Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brakuje 15koni - wykres z hamowni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po niecalym rocznym uzytkowaniu auta i zapewnianiu mnie ze wszystko jest OK (zadnych bledow, objawow, dziwnych dzwiekow) ciagle mnie dreczylo wrecz za duze spalanie w moim 1.9TDI 115KM. Troche pomogla jakis czas temu wymiana filtra paliwa, ale przy predkosciach rzedu 120-130km/h mam wynik na FISie ok 8.5l/100km a podczas jazdy autostrada wskazowka paliwa normalnie spadala w oczach. Nikt nie widzial w tym nic dziwnego a mi sie nie podobaly zbyt duze rozbieznosci nie tylko miedzy tym co wyczytalem na necie wg raportow spalania ale rowniez w relacjach znajomych ktorzy osiagali wyniki rzedu 5.5-6.5l/100km dla takiej predkosci (skrzynia manual, tempomat). Rozumiem ze FIS moze przeklamywac ale nie az o tyle: 8.5 vs 5.5. Przeczucie ze cos jest nie tak, nie mylilo mnie. Pojechalem wkoncu na hamownie i okazalo sie ze brakuje mi 15 kucykow. Ponizej wykres:

http://www.fotoload.pl/index.php?id=ef1c5e525ef5ef6efaa3f83ddeafb9c8133

Turbine mialem niedawno regenerowana i jej praca jest bez zarzutow. Podczas testow nic nie trzeslo, nic nie dymilo. Gosc z obslugi wskazal mi w pierwszej kolejnosci dwa powody: zawor EGR i przeplywomierz.

I teraz tak... na jutro jestem umowiony z mechanikiem, sprawdza i przeczyszcza mi zawor, natomiast tak jakby przestraszyli sie wizja naprawy/czyszczenia przeplywomierza probujac mnie przy tym przekonac ze to napewno nie jest przyczyna, choc ja stanowczo upieram sie by sprawdzili mi obie rzeczy. Zatem pytanie, czy w czyms jest problem ze sie tak boja tego przeplywomierza? Czy jego usterka/zapchanie moze przebiegac bezobjawowo/bez bledow na FISie i w diagnostyce??

Sam az dziw jestem ze kiedy zglaszalem ze cos jest nie tak z autem, ze spala wg mnie za duzo a nie ma zadnych bledow, to nikt wczesniej nie sugerowal mi czyszczenia EGR i przeplywomierza. Wszedzie tylko stala gadka: filtr paliwa do wymiany, sprawdz spalanie tankujac do pelna i najlepszy tekst: "widocznie tak musi byc albo ten typ tak ma".

Opublikowano

Kolego skoro podchodzisz do tematu jak piszesz to wnioskuje że masz dużo kasy. Najpierw pełne logi i wtedy można ewentualnie wskazać przyczyne tego nie domagania i zwiększonego zuzycia paliwa.

Opublikowano
  • Autor

nie mam mozliwosci zrobienia teraz logow i musze sie zdac na wstepnie taka diagnoze.

Opublikowano

Pojechałbys do jakiegos kumatego mechanika i bez problemów zrobiłby logi i pełną diagnostykę. Bez tego możesz wymieniasz pół samochodu i dalej nie znajdziesz przyczyny. Wyglada jakby przepływka i stąd braki w mocy ale równie dobrze może byc usterka w układzie paliwowym.

Opublikowano
  • Autor

zapytam jutro o to...

egr i tak dam do czyszczenia, nie jest to duzy koszt, przeplywka chyba tez, zwlaszcza ze ostatni wlasciciel poza wymiana filtrow nie dbal o takie rzeczy.

jezeli tam gdzie mi to zrobia nie beda mieli mozliwoscie zrobienia logow a czyszczenie nic nie da, wowczas juz bede diagnozowal auto a nie wymienial "na macajewa" po kolei kazdy element.

Opublikowano

może warto to sprawdzić :wink: mi na hamowni też brakowało 15 Km i nikiedy dudniło z filtra powietrza , byłem sprawdzić w aso auto ,powiedzieli ze wszystko w porządku :facepalm: jeden telefon do Jaro4444 diagnoza wypadły broki (zaslepki) z wałków PD i miał jaro 100% racji i konie sie znalazy :wink:

Opublikowano

a ja bym zainteresował sie katalizatorem czy nie jest zatkany/podtopiony...moze byc ze sie motór dusi własnym oddechem... i jak znalazł - brak błedów duze spalanie...

Opublikowano
  • Autor

Auto jest wrocilo z warsztatu. Zrobili mi cos tam z przeplywomierzem. Poprawilo to troche charakterystyke ale wciaz brakuje troche. Brakuje 8koni i nie wiedza gdzie.

Wykres:

http://www.fotoload.pl/123aa43/8ceaba7b8d5e24bc7d584199ec01ee982960.jpg

Opublikowano

NIe zawsze silnik dostaje tyle koni co pisze w specyfikacji !

Jedni dostają mniej a inni więcej ! Nie jestem pewien czy 8 koni to duzo ale napewno nie ma zawsze tak samo

Opublikowano

z tego co wiem to vw raczej ma zawsze wiecej

• 2 lata później...
Opublikowano

no i klima zabiera około 7-8KM w czasie jazdy :P

Opublikowano

A spalanie Ci się poprawiło ? Jak silnik zdrowy to moim zdaniem powinno być więcej niż seria lub min tyle samo.

Opublikowano

no i klima zabiera około 7-8KM w czasie jazdy :P

a kolega testował?

bo przy wyprzedzaniu np. klima zostaje rozłączona

Opublikowano

bo przy wyprzedzaniu np. klima zostaje rozłączona
a przy jeździe na wysokich rpm już nie ?

....

Opublikowano

przy określonej wartości obciążenia silnika

Opublikowano

A spalanie Ci się poprawiło ? Jak silnik zdrowy to moim zdaniem powinno być więcej niż seria lub min tyle samo.

Dokładnie ja rok swojego mierzyłem AVF seria 131 km a wypluło 136 przebieg blisko 300 tyś. Ciekawi mnie ile mial po wyjeździe z fabryki.

Opublikowano

macie linki do działających wykresów ? najlepiej obydwu