Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Co to za wyciek ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was! Od kilku dni jestem posiadaczem Audi A4 B8 z silnikiem 2.0 TDI 100kW. Dzis zauwazylem ze cos jest wysmarowane olejem pod maska. Ponizej wklejam link do dwoch zdjec. Pierwsze przedstawia lokalizacje wycieku patrzac na przod auta a drugie sam wyciek. Czy ktos moglby mnie oswiecic co to moze byc I czy jest to powazny powod do niepokoju? Z gory dziekuje za wszelka pomoc.

http://imgur.com/CLdR3hv.jpg

http://imgur.com/5lXBzoZ.jpg

Opublikowano

Daj odnośnik do drugiego zdjęcie bo na pierwszym za dużo nie widać W

Opublikowano

jak sie nie myle to chyba odma z silnika

Opublikowano

Tak to odma , proponuje wyczyścić to dokładnie i obserwować czy znowu się pojawi olej . Jaki przebieg ma auto ??

Opublikowano
  • Autor

Odma? Mozna prosic bardziej lopatologicznie ?:-) Ten wyciek jest gdzies na wezu od filtra powietrza.

---------- Post dopisany at 23:18 ---------- Poprzedni post napisany at 23:17 ----------

Auto ma nakulane 190tys.

Opublikowano

Odma- odpowietrzenie skrzyni korbowej, tak mi cos swita ze szkoly:kox:

Opublikowano

Odma to odpowietrzenie silnika po to aby nie tworzyło sie tam ciśnienie , łączy górny dekiel pokrywy zaworów z układem dolotowym

Opublikowano
  • Autor

No to mnie towarzysze zmartwiliscie. Czy naprawa tego jest skomplikowana ?

Opublikowano
:decayed: Raczej z tego co mi sie wydaje to moze tam jakies uszczelnienie ci poszlo jak wchodzi do tej wiekszej rury tak lopatologicznie i temu sie poci:kox: zobaczymy jak sie wypowiedza madrzejsze glowy:wink:
Opublikowano

Myślę ze jak auto ma oryginalne 190tys to nie ma sie czym martwic . Ściągnij rurkę wyczyść to dokładnie jeżeli tam jest oring uszczelniający wymień go nowy i obserwuj co sie będzie działo . Ogólnie bez paniki . Jaki jest stan oleju ?? Zbyt wysoki stan może spowodować ze będzie tam mokro bo silnik wyrzuca opary oleju odma !!

Opublikowano
  • Autor

Przebieg jest orginalny. Przy 182k km auto przeszlo long life service w Audi w Berlinie. Jutro sprawdze poziom oleju I wytre to dziadostwo I zobacze czy znow bedzie tam cos cieklo.

Opublikowano

Najlepiej odepnij ta rurkę dobrze wyczyść i powinno być po sprawie .PS nie nazwałbym tego wyciekiem raczej lekkie zapocenie ;d

Opublikowano

ja jak widzę coś takiego u siebie to tłumaczę sobie to tak " jest zapocenie znaczy że olej jest w silniku" :D

---------- Post dopisany at 10:05 ---------- Poprzedni post napisany at 10:04 ----------

do póki nie robi kropki pod autem nie jest źle tak po za tym :)

Opublikowano

i calkiem mozliwe, ze tak sobie z tej odmy po zewnetrznej stronie rury Filtr-turbina cieknie... nastepnie po turbinie cieknie w dol syfiac tez moze waz Turbo-intercooler i kapie nastepnie na oslone

Oczywiscie tez bedzie osyfiony waz filtr-turbo od srodka i moze nawet "dzieki temu" zbiera sie olej z intercoolerze...

Tym wlasnie roznia sie samochody nowe od uzywanych (w tym pierwszych takich rzeczy nie ma... przynajmniej gdy stoja w salonie i czekaja na klienta:) )

Obstawiam, ze to nie jest "awaria"

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano

2010 rok i 190tys:wink: a za 10 lat ktoś kupi to auto z przebiegiem 180tys:wink: oczywiście nie pisze ze właściciel bedzie miał cokolwiek z tym do czynienie , bardziej mam na myśli kolejnych użytkowników:banan:

Opublikowano
  • Autor

Z tym przebiegiem to Wam powiem ze tez jestem zalamany, jak mozna w 2 lata przejechac 190tys :) W Polsce z tego przebiegu daloby sie zrobic 90tys :) Ale jestem pewien co do przebiegu bo dzwonilem juz do dwoch serwisow audi i to samo mowili o przebiegu przegladow itd. Hm sprobuje zdjac ten waz i przeczyscic, jesli nie uda mi sie to musze zapytac w serwisie ile by kosztowal taki zabieg u nich.

Opublikowano

to auto nie mialo jednego kierowcy napewno bylo sowicie butowane po autobahn sam to zrob nie jest to pewnie skomplikowane zapoznaj sie z etka sam rozbierzesz bedziesz wiedzial co jest a w serwisie nawciskaja Ci ciemnot i zabulisz za nic

Opublikowano

wole taki przebieg w dwa lata robiony na autostradzie w Niemczech jak z Polski 100000 tys przebiegu po naszych drogach w 5 lat.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Po wytarciu tego węża i przejechaniu około 200km nadal sucho w tym miejscu. Ale mimo to chciałym zdjąć ten cienki wąż i przeczyścić go. Jak się do tego zabrać ?

Opublikowano

Wystarczy lekko pociągną i powinno wyjść