Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Turbina przestaje pracować w czasie jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Większość czasu żona jeździ autem i raz mi mówiła że kiedyś auto nie chciało jej przyspieszyć. Myślałem że chodziło o zwykłą turbodziurę na niskich obrotach i zbagatelizowałem problem. Dziś jednak po myciu auta postanowiłem go osuszyć i śmignąć dwupasmówką i w pewnym momencie po przejechaniu wolnego zakrętu turbina przestała dmuchać. Auto zrobiło się mułowate. Zjechałem na parking, otwarłem maskę, przegazowałem kilka razy i rzeczywiście nie pracowała. Zgasiłem na 2 min. odpaliłem, przejechałem się i już było dobrze.

Co może się dziać? Proszę o porady.

Przy poprzednim tankowaniu do pełnego baku wlałem STP do diesla.

Opublikowano
:vaglogi::szukaj: pod haslami: notlauft, tryb awaryjny, choc jak jezdzi zona, to jestem niemal pewny PSJ i zapieczonego turbo :decayed:
Opublikowano

Zmienna geometria w turbinie (kierownice w turbinie się zapiekły ) trzeba wyczyścić ... a i powiedz Żonie (po czyszczeniu) żeby nie jeździła jak emerytka i zmieniała biegi przy wyższych obrotach , bo problem może wrócić .

Opublikowano
  • Autor

Dzięki.

Niestety żona jeździ trasę Żory-Rybnik (16km), która od ponad roku jest w remoncie i nie ma gdzie przycisnąć. Chociaż w piątek dostała 100zł i 4 pkt. za 73km/h w zabudowanym :)

Zrobię logi, a w przyszły weekend może później czyszczenie.

Czy do czyszczenia mogę posłużyć się poniższym filmikiem i to wystarczy? Chyba że mniej inwazyjna metoda typu autostrada i 200km/h

Czyszczenie zablokowanych łopatek w turbinie. - YouTube

Opublikowano

zrob logi, moze nie ma tragedii i wystarczy przegonic furmanke :wink:

Opublikowano
Dzięki.

Niestety żona jeździ trasę Żory-Rybnik (16km), która od ponad roku jest w remoncie i nie ma gdzie przycisnąć. Chociaż w piątek dostała 100zł i 4 pkt. za 73km/h w zabudowanym :)

Zrobię logi, a w przyszły weekend może później czyszczenie.

Czy do czyszczenia mogę posłużyć się poniższym filmikiem i to wystarczy? Chyba że mniej inwazyjna metoda typu autostrada i 200km/h

Czyszczenie zablokowanych łopatek w turbinie. - YouTube

Nic sie nie stanie jak wyskoczy na DK 81 i przeleci pare km w którąs strone. Na spota bys przyjechal to bys mial kiedy przegonic a nie raz sie zjawiles i tyle:thumbdown:

Opublikowano
  • Autor

A wiesz, myślałem że w ten czwartek przyjadę, bo nie wiem czy logi ogarnę. :) I tak sobie myślę ze pewnie powiedzą o mnie że przyjeżdża tylko wtedy kiedy coś potrzebuje :)

Opublikowano

Życie jest ciezkie, wpadnij zloguje Ci to za jakiegos browara i moze pogadamy o czyszczeniu tego. Diesla trzeba przegonic do 4 tysia przez troche drogi to wycisnie te sadze, ale jak juz zajebalo kierownice to tylko czyszczenie moze pomoc.

Opublikowano
  • Autor

Ok to będę.

A dysponujesz może lapkiem z VAG-iem bo ja mam ale na Win7 64 bit i tam nie działa VAGcom?

Opublikowano

najlepiej zregeneruj turbinke. mialem to samo, po regeneracji problem dotychczas nie powrocil a zamulac moge ile dusza zapragnie

Wielu moich znajomych czyscilo w tym i ja a jednym slowem jest to o kan c**j ro***bac ;) po jakims czasie problem powrocil i jedziesz od nowa z czyszczeniem

Wez pod uwage tez sytuacje co zrobisz gdy w sytuacji na styk podczas wyprzedzania samochod wejdzie Ci w trym awaryjny...

Opublikowano

Nic bardziej mylnego.Albo ktos nie umial czyscic albo laly wtryski

Opublikowano

ajm i 2x afn w kazdym przypadku po czyszczeniu 5-10 tys i turbo znow padalo. uwazasz ze byla to wina wtryskow ? ciekawe. puki co ja po regeneracji mam swiety spokoj.

Jak uszczelniacze na turbinie puszczaja w czesc goraca to predzej czy pozniej problem wraca.

alternatywa na takie zachowanie samochodu nie jest "przegazowka"co jakis czas lub zwiekszona predkosc obrotowa

Kazdy robi jak uwaza:decayed: w kazdym badz razie ja czyscilem 2 razy a pozniej zregenerowalem i mam spokoj:wink:

nie pomijam faktu ze byc moze nie potrafie metalu oczysci z sadzy.. :kox:

Opublikowano

Dużo zależy od kondycji silnika. Znajomy ma Paska b5 AFN 340tys ori turbo nigdy nie czyszczone i doładowanie wzorowe a luzy na wirniku już nie małe. Zapewne zaraz się sypnie ale całe życie bez czyszczenia mówi za siebie.

Opublikowano
ajm i 2x afn w kazdym przypadku po czyszczeniu 5-10 tys i turbo znow padalo. uwazasz ze byla to wina wtryskow ? ciekawe. puki co ja po regeneracji mam swiety spokoj.

Jak uszczelniacze na turbinie puszczaja w czesc goraca to predzej czy pozniej problem wraca.

alternatywa na takie zachowanie samochodu nie jest "przegazowka"co jakis czas lub zwiekszona predkosc obrotowa

Kazdy robi jak uwaza:decayed: w kazdym badz razie ja czyscilem 2 razy a pozniej zregenerowalem i mam spokoj:wink:

Albo cos kiepsko czyszczone, albo faktycznie auto ma problem z układem paliwowym skoro problem wraca, a auto regularnie sie gania, naprawde trzeba solidnie spowalniać auto, w serii doładowanie masz ustawione na 1948, a tryb awaryjny włacza sie przy 2570(tyczy sie AFN - AJM):wink: ja 2 lata temu złapałem awaryjny zimą lekarstwem było solidne wielokrotne przegonienie auta na 4 i 5 biegu i sprawdzanie kompem, od tamtej pory nie miałem trybów awaryjnych, a u mnie naprawde niewiele potrzeba do złapania, doałdowanie ustawione na pograniczu 2550:wink: takze teoria powrotów jest o kant d*py, poprostu nie zmieniasz stylu jazdy:wink:

Opublikowano
Dużo zależy od kondycji silnika. Znajomy ma Paska b5 AFN 340tys ori turbo nigdy nie czyszczone i doładowanie wzorowe a luzy na wirniku już nie małe. Zapewne zaraz się sypnie ale całe życie bez czyszczenia mówi za siebie.

Moje wysiadlo przy 300 tys ;)

po wymianie turbiny wszystkie problemy z trybem awaryjnym ustaly

silnik, uklad paliwowy nie ruszany.

Opublikowano

Kupiłeś używkę czy regenerowaną? Zapewne i moja turbawka zbliża się do końca życia bo przebieg już swój ma:kwasny:

Opublikowano

Regenerowalem w "turbo servis" w jeleniej gorze chyba i narazie leci jak nowa poza tym kiedys jak podejrzewalem turbinke o zdrade (w rezultacie sie mylilem) juz po regeneracji, odeslalem firmie do zakladu i bez zadnego ale obejrzeli zdiagnozowali na zyczenie wymienili uszczelniacze wywazyli jeszcze raz i odeslali wiec pelen servis w kosztach samej regeneracji

szczegolowe dane servisu moge podac na prv. zadzwonisz zapytasz

Opublikowano

A ja wyczyscilem xxxxxxxx turbin i zawsze jak problem powracal i zazwyczaj to było VP po wjechaniu wtryskow na stanowisko do sprawdzenia lały.