hormon Opublikowano 22 Grudnia 2012 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Witam W mojej audicy mam zawieszenie 1BV i z fabryki wyjechała na felgach s-line jak na zdjęciu. Na wiosnę muszę kupić opony letnie a teraz mam kilka pytań do osób ogarniętych w temacie: 1. zostawić rozmiar 235/45/17 czy zmienić na 225/45/17 – po głowie chodzi mi o komfort jazdy w koleinach, opory toczenia i wygląd? Na 235 auto fajnie wygląda ale więcej pali i wymaga sporej uwagi w koleinach. Może na 225 byłoby lepiej? 2. pisałem o rodzaju zawieszenia bo potrzebuję opinii o oponach które „zmiękczą” trochę jego charakterystykę. Od tego roku na tylnej kanapie jeździ mała pasażerka a poprzednie Dunlop Sport Maxx zdecydowanie nie są do komfortowej jazdy. Jakies sugestie? Ja myślałem nad Vredestein Ultrac Cento ale może koledzy mają inne sugestie…
Rafi78 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Opublikowano 22 Grudnia 2012 jeśli juz mówimy o komforcie jazdy to raczej nie szerokość opony ma na to ma wpływ tylko wysokość( jak sie mylę niech mnie ktoś porawi ) wiadomo, że w koleinach węższa opona bedzie sie lepiej sprawować i szerokość 225 była by optymalna
bojan167 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Opublikowano 22 Grudnia 2012 jeśli juz mówimy o komforcie jazdy to raczej nie szerokość opony ma na to ma wpływ tylko wysokość( jak sie mylę niech mnie ktoś porawi ) wiadomo, że w koleinach węższa opona bedzie sie lepiej sprawować i szerokość 225 była by optymalna Szerokością opony można zniwelować koleiny no i rzecz jasna spalanie. Wysokość opony może poprawić komfort jazdy i wybieranie dziur i nierówności na naszych drogach. Optymalne rozwiązanie wg mnie to 205/50 lub 215/50 tylko nie wiem jak to się ma do szerokości twojej felgi(czy da się je założyć i jak to będzie wyglądało).
hormon Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2012 jeśli juz mówimy o komforcie jazdy to raczej nie szerokość opony ma na to ma wpływ tylko wysokość( jak sie mylę niech mnie ktoś porawi ) wiadomo, że w koleinach węższa opona bedzie sie lepiej sprawować i szerokość 225 była by optymalna Szerokością opony można zniwelować koleiny no i rzecz jasna spalanie. Wysokość opony może poprawić komfort jazdy i wybieranie dziur i nierówności na naszych drogach. Optymalne rozwiązanie wg mnie to 205/50 lub 215/50 tylko nie wiem jak to się ma do szerokości twojej felgi(czy da się je założyć i jak to będzie wyglądało). Powiem tak: o rozmiarach które podałeś nie myslałem wcale głównie z faktu że na zimę jeżdze 205/55R16 i wygląd nie powala a 215 myslę ze średnio bedzie wyglądać na tej feldze (chyba ze ktoś wyprowadzi mnie z błędu). djrafal - ok jeśli jest tak jak piszesz i za "komfort" odpowiada wysokość opony to 235/45 powinna być bardziej komfortowa niż 225/45 bo wyższy ma współczynnik relacji szerokość/wysokość jako % szerokośći
Rafi78 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Opublikowano 22 Grudnia 2012 jeśli juz mówimy o komforcie jazdy to raczej nie szerokość opony ma na to ma wpływ tylko wysokość( jak sie mylę niech mnie ktoś porawi ) wiadomo, że w koleinach węższa opona bedzie sie lepiej sprawować i szerokość 225 była by optymalna Szerokością opony można zniwelować koleiny no i rzecz jasna spalanie. Wysokość opony może poprawić komfort jazdy i wybieranie dziur i nierówności na naszych drogach. Optymalne rozwiązanie wg mnie to 205/50 lub 215/50 tylko nie wiem jak to się ma do szerokości twojej felgi(czy da się je założyć i jak to będzie wyglądało). Powiem tak: o rozmiarach które podałeś nie myslałem wcale głównie z faktu że na zimę jeżdze 205/55R16 i wygląd nie powala a 215 myslę ze średnio bedzie wyglądać na tej feldze (chyba ze ktoś wyprowadzi mnie z błędu). djrafal - ok jeśli jest tak jak piszesz i za "komfort" odpowiada wysokość opony to 235/45 powinna być bardziej komfortowa niż 225/45 bo wyższy ma współczynnik relacji szerokość/wysokość jako % szerokośći Masz jak najbardziej racje ale zarazem masz szersze kapcie co jak pisałeś zwieksza spalanie(pewnie niewiele) i jazda po koleinach jest nieprzyjemna - myslałem może nad rozmiarem 225/50
hormon Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2012 225/50 jest do rozważenia, ciekaw jestem jak wyglada taka opona na aucie. Może ktoś doradzi z własnego doswiadczenia
patryk10015 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Opublikowano 22 Grudnia 2012 mi się wydaje ze 225/45/17 było by optymalnie ja jeżdżę na 245/40/18 i nie ma aż takiej tragedii w koleinach myślę że mogło by być gorzej. I biorąc wysokość oponki kolego uważaj żeby nie przesadzić żeby nie było jak balon
majkel20 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Mam dokładnie takie same felgi i sprowadziłem auto z rozmiarem 235/45/R17 i teraz po wykończeniu opon zmieniam na następny sezon na 225/45/R17
hormon Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2012 majkel20 jaką masz zawiechę i nad jaką oponą myślałes?
majkel20 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Opublikowano 22 Grudnia 2012 1BV i chyba wezmę GOODYEAR EFFICIENTGRIP Goodyear EFFICIENTGRIP 225/45 R17 91 W. Opony Goodyear . Oponeo.pl
verus Opublikowano 24 Grudnia 2012 Opublikowano 24 Grudnia 2012 225/50 jest do rozważenia, ciekaw jestem jak wyglada taka opona na aucie. Może ktoś doradzi z własnego doswiadczenia <br /><br />
A-rek Opublikowano 25 Grudnia 2012 Opublikowano 25 Grudnia 2012 225/50 jest do rozważenia, ciekaw jestem jak wyglada taka opona na aucie. Może ktoś doradzi z własnego doswiadczenia http://s9.postimage.org/uwib7vw6j/image.jpg <br /><br /> no i jak widzisz na obrazku odpuśc sobie taki dziwny rozmiar. jeśli chcesz mieć komfort i zero pływania w koleinach to do B6 tylko 215/50
Rekomendowane odpowiedzi