Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja wiedza w świecie komputerów zatrzymała się na 2003 czyli na czasach AMD Athlon XP i Pentium 4. wiec proszę was o pomoc w skompletowaniu taniego jak najwydajniejszego zestawu do 1000 zł.

Mam pytanie czy nowoczesne płyty główne maja jeszcze złącza ATA 100/133 czy już tylko serial ATA? Jeśli tak, to zestaw ten nie musi zawierać napędu optycznego i dysku twardego.

Czekam na wasze propozycje kombinacji.

---------- Post dopisany at 11:12 ---------- Poprzedni post napisany at 00:31 ----------

A dodam ze zestaw bez zasilacza bo posiadam jakiś 450W CoolMastera, wiec do low endowej wersji starczy

Opublikowano

W nowoczesnych czipsetach nie ma miejsca na ATA na MOBO. Ale zawsze mozesz dokupic kontroler na teraz. w przyszlosci jednak wymienilbym dysk na SATA - np SSD na system chociaz. Kontrolery podlaczany do PCI warty uwagi:

KONTROLER PCI IDE SATA RAID + BIOS (2845606535) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

CPU:

AMD AMD Athlon II X4 750K - odblokowany mnoznik, 3.4 GHz, 4 rdzenie - grzechem bedzie go nie podkrecic

MOBO:

cos na A75 lub A85

ASRock FM2A75 Pro4-M

GPU:

jakis Radeon HD7750 - pograsz we wszystko nowe ale nie na full oczywiscie

RAM:

1333 MHZ wystarcza

np. GoodRam 4GB 1333 MHz

i masz niecaly 1000 PLN.

W razie czego pytaj.

Opublikowano

Dzięki ja rozmyślałem nad takim zestawem 3x3,2Ghz AM3 RAM 4GB 160GB GT630 4GB!! 3D 450W DVD (2877416790) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Z tego co widzę w tym zestawie jest procek gorszy niż mi napisałeś i płyta na jakimś innym chipsecie. Pamięć 1600MHZ

Ten Geforce gt630 jest mniej wydajny od Radeon HD7750 ?

Opublikowano

Rzeczywiscie - procek jest mniej wydajny i grafika rowniez w tym zestawie z allegro. Plyta gl. najtansza z mozliwych ze starym juz gniazdem AM3+ i czipsete, bez USB 3.0. No ale czego sie spodziewac po promocjach z allegro?

Pamiec mozesz kupic sobie 1600 - to nie problem.

Opublikowano

płyta główna lipna ...

a czy nie lepiej było by spróbować złożyć coś na intelu?

polecam sklep AREST.pl Sklep Komputerowy Wrocław gratis składają zestaw z wybranych części.

Opublikowano

Można ale do 1000 optymalny będzie ten AMD wykręcony do 4.0 ghz.

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Skorzystam z porad endriuu i wezme te bebechy co on wypisał. Bo zna się widać dobrze na komputerach.

Opublikowano

ja osobiscie polecam agito.pl. zawsze biore u nich - z tym ze skladam sam - nie ufam sklepom w montazu.

Opublikowano

Sam jestem na etapie wymiany kompa i zauważyłem że na agito.pl są najniższe ceny nawet w porównaniu z allegro:wink: Oczywiście mowa o nowych częściach:wink:

Opublikowano

Komp kupiony :) Dzięki za pomoc Endriuu

Nabyłem o to taki zestaw.

CPU:

AMD AMD Athlon II X4 750K 3,4GHZ

MOBO:

ASROCK FM2A75M-DGS AMD A75 Socket FM2 (PCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3) mATX

RAM

DDR3 4GM GOODRAM 1333MHZ CL9

GPU:

Sapphire Radeon HD7750 2GB DDR3 - Jutro ojciec zawozi z powrotem do sklepu i zamienia na wersje z 1GB DDR5. Napisałem na kartce , że chce z DDR5 to wcisnęli tacie "kastrata":kwasny: z DDR3 który jest 2 krotnie wolniejszy niż DDR5. A różnica w cenie ok 20-30zł :facepalm: Dobrze, że jest opcja zwrotu towaru do 10 dni :) Jutro dostaną opieprz jeszcze ode mnie przez telefon.

HDD

SEAGATE 500GB ST500DM002 SATA III 16MB

UWAGA NIE POLECAM ŻADNYCH PRZEJŚCIÓWEK Z IDE NA SATA. U mnie taka jest przy nagrywarce DVD LG , Nagrywarka nie jest bootowalana, Windows jej nie wykrywa, tylko tacka się wysuwa. Więc jutro zwracam przejściówkę do sklepu a kupie sobie napęd SATA używkę za 50zł :)

Ogólnie lepiej taki sprzet kupić za 1000zł niż jakaś konsolę - moim zdaniem:P bo w karcie wejście HDMI więc też można podłączyć do LEDa :)

Opublikowano

fajny zestaw.

co do przejscioowek to bywa roznie. ja ma i dziala ladnie. to wszystko chinszczyzna takze sporo zalezy od szczescia.:wink:

Opublikowano

Podepnę się pod temat by nie zakładać nowego.

Padła mi płyta i zastanawiam się nad modernizacją kompa w domu.

Jak na razie zastanawiam się nad kupnem płyty procka i pamięci:

Intel Core i3 3220 2x3.30 GHz BOX (LGA1155, 3MB, HD2500, 55W

Asus P8B75-V, B75, VGA, DVI, DDR3, SATA3, GBLAN, ATX, LGA1155

DDR3 4GB 1333MHz Kingston CL9

aby wykorzystać posiadający napęd pod IDE znalazłem coś takiego: 4World Kontroler HDD eSATA/SATA 150/ATA100 PCI tylko wyczytałem że z tego adaptera nie da się bootować systemu więc pewnie czegoś inneg będę szukał

Mam zasilacz Chieftec 450W dysk SATA.

Komputer używam do grania jak narazie w Diablo2 później może 3, AutoCad, internet. Znajomy podpowiedział że ten procek z obsługą grafik powinien wystarczyć.

Przyznam się że chcę wydać jak najmniej.

Co o tym myślicie? Może macie jakieś propozycje tańszego zestawu?

Opublikowano

niezly zestaw.

mozesz jeszcze brac pod uwage:

CPU: AMD A6-5400K - odblokowany mnoznik - krecisz do min 4.0 GHz

MOBO: Gigabyte GA-F2A85XM-D3H