Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Co zrobić w A4 B6 AWX aby uzyskać lepsze odejście niż w Golfie IV AHF 131km 297Nm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chłopaki mam pytanie w sprawie programu. Sprawa wygląda tak:

Mój poprzednik Golf IV AHF TDI po programie miał 131km i 297Nm:cry:. Co muszę zrobić w mojej A4 B6 AWX, aby mieć lepsze odczucia z jazdy niż moim byłym golfem. Wiem, że jest inna waga między A4 B6 a golfem IV i dlatego sam program w A4 może być za mało.

Tak piekle się z tym efektem odejścia auta, ponieważ w mojej okolicy jest parę BMW E46 136km i cały czas wychwalają co te bmy nie potrafi:kwasny: , a fajnie byłoby gdyby tak niespodziewanie szczęka im opadała jak przy moim Golfie IV:decayed:(byli pewni, że 110km a tu nagle szok:shock3: bo nie mogą ode mnie odejść _do 140km/h mój golf z ich E46 zawsze szedł łeb w łeb, później na prędkość nie miałem szans).

Opublikowano

Zacznij od zrobienia programu...to bedzie juz spora roznica. Jesli nadal bedziesz uwazal ze to za malo to turbo FMIC pompki itd..:)

Opublikowano

Dobra diagnostyka silnika na początek by nie zaszkodziła ;)

Sent from my Atari 2600 using ...

Opublikowano

Przecież seryjne 1.9 tdi 131 KM powinno jechać podobnie jak te 136 KM w e46 :whistling: a słyszałem opinie że nawet ciut lepiej... Zrobisz sam program u dobrego tunera i różnica będzie duuża - max 165-170 KM i ok 380 Nm samym chipem. Dalsze kroki jak podnosić moc, masz opisane temacie, który podał MAGIC87

Opublikowano
  • Autor

Wiem, że jest w tym dziale bo czytałem:naughty:, ale co z tego że jest tam podana teoria. Ja chciałem się dowiedzieć jak to wygląda w praktyce dlatego założyłem ten temat.

Gdyby patrzeć na same wykresy i nic poza tym to nie logiczne byłoby, żeby mój stary golf 131km brał nowszą bmke 145km. (przecież 14km różnicy:decayed:)

albo kup rezystor za 3 zł:facepalm:

chcesz to kup, ja takiego badziewia nie wrzucę do auta.:hi:

---------- Post dopisany at 14:14 ---------- Poprzedni post napisany at 14:06 ----------

Przecież seryjne 1.9 tdi 131 KM powinno jechać podobnie jak te 136 KM w e46 :whistling: a słyszałem opinie że nawet ciut lepiej... Zrobisz sam program u dobrego tunera i różnica będzie duuża - max 165-170 KM i ok 380 Nm samym chipem. Dalsze kroki jak podnosić moc, masz opisane temacie, który podał MAGIC87

Wiem, że wszystko fajnie i elegancko opisane jest przez MAGIC87 . Ale chłopaki po co rezać tak mocno auto jeżeli mówicie, że sam program wystarczy na uzyskanie takiego efektu jaki mam zamiar osiągnąć.

A temat założony jest dlatego, że jeżeli na programie będzie już fajnie latać (czyt. lepiej niż te bmki) to wtedy szkoda kasy na inne turbo, pompki itd... A jeżeli ktoś z was powiedziałby, że będzie słaby efekt, bo sam się o tym przekonał to zainwestuje więcej kasy i program wrzuciłbym gdybym wszystko porobił. (a chce ominąć takiej sytuacji jak zrobienie programu i okaże się , że jest lipa, bo po co płacić kolejny raz za drugi program po wymianie gratów).

Opublikowano

Jest taka zasada, że zawsze ktoś będzie szybszy i zawsze chce się więcej mocy.

Nikt nie jest Tobą i nie powie Ci, czy sam program wystarczy czy po tygodniu stwierdzisz, że to za mało.

Pocieszające jest, ze mając samochód z T - masz możliwości. Nie to co wolnossaki:wink:

Opublikowano

No to jak kolega nie potrafi czytac, chociaz wszystko opisane jak dla dziecka 5 letniego.

Na objechanie BMW wystarczy Ci sam soft.:banan:

Opublikowano

Wiem, że jest w tym dziale bo czytałem:naughty:, ale co z tego że jest tam podana teoria. Ja chciałem się dowiedzieć jak to wygląda w praktyce dlatego założyłem ten temat.

Gdyby patrzeć na same wykresy i nic poza tym to nie logiczne byłoby, żeby mój stary golf 131km brał nowszą bmke 145km. (przecież 14km różnicy:decayed:)

Jaka teoria? teorie to masz napisana na stronach vtechu i aukcjach alegro, gdzie przewiduja Ci dokładnie że bedziesz miał 168km i 372nm:wallbash: tu masz podane realne przykłady...

a odnosnie 14km, nie bój sie pojedzie Cie nie jedno wybebeszone clio które bedzie miało nie wiecej jak 100km:hi:pamietaj B6 to krowa...

Opublikowano

Jaka teoria? teorie to masz napisana na stronach vtechu i aukcjach alegro, gdzie przewiduja Ci dokładnie że bedziesz miał 168km i 372nm:wallbash: tu masz podane realne przykłady...

a odnosnie 14km, nie bój sie pojedzie Cie nie jedno wybebeszone clio które bedzie miało nie wiecej jak 100km:hi:pamietaj B6 to krowa...

0001R96772QKMFA6-C116.jpg

sam sie o tym przekonałem:decayed:

Opublikowano

Dokładnie nie liczą sie tylko km,nm,ale taż waga:wink:

Opublikowano
  • Autor

Chłopaki o tym właśnie pisałem, czytajcie wcześniejsze posty.

---------- Post dopisany at 20:26 ---------- Poprzedni post napisany at 20:22 ----------

czyli program "gówno" daje bo konie i Nm wzrosną, ale podczas jazdy jest to mało zauważalne przy wadze A4 B6.

Opublikowano
:doh:
Opublikowano

Nie popadajmy w paranoję:wink:

Wzrost mocy po programie da się odczuć nawet przy tej "gigantycznej" wadze b6.

Opublikowano

Chłopaki o tym właśnie pisałem, czytajcie wcześniejsze posty.

---------- Post dopisany at 20:26 ---------- Poprzedni post napisany at 20:22 ----------

czyli program "gówno" daje bo konie i Nm wzrosną, ale podczas jazdy jest to mało zauważalne przy wadze A4 B6.

to było odpowiedzią na te twoje 14km róznicy:whistling: a nie czy warto czy nie warto:wink:

Opublikowano
pamietaj B6 to krowa...

Co ty tutaj wypisujesz... Jaka Krowa. Miałem długo b6 AWX i to auto zasługuje z pewnością na miano KULTOWEGO. Zaraz po kupnie zrobiłem program u Rogallotiego i wyszło 170 km (w seri 136 kM). I co po tym: Spalanie 0,5 l/100km mniej, a nogi lekkiej nie mam. Na zbiorniku przejeżdżałem 1200 km bez obaw (trasa 150 - 160 km/h, + klima, + 4 osoby). Golfy, renówki i inne barachło daleko w tyle!!!! I na światłach i na trasie. Do wiadomości masy własne dla 1.9 TDi:

b5 - 1240 kg

b6 - 1395 kg

b7 - 1395 kg

b8 - 1460 kg (silnik 2.0 TDi)

Więc jaki to argument przy mocy 160 -170 kM te sto parę kilo????????????????

Krowa to stary merc 190D, a nie b6 AWX.

Opublikowano
pamietaj B6 to krowa...

Co ty tutaj wypisujesz... Jaka Krowa. Miałem długo b6 AWX i to auto zasługuje z pewnością na miano KULTOWEGO. Zaraz po kupnie zrobiłem program u Rogallotiego i wyszło 170 km (w seri 136 kM). I co po tym: Spalanie 0,5 l/100km mniej, a nogi lekkiej nie mam. Na zbiorniku przejeżdżałem 1200 km bez obaw (trasa 150 - 160 km/h, + klima, + 4 osoby). Golfy, renówki i inne barachło daleko w tyle!!!! I na światłach i na trasie. Do wiadomości masy własne dla 1.9 TDi:

b5 - 1240 kg

b6 - 1395 kg

b7 - 1395 kg

nie zrozumiałes, no ale nic:hi:B6 to ciezki samochód którego osiagi po chipie są porównywalne do duzo mniejszych mocowo gówien spotykanych na drodze:wink: ide o zakład że lupo GTI mając 120km nie ma co z tobą robić póki ma obroty:wink: v-max na twoją korzysć:wink: i co do tej wagi nie wierz w dowód rejstracyjny tylko pojedź na wage... moje B5 ma też podobną moc do twojego byłego B6 i waży prawie 1,5t w stanie obecnym:hi:

a co do masy własnej, w ksiazkach serwisowych dostepnych na forum B6 z silnikiem 130km wazy 1450kg a B7 z silnikeim 2,0 w wersji avant 1490kg, takze niewiem skad brałes dane:wink:

Opublikowano

Nie kombinuj tylko rób program. Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem po zakupie B6 było właśnie podniesienie mocy. Było to prawie 8 lat temu i nigdy nie żałowałem tej decyzji, a ta dodatkowa moc nie raz przydała się na drodze. I nie mam tu na myśli ścigania się :wink: A różnica po programie jest i to bardzo duża.

Opublikowano
:doh:

+1:facepalm:

---------- Post dopisany at 12:17 ---------- Poprzedni post napisany at 12:15 ----------

pamietaj B6 to krowa...

b5 - 1240 kg

b6 - 1395 kg

b7 - 1395 kg

wazyłem swoje B6... 1500 Kg bez koła zapasowego:wink: a w srodku nie mam jakiegos wypasu... Tymka Avant 1600

Opublikowano

Audi 131 KM powinno w serii objechać te BWM 136KM ja swoją 115KM 1.9 TDI juz pare takich przegoniłem a jeździłem takimi 131 i jest troche lepiej niż w 115KM... Jak mało to rób Chipa :P