smoku666 Opublikowano 18 Października 2012 Opublikowano 18 Października 2012 Witam, po małej stłuczce z nie mojej winy (oświadczenie sprawcy, jego polisa jest w PZU) okazało się iż mam złamany dolny zaczep lampy!!! (bi-zenon) i tu moje pytanie: PZU likwidując szkodę z OC sprawcy powinno mi: -wymienić lampę na nową ? -kazać robić druciarstwo klejenie ? - należy mi się nowa ? jeśli tak to ori czy jakiś chłam ? jeśli to z OC sprawcy to raczej na pewno nie w zamienniku tak ? powinno być ori ? -czy przy wymianie na nową doliczą mi jakąś kosmiczną amortyzacje ? czy z tym można coś powalczyć czy jak ?? przed chwilą pytałem z ciekawości w ASO - nowa lampa 3500zł proszę o wszelkie możliwe info... bo nie wiem co robić....
supi9 Opublikowano 18 Października 2012 Opublikowano 18 Października 2012 Wg mnie nowa, jeżeli są zamienniki to pewnie zamiennik. Takich rzeczy się nie powinno kleić. Złóż zawiadomienie to rzeczoznawca rozwieje twoje wątpliwości. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
stanley Opublikowano 18 Października 2012 Opublikowano 18 Października 2012 Jeżeli masz lampę oryginalną- musisz z OC sprawcy "dostać" nową oryginalną.( w przypadku połamanego zaczepu również) Amortyzacji nie będzie. Gdy dostaniesz kosztorys z PZU ( tzw ofertowy)będzie tam pewnie zamieszczony zamiennik lub ori z wliczoną amortyzacją np na poziomi 60% Pozostanie Ci napisać odwołanie lub oddać samochód do ASO
smoku666 Opublikowano 18 Października 2012 Autor Opublikowano 18 Października 2012 dzieki za odpowiedzi, czyli rozumiem iż z OC sprawcy należy mi się taka sama jaką miałem przed uszkodzeniem ? czyli np ori w pełni sprawna ? -powinni mi naliczyć na nową ori ? a amortyzacja nie powinna mieć tu miejsca ?
stanley Opublikowano 18 Października 2012 Opublikowano 18 Października 2012 dzieki za odpowiedzi, czyli rozumiem iż z OC sprawcy należy mi się taka sama jaką miałem przed uszkodzeniem ? czyli np ori w pełni sprawna ? -powinni mi naliczyć na nową ori ? a amortyzacja nie powinna mieć tu miejsca ? nie powinna mieć miejsca ( chyba, że masz na reflektorze uszkodzenia nie związane ze szkodą), co innego w przypadku np opony czy tłumika - tutaj nalicza się zawsze amortyzację
NYNA Opublikowano 19 Października 2012 Opublikowano 19 Października 2012 Oddasz do ASO to wymienią na nową bo kasy do ręki na nową to raczej tak bez walki nie dostaniesz.
sebul Opublikowano 20 Października 2012 Opublikowano 20 Października 2012 Witam,po małej stłuczce z nie mojej winy (oświadczenie sprawcy, jego polisa jest w PZU) okazało się iż mam złamany dolny zaczep lampy!!! (bi-zenon) Skad wiesz, ze zenon jest bi ? Moze on jest hetero ?
smoku666 Opublikowano 20 Października 2012 Autor Opublikowano 20 Października 2012 Witam,po małej stłuczce z nie mojej winy (oświadczenie sprawcy, jego polisa jest w PZU) okazało się iż mam złamany dolny zaczep lampy!!! (bi-zenon) Skad wiesz, ze zenon jest bi ? Moze on jest hetero ? znam go już ponad 3 lata, i jak pisze że jest 'Bi' to znaczy że jest :polew::polew::polew::polew:
Rekomendowane odpowiedzi