Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8T Nie odpala, brak iskry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem jak w temacie. Rozrusznik kręci, paliwo dochodzi i nic. Żadnej reakcji, prychnięcia, kaszlnięcia, nic.

Na VAGu nic, łączy się, w blokach pomiarowych wartości zmieniają się, więc sterownik wykluczam.

Moduł zapłonowy też odpada - w sumie podmieniałem 3 różne.

Czujnik położenia wału sygnał daje, sprawdzone VAGiem.

Napięcie do cewek dochodzi, przewody od modułu do cewek całe.

Gdyby przeskoczył rozrząd, to chyba czujnik położenia wałka rozrządu coś by wypluł :question:

:facepalm::facepalm:

Jakieś pomysły :question:

A najlepiej pewniaki :decayed:

Edit: Bezpieczniki całe :whistling:

No i odcięcia żadnego nie posiadam :facepalm:

Opublikowano

może świece ;/ lub cewki

Opublikowano
  • Autor
może świece ;/ lub cewki
Wszystkie 4 :question:
Opublikowano

bezpieczniki sprawdzone? podmieniales o takich samych nr modul zaplonowy ten na puszce od filtra powietrza? skad wiesz ze nie ma iskry? niestety w aeb nie powie ktora cewka padla ale zeby wszystkie naraz mozliwe ale raczej rzadkosc.

Opublikowano
  • Autor
bezpieczniki sprawdzone?
Bezpieczniki sprawdzone, zapomniałem dodać :decayed:
podmieniales o takich samych nr modul zaplonowy ten na puszce od filtra powietrza?

Tak :wink:

skad wiesz ze nie ma iskry?
Sprawdzałem :decayed:
Opublikowano

immobilizer?

Opublikowano
  • Autor
immobilizer?

Odpalałby i po 1-2sek gasł :doh:

Opublikowano

ciśnienie paliwa ?

Opublikowano
  • Autor
ciśnienie paliwa ?
Rozwiń, jak możesz :question:
Opublikowano

pompa chodzi ?

\masz ciśnienie na llistwie ?

Opublikowano

skoro wszystko jest ok sprawdzone, a piszesz ze nie masz iskry a, napięcie do cewek dochodzi to nic innego jak cewki padły, ale 4 naraz trochę podejrzane, ale skoro reszta w porządku i na pewno nie ma iskry to tylko cewki.

Opublikowano
  • Autor
pompa chodzi ?

\masz ciśnienie na llistwie ?

Chodzi, samego ciśnienia nie sprawdzałem :eusathink:

skoro wszystko jest ok sprawdzone, a piszesz ze nie masz iskry a, napięcie do cewek dochodzi to nic innego jak cewki padły, ale 4 naraz trochę podejrzane, ale skoro reszta w porządku i na pewno nie ma iskry to tylko cewki.

Coraz bardziej się zastanawiam, czy ecu nie "zgubił" mapy zapłonu :facepalm:

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam , mam podobny problem i nie chce zakładać nowego wątku.

W czwartek kupiłem nowe świece do mojego autka firmy BOSCH, wymieniłem je i odpaliłem "becie", pochodziła chwilę , ale zaczęły mi delikatnie falować obroty (co się zdarzało od pewnego czasu jak odpalałem ja na zimnym silniku), chwile pochodziła i na drugi dzień odpaliłem ją żeby zobaczyć co i jak , ale było to samo . Więc podłączyłem do niej kabel VAG i przez program VAG.COM przeprowadziłem pełne skanowanie, co nic nie dało , więc ja do odpalania a tu nic, kręci kręci i nawet ani razu nie zagadała, tylko wydawało mi się , że słyszałem jakiś zgrzyt pod kierownicą.

Próbowałem ja odpalić z gazu awaryjnie (jak już kiedyś to robiłem jak mi pompa paliwa padła) i tez nic.

Vag.com nic nie wykrywa. Wykręciłem świece, są mokre od benzyny, nie ma iskry ( sprawiłem przytykając cewki do świecy i do masy, a chyba 4 cewki naraz by się nie spaliły), bezpieczniki wszystkie sprawne , odłączyłem też akumulator na cały prawie dzień i pokazało mi takie błędy:

18010 - Power Supply Terminal 30: Voltage too LowP1602 - 35-10 - - - Intermittent

01249 - Fuel Injector for Cylinder 1 (N30)26-10 - Output Open - Intermittent

01250 - Fuel Injector for Cylinder 2 (N31)26-10 - Output Open - Intermittent

01251 - Fuel Injector for Cylinder 3 (N32)26-10 - Output Open - Intermittent

01252 - Fuel Injector for Cylinder 4 (N33) 26-10 - Output Open - Intermittent

16706 - Engine Speed Sensor (G28): No Signal P0322 - 35-00 - -

po skasowaniu błędów, nic dalej nie wykrywa, nawet jak odłączyłem czujnik Halla czy też czujnik położenia wału.

czy za zapłon odpowiedzialny jest któryś z przekaźników? czy przez stacyjkę może nie być zapłonu ?

Jak mogę sprawdzić na VAGu czy czujnik Halla czy też czujnik położenia wału są sprawne?

Bardzo proszę o odpowiedz, bo już nie mam siły do tego auta, a jak sam nie znajdę usterki to będe go musiał zaciągnąć do mechanika.

Opublikowano
  • Autor

Do sprawdzenia moduł wzmocnienia zapłonu (znajduję się na obudowie filtra powietrza) i czujnik położenia wału. W obu przypadkach vag błędu nie wywali.

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedz ,a wiesz może jak mogę sprawdzić ten moduł i czujnik ?

Opublikowano

Najlepiej podmienić u kogoś z takim samym motorem :wink:

Opublikowano
  • Autor

Moduł zapłonowy podmienić, a czujnik położenia sprawdzisz vagiem. Znajdź kanał na którym widać obroty silnika i jeżeli podczas rozruchu będzie pokazywał wartości rzędu 300rpm to czujnik jest ok, jak będzie 0 to padniety :grin:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No niestety nie mam od kogo pożyczyć na podmiankę moduł zapłonowy.

Sprawdziłem według książki "sygnały" na module zapłonu i na wtyczce 4 pinowej (czyli od połączeń przewodów obwodu pierwotnego - od cewek zapłonowych) jest wszystko dobrze, bo podłączyłem do każdego pinu po kolei Diodę 12v i po włączeniu zapłonu świeci wszędzie. Gorzej z drugiej strony, czyli sprawdzenie sterowania modułem zapłonu (wtyczka 5 pinowa) w książce jest napisane "Podłączyć lampkę próbną z dioda kolejno do styku "1", "2", "4" i "5", 5-stykowego złącza i masy silnika,włączając rozrusznik za każdym razem dioda lampki próbnej powinna migać" - nie migała ani razu, podłączyłem miernik , to tylko po przekręceniu kluczyka na sekundę "migało" napięcie chyba ok 1V. i tyle.

Wie ktoś może, gdzie prowadzą przewody które idą do modułu zapłonowego ???

A i ciągle mnie nurtuje mnie jedno, że w momencie, gdy pierwszy raz (gdy już auto nie chciało odpalić) po przekręceniu kluczyka usłyszałem pod kierownicą jakiś zgrzyt, tak jak by coś się przepaliło, może coś jest nie tak z którymś przekaźnikiem ??? bo bezpieczniki wszystkie całe.

a może być to wina stacyjki , że nie ma zapłonu ?

z góry dziękuje za podpowiedzi :)

---------- Post dopisany 10-09-2013 at 11:50 ---------- Poprzedni post napisany 27-08-2013 at 22:45 ----------

Witam, oddałem auto do elektromechanika i on twierdzi , że komputer w audi ma skasowane mapy.

I jeżeli to jest prawda, to gdy przeprowadzałem pełne skanowanie wszystkich kanałów w programie VAG.COM , program musiał w jakiś sposób usunąć te mapy :( :(, W życiu bym nie przypuszczał , że zwykły skan może coś mi uszkodzić.

Z tego co mówił mechanik to muszę teraz kupić nowy komputer do Audi (używany na allegro kosztuje od 200 zł ), zakodowanie immobilizera u tego mechanika to koszt 200zł ;

Wymiana czujnika położenia wału (bo był walnięty) i cała diagnostyka, żeby ustalić, że to skasowane mapy kosztowała mnie 350 zł.

Czyli całość będzie mnie kosztować ok 800 zł :(

Teraz pytanko, czy ja jestem w stanie wgrać takie mapy do mojej Audi i skąd wziąć takie mapy silnika?

Bardzo proszę o podpowiedz

Opublikowano
  • Autor

Nie jesteś w stanie tego samemu zrobić. W 1996r wymieniasz komputer i robisz adaptacje immo vagiem. Elektromechanik do tego nie jest potrzebny.

Opublikowano

Dzięki wielkie za odpowiedz ,

znalazłem taki sposób kodowania immo

[Audi A4 B5] Adaptacja kluczyków

kolego Łepski może wiesz czy to jest właściwy sposób ?

bo powiem szczerze, że po tej historii z pełnym skanowaniem wszystkich kanałów , to boję się, żeby coś znowu nie zepsuć

Pozdrawiam Michał