fireman82 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Opublikowano 16 Stycznia 2013 A jak to jest po odpaleniu auta? świece żarowe jeszcze grzeją czy po rozruchu już nie?
marjon Opublikowano 16 Stycznia 2013 Opublikowano 16 Stycznia 2013 po rozruchu tez dogrzewaja silnik jakis czas, chyba 2 minuty. jako ciekawostke dodam ze u mnie nawet czasami jest tak ze przed odpalaniem nie dzialaja a po odpaleniu sie wlaczaja zeby dogrzac silnik, ale tylko kilka razy to zaobserwowalem ( i wcale nie mowie tu o dodatkowych swiecach tylko o tych 4 w cylindrach, a wiem ze sie właczaly bo mam dodatkowa kontrolke polaczona bezposrednio do swiec zebym wiedzial kiedy realnie grzeja)
radioo11 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Opublikowano 16 Stycznia 2013 w starych TD z wstepna komora grzeja nawet do 30sekund tdi do -5nie zalacza swiec a ponizej tej temp.czasem steruje ucu.
Lukasz_N Opublikowano 17 Stycznia 2013 Opublikowano 17 Stycznia 2013 w starych TD z wstepna komora grzeja nawet do 30sekund tdi do -5nie zalacza swiec a ponizej tej temp.czasem steruje ucu. Jak juz to + 5*C, chociaz we wszytkich broszurach szkoleniowych AUDI jest napsiane jak wół, ze swiece grzeja przed rozruchem poniżej +9*C. Po drugie to ECU steruje przekaznikiem swiec nie czasami ,tylko caly czas, na podstawie pomiaru temepratury. Kazdy przekaznik ma dwa stany pracy: Otwarty i zamkniety. Brak napiecia na przekazniku jest w gruncie rzeczy dzialaniem celowym, a wiec sterowaniem:whistling:
dieselmaniac Opublikowano 17 Stycznia 2013 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Jak to się mówi "naga prawda". Mój znajomy mechanik od spraw elektrycznych, jeździ 80-tką 1z. Świece odłączone i dopiero jak jest - 10 to daje z powrotem bezpiecznik . Auto ma idealną kompresję i pali od strzała.P.S. Dojście do auta prawie jak w Stalkerze tak zapytam, po co Twój mechanik to robi?
Tommy Gun Opublikowano 17 Stycznia 2013 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Mogę Ci podać numer to zadzwonisz i zapytasz A tak szczerze to nie mam bladego pojęcia.
Lukasz_N Opublikowano 17 Stycznia 2013 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Swiece oszczedza, zeby na dluzej wystarczyly
Rekomendowane odpowiedzi