Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie powinno być średnie spalanie PB/LPG (Tip Tronic)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od niedawna jestem posiadaczem A4 z silnikiem AEB w tiptronicu, poprzedni właściciel twierdził , że średnie spalanie benzyny w trasie wynosiło 7 litrów, po zakupie nie zdążyłem sprawdzić ponieważ ukręcił się wałek i wymieniałem cały silnik i turbo do regeneracji. Niedawno założyłem instalację gazową sekwencyjna i zauważyłem , że spalanie gazu wynosi 14-17 litrów przy spokojnej jeździe(trasa 90% miasto 10%) a raz uzyskałęm wynik 10litrów LPG/100km a wtedy akurat nie dbałem o niskie spalanie prawa noga mocno opierała się o podłogę...

W poniedziałek jadę do gazownika ale chciałbym usłyszeć Wasze opinie :)

Jakie powinno być średnie spalanie PB i LPG ?

Opublikowano

miasto bardzo delikatnie 10l, jak mocniej to do 15l, trasa ok 120km/h 7-8l, trasa ok 90km/h 6,5-7l, mam tylko Pb

Opublikowano

a co bylo powodem ukrecenia sie walka?? 14-17 to cos duzo pali ale to jednak 1.8 T to musi swoje wypic

Opublikowano

najpierw zobacz jak nagrzewa sie silnik

do sprawdzenia:

czujnik wody

termostat

sonda lambda

Opublikowano

Brak smarowania w górnej cześci spowodowało zapieczenie i ukręcenie wałka... jaki był powód nie mam pojęcia, mogę tylko podejrzewać... termostat byl rozwalony nie dogrzewał się silnik, wężyk prowadzący płyn chłodzący do turbiny był nieszczelny, przez co walnęła turbina (może wtedy nie było odpowiedniego ciśnienia oleju) i przełożyło się to na ukręcenie wałka...

-Sonda lambda do wymiany pójdzie prawdopodobnie w poniedziałek i sprawdzimy katalizator.

-termostat wymieniony

-czujnik wody?

Opublikowano

-czujnik wody?

co, czujnik wody ?

Opublikowano

chodzi o czujnik cieczy chłodzącej? ciągle mam90 stopni (ale zauwazylem ze jak zajade na cpn i zgasze to po tankowaniu temp wynosi okoolo 95 stopni ale za chwile po odpaleniu szybko spada do 90) jak mogę sprawdzić ten czujnik?

Opublikowano

czujnik sprawdzisz VAG-iem

porównaj wyniki z tym co masz na klimatroniku