krzysku27 Opublikowano 12 Marca 2013 Opublikowano 12 Marca 2013 Witam przymierzam się powoli do wymiany rozrządu i tu nasuwa się moje pytanie. Ostatnia wymiany rozrządu w niemieckim serwisie ( poprzedni właściciel ) przy 139 tys. aktualnie mam na liczniku 195 tys. lecz minęło już blisko 5 lat więc wypada wymienić. Więc do rzeczy moje pytanie brzmi czy muszę wymieniać tłumik drgań skrętnych?? Jak na niego popatrzyłem to wygląda jak nowy próbując go wcisnąć nie da rady ( stawia opór ) tak ma chyba być. Jak uważacie wymieniać czy jeszcze może posłużyć ??
horny devil Opublikowano 12 Marca 2013 Opublikowano 12 Marca 2013 Jak robisz to komplet. Na rozrządzie nie ma co oszczędzać. Ja przy rozrządzie zrobiłem kompletny prawie serwis: Filtry Olej+paliwo+klima+powietrza Płyn chłodniczy Rolka pośrednia Pasek rozrządu pasek wielorowkowy pasek klinowy Pompa wody napinacz paska łożysko napinacza
Dumel Opublikowano 12 Marca 2013 Opublikowano 12 Marca 2013 Kolega ma rację dołożysz parę groszy ale będziesz miał wszystko perfekt.. ja ostatnio robiłem i też Kpl..
martino_22 Opublikowano 12 Marca 2013 Opublikowano 12 Marca 2013 ja teraz też zrobię komplet, może przy następnej wymianie nie będę wszystkiego nowego wsadzał jeśli nie chcesz zapomnieć o rozrządzie na jakiś czas to radzę wymienić
Włodek899 Opublikowano 15 Marca 2013 Opublikowano 15 Marca 2013 Proszę kolegów o opinie: będę zmieniał pasek rozrządu. do silnika ADR oferowane są paski 152 i 153 zęby. Który jest właściwy? Czy pompa wody jest napędzana paskiem rozrządu? Jak koledzy wyżej piszą wymianie podlega wszystko a śrubę, która występuje w niektórych bogatszych zestawach INA też koniecznie trzeba wymienić?
rafal9119 Opublikowano 15 Marca 2013 Opublikowano 15 Marca 2013 W ADR pompa wody nie jest napedzana paskiem rozrzadu ale warto wymienic napewno unikniesz znow tego rozbierania
krzysku27 Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Opublikowano 21 Marca 2013 Witam dziś zamówiłem zestaw rozrządu: Pasek, napinacz i dwie rolki z SKF i do tego pompa wody razem wyszło 650 zł. Więc nie najgorzej jeszcze wszystkie paski na przód i zauważyłem że z przodu u dołu kapie mi na sprężarkę od klimy, więc podejrzewam że uszcelniacz na wale już nie domaga jak myślicie?
z.i.o.m. Opublikowano 26 Marca 2013 Opublikowano 26 Marca 2013 @Włodek899 Pasek 152 zęby jest w zestawie ze starym typem napinacza i rolki napinającej, natomiast 153 zęby jest stosowany z nowym - hydraulicznym napinaczem i inna rolką. Ja ostatnio wymieniałem i kupiłem kompletny(pasek, napinacz, rolki napinająca i prowadząca) zestaw INA o tym numerze: 530 0367 10. Puki co działa ładnie. PS: Za zestaw dałem 350zł - myślę że rozsądna cena.
Włodek899 Opublikowano 30 Marca 2013 Opublikowano 30 Marca 2013 Ja wymieniłem wszystko co było możliwe... Mechanik stwierdził, że poprzedni właściciel wymienił tylko pasek. Rolki napinacze, 2 simmeringi, tłumik drgań były tak zużyte,że miałem dużo szczęścia, że to wszystko nie rozsypało się gdzieś w drodze. Kupiłem wszystko w zestawie INA oraz wszystkie paski wielorowkowe (alternator,klima,pompa wodna),wymiana pompy wodnej, razem ok 850 zł robocizna w warsztacie 400 zł. Teraz cieszę się z cichej pracy silnika...
z.i.o.m. Opublikowano 31 Marca 2013 Opublikowano 31 Marca 2013 Ja równiez wymieniiłem pompę i uszczelniacze, byłem też zmuszony wymienić jeszcze pare popychaczy na zaworach. Po skończonej pracy byłem w szoku jak cichy może być mój silnik...
jarekgorski1 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 koledzy czy to prawda że napinacz w 1,8 jest hydrauliczny
rafal9119 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 kolego a chodzi ci o napinacz wałka rozradu?
pepik Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Nie chcę zakładać nowego wątku więc napiszę tutaj. Ile km na rozrządzie mogę przejechać w 1.9 TDI AFN ?
Vercetti Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Nie chcę zakładać nowego wątku więc napiszę tutaj.Ile km na rozrządzie mogę przejechać w 1.9 TDI AFN ? Ja jak zakładam oryginalne czesci robie 100 tys a jak Średniaki to max 60 tys
pepik Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Nie chcę zakładać nowego wątku więc napiszę tutaj.Ile km na rozrządzie mogę przejechać w 1.9 TDI AFN ? Ja jak zakładam oryginalne czesci robie 100 tys a jak Średniaki to max 60 tys No to już czas bo przejechałem 70 tys.
jarekgorski1 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 koledzy kupiłam a4 i chcę wymienić rozrząd silnik 1,8 ADR powiedziano mi w sklepie że najsroższy z tego jest napinacz kosztuje300 zł bo to jest hydrauliczny jakiś podobno czy ja muszę go wymieniać
Włodek899 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 koledzy kupiłam a4 i chcę wymienić rozrząd silnik 1,8 ADR powiedziano mi w sklepie że najsroższy z tego jest napinacz kosztuje300 zł bo to jest hydrauliczny jakiś podobno czy ja muszę go wymieniać Mój kosztował 150 zeta / tłumik drgań/ 40 /rolka napinacza/ 100 / napinacz/ radzę wymienić pompę wodną 100.- pierścienie uszczelniające 2 szt x 14 ,- + kpl INA 350,- należy również wymienić wszystkie paski wielorowkowe i klinowe /pompy wodnej,alternatora,klimy/
ja74687 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 napinacz podobno nie musisz wymieniać bo można go użyć drugi raz tak ktoś na forum napisał, ale ja u siebie wymieniałem to mi mechanik powiedział że może go i wciśnie ale tym samym jego właściwości znikną więc obowiązkowo wymiana napinacza (tłumika drgań) żeby nie było żadnego problemu ja włożyłem inna i nie ma z nim problemu od ok 30 000 km
Rekomendowane odpowiedzi