boczus Opublikowano 8 Grudnia 2012 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Wiatm mam problem z ogrzewaniem mianowicike samochod łapie temperature normalnie pokazuje 90 ale bardzo słabo grzeje gdy dodaje gazu słychac jakby woda sie przelewała i wtedy grzeje dobrze.
ja74687 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Opublikowano 8 Grudnia 2012 albo uszczelka pod głowicą robi ci ciśnienie albo pompa wody poszła odkręć korek od zbiorniczka i zobacz czy masz tam ciśnienie.
radi Opublikowano 8 Grudnia 2012 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zapowietrzony uklad,w V6 jest ciezko odpowietrzyc,mialem tak wiele razy,umnie sie zapowietrzal bo mialem dziure w chlodnicy,nalej do zbiorniczka plynu do pelna,odkec zbiorniczek i podwies na czyms zeby byl wyzej jak przewody do nagrzewnicy,sciagnil lewy przewod od nagrzewnicy ten z dziurka tak zeby plyn polecial troche,poskladaj i zobacz czy sie cos poprawilo.
lukaszek13ns Opublikowano 8 Grudnia 2012 Opublikowano 8 Grudnia 2012 albo uszczelka pod głowicą robi ci ciśnienie albo pompa wody poszła odkręć korek od zbiorniczka i zobacz czy masz tam ciśnienie. nawet chociasz by to poszło to nie było by słychać przelewania, i było by ogrzewanie. masz zapowietrzony układ na 100% i nic innego nie szukaj odpowietrz i będzie dobrze
boczus Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2012 sprobuje odpowietrzyc i zobacze czy sie uda. a jeszcze takie pytanie czym jest napedzana pompa wody paskiem rozrzadu czy klinowym?
radi Opublikowano 8 Grudnia 2012 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Jezeli slychac przelewanie wody w nagrzwnicy to napewno jest zapowietrzony i nie grzeje w srodku,jak by pompa padla to by sie grzal silnik,pompa napedzana jest rozrzadem.
Maxcudo Opublikowano 9 Grudnia 2012 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Możesz też spróbować stanąć autem pod dość stromą górkę, wtedy też lepiej odpowietrza się nagrzewnica.
rafal9119 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Opublikowano 9 Grudnia 2012 panowie ja u siebie probuje odpowietrzyc uklad i sciagnelem ten waz z dziurka od nagrzewnicy ale wcale tam plynu nie było.co jest nie tak z nim??
lukaszek13ns Opublikowano 9 Grudnia 2012 Opublikowano 9 Grudnia 2012 panowie ja u siebie probuje odpowietrzyc uklad i sciagnelem ten waz z dziurka od nagrzewnicy ale wcale tam plynu nie było.co jest nie tak z nim?? ja tez tak miałem, ostatnio jak przewód do nagrzewnicy zmieniałem, dmuchnąłem w zbiorniczek wyrównawczy i jak pojawił się płyn to założyłem przewód, i już układ był odpowietrzony, od razu ciepłe powietrze leciało, a wcześniej nie chciało. Juz kilka razy w audi takim sposobem odpowietrzałem i zawsze było ok, bez dmuchnięcia zawsze miałem tak jak ty ze w przewodzie wogóle płynu nie było
Maxcudo Opublikowano 9 Grudnia 2012 Opublikowano 9 Grudnia 2012 stawanie autem pod górkę, też na prawdę daje rade, bo nagrzewnica robi się wtedy jednym z najniższych punktów układu chłodzenia i chcąc, nie chcąc powietrze ucieka do góry, a nagrzewnica zalewa się płynem. nie zapomnij go trochę prze-gazować jeśli stosowałbyś moją metodę ---------- Post dopisany at 13:55 ---------- Poprzedni post napisany at 13:54 ---------- mowa o w miarę porządnej górce, a nie jakimś wzniesieniu oczywiście.
motor144 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Odpowietrzenie na pewno warto zrobić bo to typowa przyczyna nieprawidłowego grzania, ale może warto poszukać przyczyny zapowietrzenia układu chłodzenia np.jakiś wyciek bo chyba w 2.8 V6 nie zapowietrza się bez przyczyny? No chyba że było coś robione przy układzie chłodzenia to wyjaśnia sprawę.
Rekomendowane odpowiedzi