Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2.4 V6 a4 B6 - układ zmiennej długości kolektora dolotowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to w końcu jest z dolotem w tym aucie, bardzo awaryjny?

Czy ten silnik to bliźniaczy motor tego z modelu a6 c6 mimo iż tamten ma 177KM?

Chodzi o układ zmiennej długości kolektora dolotowego. Klapki sie urywają w wpadają do silnika tak? Często to się zdarza.

---------- Post dopisany at 13:17 ---------- Poprzedni post napisany at 13:16 ----------

Czy istnieją zestawy naprawcze czy trzeba cały nowy kolektor kupować?

Opublikowano
Jak to w końcu jest z dolotem w tym aucie, bardzo awaryjny?

Czy ten silnik to bliźniaczy motor tego z modelu a6 c6 mimo iż tamten ma 177KM?

Chodzi o układ zmiennej długości kolektora dolotowego. Klapki sie urywają w wpadają do silnika tak? Często to się zdarza.

---------- Post dopisany at 13:17 ---------- Poprzedni post napisany at 13:16 ----------

Czy istnieją zestawy naprawcze czy trzeba cały nowy kolektor kupować?

Klapki ktore wpadały do silników były do gaszenia w dieslach:wink: tutaj większość wolnossaków ma taki układ i działa on na podciśnienie. Ja np w ALT nie mam zmartwień z tym układem:wink:

Opublikowano

ten 2.4V6 w B6 ( kod silnika BDV )jest prawie identyczny w konstrukcji do poprzednich V6 które były w B5

ten w A6 C6 2.4V6 ( kod silnika BDW ) to pomniejszony 3.2V6 FSI - bez kolektora o zmiennej długości i wtrysku FSI ( znalezione w necie )

Opublikowano

tylko chyba rozrząd jest na łańcuchu :wink:

Opublikowano

BDV w A4 B6 ma pasek , BDW w A6 C6 ma łańcuch ( spardziłem szybko w ETCE )

Opublikowano

BDV w A4 B6 ma pasek , BDW w A6 C6 ma łańcuch ( spardziłem szybko w ETCE )

zapomniałem dodać, że chodzi mi o A6C6 :facepalm:

Opublikowano
  • Autor

czyli BDV 170KM w a4 b6

1.rozrząd na pasku

2.brak pokombinowanego dolotu

dzięki panowie:hi:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tylko cały urok w tym kolektorze , moc na dole i górze + ekonomia , zdemontujcie to sobie i zobaczycie ile naprawdę palą V-ki bez tych bajerów :wink:

Opublikowano
  • Autor
Tylko cały urok w tym kolektorze , moc na dole i górze + ekonomia , zdemontujcie to sobie i zobaczycie ile naprawdę palą V-ki bez tych bajerów :wink:

mówisz o silnikach w C6 tak?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wznowię trochę temat żeby nie zaczynać od nowa :)

Już wiem ile pali itd co trzeba kontrolować ale.....

Mam zamiar kupić taki motor właśnie 2.4 i nadwozie kombi, jak się spisuje ten silnik z takim nadwoziem ?

I czy silniki 3.0 w a4 b6 to te same co a a6 c5 ? bo sporo poczytałem i niektórzy mają bezawaryjną jednostkę a niektórzy od samego zakupu się z nimi użerają :( a jednostka ciekawa, ale jeden ma problem z cewkami drugi z czymś tam itd i trochę mnie to martwi, a jednostki 2.4 mają dobrą opinię i nawet jak się wejdzie tutaj w dział 2.4 to tylko 2 tematy, nie iwem czy to z powodu braku użytkowników tych że jednostek napędowych czy świadczy to o jego bezawaryjności :)

I mam mętlik w głowie :P czy 2.4 sobie radzi na drogach szybkiego ruchu chodzi o wyprzedzanie np, spala niewiele jak na taki motor ale jak z dynamiką ?

Jeździłem sedanem z motorem 2.0 i nie zrobił na mnie żadnego wrażenia jak dla mnie to o wiele za mało :( dlatego wolę mieć żwawy motor ale i dobry żeby już nie zmieniać za rok na inne auto :(

Pomóżcie bo np tych motorów 1.8 trochę sie obawiam chociaż jeszcze nie zadecydowałem do końca :)

Opublikowano
  • Autor
Witam wznowię trochę temat żeby nie zaczynać od nowa :)

Już wiem ile pali itd co trzeba kontrolować ale.....

Mam zamiar kupić taki motor właśnie 2.4 i nadwozie kombi, jak się spisuje ten silnik z takim nadwoziem ?

I czy silniki 3.0 w a4 b6 to te same co a a6 c5 ? bo sporo poczytałem i niektórzy mają bezawaryjną jednostkę a niektórzy od samego zakupu się z nimi użerają :( a jednostka ciekawa, ale jeden ma problem z cewkami drugi z czymś tam itd i trochę mnie to martwi, a jednostki 2.4 mają dobrą opinię i nawet jak się wejdzie tutaj w dział 2.4 to tylko 2 tematy, nie iwem czy to z powodu braku użytkowników tych że jednostek napędowych czy świadczy to o jego bezawaryjności :)

I mam mętlik w głowie :P czy 2.4 sobie radzi na drogach szybkiego ruchu chodzi o wyprzedzanie np, spala niewiele jak na taki motor ale jak z dynamiką ?

Jeździłem sedanem z motorem 2.0 i nie zrobił na mnie żadnego wrażenia jak dla mnie to o wiele za mało :( dlatego wolę mieć żwawy motor ale i dobry żeby już nie zmieniać za rok na inne auto :(

Pomóżcie bo np tych motorów 1.8 trochę sie obawiam chociaż jeszcze nie zadecydowałem do końca :)

w b6? 2.4 motor w b6 to to samo co w b5, dobra jednostka, możesz tez poszukać 1.8T

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Mam pytanie trochę z innej beczki ale związane z jednostką 2.4 mianowicie:

auto przy wolnym ruszaniu prycha i strzela jakby by było na gazie a gazu nie widziało i widzieć nie będzie,jak by strzelało w kolektor wydechowy do tego dziś zapaliła się kontrolka check engine,i szarpie cała budą .Może ktoś się spotkał z podobnymi objawami ???

Opublikowano

Posprawdzaj cewki tudziez jakieś nieszczelności w dolocie

Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
  • Autor
Witam.

Mam pytanie trochę z innej beczki ale związane z jednostką 2.4 mianowicie:

auto przy wolnym ruszaniu prycha i strzela jakby by było na gazie a gazu nie widziało i widzieć nie będzie,jak by strzelało w kolektor wydechowy do tego dziś zapaliła się kontrolka check engine,i szarpie cała budą .Może ktoś się spotkał z podobnymi objawami ???

wypadanie zapłonu pewnie na któryms garku, podepnij VAGa, bedziesz wiedział

potem aby cewka,świece,kable do sprawdzenia

ewentualnie coś z sondą lambda lub wtyskiem

ale najpierw

:vaglogi:

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam mam ten sam objaw a kolega juz poradzil sobie z tym pozdrawiam