Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Badanie techniczne i usunięcie LPG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam do Was takie pytanie. Otóż posiadam auto z instalacją gazową i przechodziłem badania techniczne z tą instalacją itd.

Teraz usuwam instalację z autka z racji tego, że jeżdżę nie za często i korzystam tylko z benzyny. Za miesiąc mam badanie techniczne i nie będzie już instalacji. Czy przechodzę badanie bez instalacji gazowej i wszystko jest ok czy musze iść gdzieś i to oznajmić nie wiem nowy dowód ?

Opublikowano

jedziesz na przeglad i to wszystko

Opublikowano
  • Autor

Dzięki kolego ! :) doczytałem jeszcze, że musze w wydziale komunikacji to podbić.. :/ ?

Opublikowano

tak, musisz z dokumentem ze stacji obsługi jechac do wydziału komunikacji

Opublikowano
  • Autor

Ok a jeszcze jedno pytanie - nie mam usuniętej całej instalacji (jak na razie tylko zbiornik gazu) czy może mi się doczepić do tego ?:facepalm:

Opublikowano

musisz wypruc całośc

Opublikowano

nie wiem czy czasem nie musisz mieć papierka od gazownika,o wymontowaniu instalacji

Opublikowano

Nawet jak nie jeździsz za często to i tak taniej niż na benzynie tym bardziej że już masz instalację.

Tak myślę że homologacja się skończyła na butlę i nie chcesz kupować drugiej, bo innego wytłumaczenia z likwidacji instalacji LPG nie widzę

nie wiem czy czasem nie musisz mieć papierka od gazownika,o wymontowaniu instalacji

Pewnie tak, a za demontaż też trzeba zapłacić

Opublikowano
  • Autor

Nie po prostu musiałbym kupić nowy parownik i sterownik, a mój adp jakoś nie znosi gazu... :/

Opublikowano
Nawet jak nie jeździsz za często to i tak taniej niż na benzynie tym bardziej że już masz instalację.

Tak myślę że homologacja się skończyła na butlę i nie chcesz kupować drugiej, bo innego wytłumaczenia z likwidacji instalacji LPG nie widzę

Pewnie tak, a za demontaż też trzeba zapłacić

nie musi, nie jest to zawód zeby robic jakies egzaminy kursy jak np prawnik, rzeczoznawca, lekarz, sam spokojnie możesz wymontować, na stacji dostaniesz odpowiedni druk z ktorym do komunikacyjnego, tam przekreślą gaz i podbija

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem w czwartek przedzwonię zapytam się czy się opłaca to jeszcze naprawiać czy nie :) jak nie to napiszę tutaj czy trzeba czy nie :)

Opublikowano
Nie po prostu musiałbym kupić nowy parownik i sterownik, a mój adp jakoś nie znosi gazu... :/

Chowix, twój silnik jak najbardziej lubi:banan: gaz, zresztą jak mój. Prawdopodobnie montaż do d... Jeżeli nie sprzedasz auta, to kup nowy reduktor (parownik)+wtryski i śmigasz aż miło, poczytaj choćby to:

Jaka instalacja do Audi A4 1.6 ADP '95 - AUTOGAZ, STAG 200 300 KME SILVER GOLD SEC VALTEK MAGIC JET LPGTECH PROBLEMY BLAD SILNIKA

Audi A4 B5 1.6 - AUTOGAZ, STAG 200 300 KME SILVER GOLD SEC VALTEK MAGIC JET LPGTECH PROBLEMY BLAD SILNIKA

Opublikowano

Miałem ADP 6lat na lpg i chodził idealnie

Jaki masz sterownik?

Może nie masz sekwencji i dlatego lipa.

Napisz co masz pod maską z pomocą forum sam naprawisz

Ile robisz km rocznie

Wysłane z mojego U8815 za pomocą Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Koledzy ile tak mniej więcej mnie to może kosztować :/ mam II generacje DT-GAZ SYSTEM... :/ jutro po pracy mogę zapodać co tam mam :/ ale wiem że Parownik(?) jest do regeneracji albo wymiany bo nie mam tego pokrętła :/ pewnie jakieś filtry itd..

Opublikowano
Koledzy ile tak mniej więcej mnie to może kosztować :/ mam II generacje DT-GAZ SYSTEM... :/ jutro po pracy mogę zapodać co tam mam :/ ale wiem że Parownik(?) jest do regeneracji albo wymiany bo nie mam tego pokrętła :/ pewnie jakieś filtry itd..

Jak masz II generacji to zmień na sekwencję.

Masz pewnie dość tej instalacji i piszesz że auto źle znosi LPG.

Jeżeli samochodem jeszcze bedziesz trochę jeździł to zmień na sekwencję - polubisz LPG.

reduktor Zavoli N - 180zł

wtryski Reg fast - 130zł

Stag 4+ z okablowaniem i czujnikami - 550zł

lub taki zestaw: 650zł

A20 AC STAG 4 ECO ALASKA 136KM VALTEK SEKWENCJA (2940927065) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

wiadomo valteki ale miałem też takie w ADP i spisywały się dobrze

Gdybyś miał bliżej do mnie to bym Ci to założył

Znajomemu zakładałem w Volvo z II gen. na sekwencję.Teraz jeździ zadowolony i nie żałuje dołożonej kasy

Masz taniej bo masz już homologację i masz bulte i nie bedzie to kosztować 2000zł

Jakbyś robił 1000km na miesiąc

to koszt PB to około 460zł

LPG - 260zł

czyli zaoszczędzasz 200zł

Jak ma się LPG i dobrze wszystko działa to jeździ się więcej - wiadomo bo taniej

Opublikowano
  • Autor

Kurcze ciężko to widze.. teraz 450zł na drobne naprawy i 650zł za same części do zmiany.. a jeszcze przegląd w lutym..

Opublikowano

Wal sekwencję skoro i tak masz elementy do wymiany, mały wkład finansowy na początku a potem już tylko radość :wink:

Opublikowano
  • Autor

Czy jestem w stanie sam zamontować taką instalację ? w sensie mam tam jakąś znajomość co do mechaniki :) ? ale czy mnie to czasem nie przerośnie ..

Opublikowano

Dawid tylko ktos kto ma pojecie o LPG zrobi to dobrze. Zamontowac to jedno, a ustawic zeby sie zgralo to drugie :hi:

Opublikowano
  • Autor

Hmm no wiesz ustawić LPG to można gdzieś podjechać to ~50zł wezmie :) ale za zamontowanie tego wezmą mnie znacznie więcej :(

---------- Post dopisany at 10:45 ---------- Poprzedni post napisany at 10:36 ----------

Dobra w czwartek zadzwonię gdzieś na Katowicach gdzie by mi to zamontowali :)