazdy chlodnica jest chłodzona powietrzem z pędu jazdy, a gdy się zatrzymamy to nie ma chłodzenia i dlatego częściej na postoju włącza się wentylator niż w czasie jazdy.

Włącza się co jakiś czas i tak ma być, wszystko jest wporządku.

Opublikowano
u mnie sie wlacza i wylacza co chwile czy to moze oznaczac malo freonu ???

Gdy jest za malo czynnika chlodniczego (freonu) w ukladzie najczesciej wlacza sie i wylacza sprezarka. Co do wentylatora to tak ma byc. W starszych modelach nie bylo dwustopniowej regulacji wentylatora.

Opublikowano

Najlepiej pojechać na serwis klimy i sprawdzić ciśnienia w układzie. Albo zrobić serwis polegający na odciągnięciu tego czynnika co jest w aucie i nabicie klimy taką ilością jaka ma być. Wtedy wiadomo że jest ok. A wentylator włącza się sam zależnie od potrzeb, raz częściej raz rzadziej wszystko zależy od warunków.

Opublikowano

O panowie dziwne, bo u mnie wiatrak od klimy chodzi przez cały czas po załączeniu klimayzacji.. a dodam, że dwa tygodnie temu, miałem naprawiany cały układ... Czyli, regeneracja spręrzarki, czyszczenie i osuszanie układu, no i wymiana osuszacza :)...

Opublikowano

no a który wiatrak jest od klimy? ten z lewej? :mysli:

Opublikowano

Najlepiej pojechać na serwis klimy i sprawdzić ciśnienia w układzie. Albo zrobić serwis polegający na odciągnięciu tego czynnika co jest w aucie i nabicie klimy taką ilością jaka ma być. Wtedy wiadomo że jest ok. A wentylator włącza się sam zależnie od potrzeb, raz częściej raz rzadziej wszystko zależy od warunków.

Kolego tu nie masz racji. Masz ten sam model co ja i napewno wentylator wlacza sie razem ze sprezarka tyle ze na pierwszym biegu, po wzroscie cisnienia zalacza sie drugi bieg. Jezeli tak nie masz to u ciebie cos jest nie tak. Dodam ze nie jest tak w kazdym aucie.

• 2 lata później...
Opublikowano

Kolego tu nie masz racji. Masz ten sam model co ja i napewno wentylator wlacza sie razem ze sprezarka tyle ze na pierwszym biegu, po wzroscie cisnienia zalacza sie drugi bieg. Jezeli tak nie masz to u ciebie cos jest nie tak. Dodam ze nie jest tak w kazdym aucie.

Odgrzeje kotleta :)

Mam pytanko. Czy ten drugi bieg chodzi u was troszkę jak odkurzacz ?? Bo jest na polu 30 stopni i stanę na chwile w korku i się włancza drugi bieg wentylatora i to trochę na zewnątrz słychać jak by odkurzacz chodził :)

Opublikowano

U mnie tez tak jest na 2 biegu to huczy jak nie wiem.

Opublikowano

U mnie tez tak jest na 2 biegu to huczy jak nie wiem.

A czy to nie jest dziwne że się włąncza przy każdym postoju albo nawet wolniutkiej jeździe ? Temperatura na polo koło 30 stopni i silnik 90 stopni. Wydaje mi się że klima mi coś słabiej chłodzi ale narazie jestm na etapie pomiaru temperatury przy wylocie.

Opublikowano

Może masz mało czynnika chłodzącego w układzie. U mnie w czasie wymiany okazało się, że w układzie było ok 450 g a klima i tak chodziła jak burza. Co do włączania drugiego biegu wentylatora, to chyba typowe. W trasie nie włącza się wogóle, ale chwila w korku i startuje co 3-4 minuty, a napewno na każdych światłach.

Opublikowano

Czynnik ma dobity. Zmierzę jeszcze temperaturę na wylocie kratek.

Opublikowano

Czy przy dodawaniu gazu na biegu jałowym kompresor na chwilkę (hamuje) wyłącza się i po chwili się znowu załącza dzieje się tak przy gwałtownym wciśnięciu gazu i puszczeniu a jak się stopniowo dodaje to się nie wyłącza. Podczas jazdy czy ruszania tez pewnie tak się dzieje ale tego sprawdzić już nie mogę z przyczyn wiadomych hehee czy u was tez tak się dzieje ?

Opublikowano

Też tak mam. Wyczytałem w instrukcji, że przy obciążeniu silnika kompresor się wyłącza, żeby nie zabierać mocy silnikowi.

Opublikowano

Ja mam pytanie odnośnie wentylatora klimatyzacji. Niech ktoś mi napisze jak to z nim w końcu jest? Czy po włączeniu klimatyzacji od razu się on uruchamia, czy dopiero (jak wyczytałem w poście #6 wysłanym przez KrzyHo) kiedy wzrasta ciśnienie w układzie? Pytam o to, ponieważ dziś byłem nabić klimatyzację. W zakładzie pracownik powiedział mi, że jest za duże ciśnienie (i w związku z tym zmniejszył nieco ilość czynnika). Wentylator mi się nie włączył po uruchomieniu klimatyzacji, ciśnienie ciągle rosło. I tu pojawia się następne pytanie. Gdzie jest jakiś czujnik, który odpowiada za włączanie się wentylatora? I czy 430g czynnika zamiast 550g (wg autodaty dla tego modelu), może spowodować jakieś spustoszenie przy ciągle zwiększającym się ciśnieniu? I na koniec jeszcze jedna sprawa: czy po uruchomieniu klimatyzacji kompresor chodzi cały czas czy po osiągnięciu żądanej temperatury powinien się sam wyłączyć i potem automatycznie włączyć? Z góry dzięki za odpowiedzi na którekolwiek z zadanych pytań ;)