Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A3 Sportback 2.0 tdi cr 140 - co to za silnik ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jestem na kupnie A3 po 2008 z silnikiem 2.0 tdi common rail ? co dobrego i złego powiecie o tym silniku ? O DPF wiem. Auto ma 150 tys wpełni udokumentowanego przebiego i chodzi jak nówka. Nie wiem czy sie bać ? Auto dla narzyczonej która do pracy codziennie robi w dwie strony 40 - 50 km (trasa). Jak kwestia spalania ? Podobno cr lubia bardziej wypić.

Opublikowano

Jakie oznaczenie tego silnika ?? W A3 było kilka rodzajów... najlepszy był BMM

Opublikowano
  • Autor

bmm był na pompowtryskach. Nie wiem własnie jakie oznaczenie

Opublikowano

Napisałeś po 2008. Określ się jaki rocznik, konkretne oznaczenie silnika... chyba wiesz co chcesz kupić ? Jak nie wiesz to dzwoń do sprzedającego niech te dane podaje... tu nikt z fusów nie wróży i nie domyśla się jaki motor tam siedzi.

Opublikowano
  • Autor

2010 silnik z common rail 140 koni, chyba nie było ich wiele ?na chwile obecna mam vin

Opublikowano
2010 silnik z common rail 140 koni, chyba nie było ich wiele ?na chwile obecna mam vin

Daj

Opublikowano
  • Autor

vin poszedł na priv

Opublikowano
  • Autor

CR powinno byc cichsze, mi tam osobiscie dzwiek PD odpowiada, szczególnie na ciepło. co jeszcze mozecie o tym silniku powiedziec ? ps co to sa lankastery ?

Opublikowano

Ja aktualnie ujeżdżam a3 z 2.0 tdi 140 z 2011 i jeżeli chodzi o spalanie to spokojna jazda (z dzieckiem na pokładzie) na dystansie ~80km to według fisa 4.3 w rzeczywistości 4.56. Przy normalnej jeździe dopasowując się do reszty i nie przekraczając 130 zamyka się w 5.0-5.1.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

oj no ale co tutaj mowic. jezeli motorownia i buda zdrowa mozna brac.

Opublikowano

skasowałem posta za miast go zmienic...

z BMR co pisałem to brednie wyrzucamy... silnik 2.0TDI CR w A3 to CFFA CFFB CFGB CLCA

nie stosowano w nich Lanchaster'ów czyli wałki wyrównoważające. a Lancheste bo tak miał na nazwisko brytyjczyk który cos takiego wymyslił kupe lat temu...ale DPF bedzie napewno aby utrzymac norme emisji spalin Euro4

Opublikowano

w 2010 w A3 2.0 tdi 140 koni był silnik CBAB :hi:Kody silników ť Audi Klub Polska

Opublikowano
  • Autor

czyli silnik CBAB, ma on wałki czy nie ? bo zasłyszałem, że w kazdym audi z Common Rail są wałki. Auto juz zaliczkowane wiec będzie w rodzinie:) Do końca serwisowany w ASO, rocznik jednak 2008, mod 09. 150 tys km a samochód jak nowy ..

Opublikowano

czyli PD

Opublikowano
  • Autor

nie pd, tylko common rail

Opublikowano

niezaleznie czy 2.0 PD czy 2.0 CR... silnik wzdluznie to sa walki... silnik poprzecznie to silnik montowany w autach pod bardziej budzetowego klienta i poza kilkoma wyjatkami jak np passat, superb i tiguan walkow nie ma - wg etki takze wyjatkiem tutaj jest A3 z 2010r (bo taki akurat sprawdzilem) wiec walki sa a zmiana zabieraka 77->100mm nastapila 19.10.2009r. W golfie z 2010 np walkow nie ma

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano
  • Autor

dzieki Przemek, ale nasz egzemplarz to modelowy 09 czyli nie ma wałków? W silnikach bez wałków wystepuje ten felerny zbierak ?

Opublikowano
W silnikach bez wałków wystepuje ten felerny zbierak ?

nie ma wałków, nie ma również zabieraka

• 2 lata później...
Opublikowano

W silnikach bez wałków wystepuje ten felerny zbierak ?

nie ma wałków, nie ma również zabieraka
Witam, przepraszam że odświerzam tak stary temat ale chciał bym się dowiedzieć jaki typ silnika znajduje się w modelu samochodu Audi A3 Sportback 2.0TDI 140km rok 2009 numer vin WAUZZZ8P7AB009249.
- 2.0 TDI CBAB (103kW/140KM), montowany w okresie kwiecien 2008 - maj 2010
- 2.0 TDI CFFB (103kW/140KM), montowany w okresie listopad 2009 - marzec 2013
z racji tego ze auto którym się interesuje to rocznik 2009 jest możliwość że może mieć albo jeden albo drugi model silnika 2.0TDI
Wiem że w silnikach z common rail wyeliminowano wady poprzedników ale też dodane nowe, niespotykane dotąd w audi A3 problemy.
Głównym problemem silników CBxx jest konstrukcja napędu pompy, która została zrealizowana podobnie jak we wzdłużnych silnikach PD stosowanych w A4. Problematycznym elementem jest zabierak (tzw imbus), który ulega wytarciu (razem z nim gniazdo w module wałków).
W późniejszych modelach silników CBxx (produkcja od października 2009) problem ten wyeliminowano stosując dłuższy zabierak (zamiast 77mm zastosowano 100mm) oraz pogłębiając gniazdo w module wałków.
Silniki CFxx od początku produkcji posiadają dłuższy zabierak.
dlatego bardzo mi zależy coś się więcej na ten temat dowiedzieć.
z góry dziękuję
Michał