Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z migającym xenonem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przekładając żarniki wyjdzie na to samo tyle że o wiele szybciej.

Opublikowano
Żarniki (na moją głowę) nie mają nic wspólnego z miganiem, bo żarnik albo świeci albo nie, jeżeli mruga to albo przetwornice albo połączenie.

kolego różnie to bywa ... choć chyba częściej jest tak że żarnik raz odpali a raz nie.

Opublikowano

Jak miga jedna strona to warto podmienic przetwornice z drugiej lampy i w ten sposob sprawdzic zanim sie pojdzie w koszty.

Wypalajacy sie zarnik nie ma prawa mrugac - zarnik na wykonczeniu poznaje sie po tym ze zmienia kolor z bialego i swieci delikatnie na rozowo/fioletowo, swieci nie tak intensywnie.

Opublikowano

na razie to nie przeszkadza mi bo to trwa chwilę tylko tyle że to zauważyłem a jak się zrobi cieplej to się przyglądnę temu z bliska,coś pozamieniam i zobaczymy bo trochę rozkręcania z tym jest:kwasny:

Opublikowano
  • Autor
A u mnie po zapaleniu auta trochę tzn.kilka-kilkanaście sekund mruga ale nie przygasa lewy xenon później jest ok czy to też zaczyna się problem z żarnikiem:kwasny:

Kolego ja właśnie dokładnie tak miałem i palnik był w porządku.. ;) teraz czekam na przetwornice i mam nadzieje że będzie ok.. ;)

Opublikowano
na razie to nie przeszkadza mi bo to trwa chwilę tylko tyle że to zauważyłem a jak się zrobi cieplej to się przyglądnę temu z bliska,coś pozamieniam i zobaczymy bo trochę rozkręcania z tym jest:kwasny:

"trochę rozkręcania" to spory eufemizm:decayed:

Opublikowano
  • Autor

Kolego na pewno trzeba trochę przód demontować w B7 zderzak do ściągnięcia i wtedy możesz lampy wymontować... a przetwornice są pod lampami..

Opublikowano
Przekładając żarniki wyjdzie na to samo tyle że o wiele szybciej.

Przekładając palnik, sprawdzasz tylko czy on jest ok, jak zamienisz przetwornice upewniasz sie ze one sa w porzadku i czy to nie jest problem z instalacją.

Opublikowano

no u mnie też trzeba sporo rozkręcać... jak się dorobię garażu, albo do jakiegoś wjadę przed wiosną to przed kwietniem/majem jest szansa, że to zacznę :decayed:

Opublikowano
A żarnik to może być w halogenie, bo w xenonie nie masz włókna.

Ok,niech ci będzie.

no u mnie też trzeba sporo rozkręcać

W B6 na prawdę sporo.Aż 4 śruby (strona lewa) + 2 dodatkowe od filtra powietrza (strona prawa) i lampa w rękach.

Do tego wtyczka i mamy 6 śrub mocujących przetwornicę.

Dosłownie 2 min.roboty.

Opublikowano

To z żarnikiem, skasowałem, bo zam sie teraz zastanawiam. Potocznie sie w sumie na to mówi żarniki, chociaż żarnik (drut) sam w sobie nie występuje... Więc technicznie to palnik, a praktycznie to różnie...

Opublikowano
A u mnie po zapaleniu auta trochę tzn.kilka-kilkanaście sekund mruga ale nie przygasa lewy xenon później jest ok czy to też zaczyna się problem z żarnikiem:kwasny:

Kolego ja właśnie dokładnie tak miałem i palnik był w porządku.. ;) teraz czekam na przetwornice i mam nadzieje że będzie ok.. ;)

Mówisz przetwornica....no to zobaczę ile jeszcze wytrzyma....

Opublikowano
Panowie, jeszcze raz.

Palniki xenonowe nie mają prawa mrugać, jak palnik jest zużyty świeci coraz słabiej , i wpada w barwę czerwoną. Więc miganie może być spowodowane jedynie zużytymi (uszkodzonymi) przetwornicami lub wynikać z uszkodzenia instalacji.

Częstymi winowajcami są

-słabe napięcie aku (mrugają a wyłączonym silniku)

-zaśniedziałe piny instalacji

-zużyta manetka wł/wył świateł (niestety taka przypadłość audiczek i pajączek lubi sie psuć)

-zużyty przekaźnik świateł, lub bezpiecznik/jego płytki

wtedy ma palnik prawo mrugać, bo jak nie dostanie wystarczającego prądu na rozruch to popada w migotanie (przynajmniej w starego typu przetwornicach) i już sie nie odpali, trzeba na nowo włączyć światła.

I tu się z Tobą kolego nie mogę zgodzić, ponieważ palnik xenonowy gdy mruga to tez jest oznaka że już się kończy. Wiem to bo u siebie jak i u znajomych taki problem występował. Przetwornice były w porządku i cała instalacja też. Po wymianie palników na nowe wszystko wróciło do normy.

Opublikowano

I tu się z Tobą kolego nie mogę zgodzić, ponieważ palnik xenonowy gdy mruga to tez jest oznaka że już się kończy. Wiem to bo u siebie jak i u znajomych taki problem występował. Przetwornice były w porządku i cała instalacja też. Po wymianie palników na nowe wszystko wróciło do normy.

A wziąłeś kolego pod uwagę to że palniki mogły mieć przebicia na kabelkach? :wink:

Opublikowano

A wziąłeś kolego pod uwagę to że palniki mogły mieć przebicia na kabelkach? :wink:

Tak czy owak palnik do wymiany jest.

Opublikowano
Od jakiegoś czasu miga mi prawy xenon.. tzn. po zapaleniu świeci ok 1 minute i potem zaczyna migać i tak na zmiane.. dziś podmieniłem żarniki stronami ale dalej jest to samo..:kwasny: czy to będzie wina przetwornicy?

z tego co piszesz to wygląda na przetwornicę.