Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szybka pomoc dziwny przypadek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! mam następujący problem dziś przegoniłem trochę audika po czym normalnie z 3 km jechałem już normalnie, gdy dojeżdżając do domu miałem włączony nawiew nagle z nawiewów ukazała się chmara dymu która wydobywała się góra 3 sekundy podśmiardywało dziwnie bo ani kabelkami ani plastikiem przestraszyłem się trochę i ustając otworzyłem maskę i nic nie było tam widać tylko taka para leciała jak by z prawej strony (od pasażera) w rogu przy chłodnicach ale zapach był bardzo mało wyczuwalny, a para wnet nie widoczna bardziej śmierdziało od strony tam kolektora ale nic się nie opiera o nie go także jestem w kropce co to mogło być i jaka jest przyczyna? dodam że auto bardzo mało jeździ bo moja żona lata nim ale żadko. Z góry dziękuje za odp a i nie wiem czy w dobrym temacie dałem ten temat.

Opublikowano

no temperatura była około 90C stan płynu jest w normie, do wymiany mam termostat lub czujnik opisywałem to w innym moim temacie juz, ale wydaje mi się że to nie od tego bo nigdy wcześniej tego zdażenia nie było. Możliwe że gdzieś kolektor może przepuszcza i to ma jakiś wpływ?

Opublikowano

Miałem podobnie i parownik od klimatyzacji się rozszczelnił (podziurawił), kupa białego dymu bez jakiegoś wyraźnego zapachu. Podjedź do kogoś kto ogarnia klimę niech sprawdzić Ci szczelność i jak będzie gdzieś uciekało ciśnienie to masz odpowiedź gdzie.

Opublikowano

tylko że mój kolor dymu był siwawy z niebieskim taki i zapach był, ale w garażu włączyłem klimę na max zimno i działała leciało mroźne powietrze wszytko jak należy gdzy wszytko wyłączyłem i zgasiłem silnik coś syczało jakieś15 sekund ale nie zlokalizowałem co syczało mocno dość i powoli ucichało może to to?

Opublikowano

Nie wiem, dlatego proponuje podjechać i sprawdzić szczelność to będziesz miał wtedy odpowiedź. Klima nie działa poniżej +5 stopni, ale czynnik i odpowiednie ciśnieni jest w układzie, a parownik pierwszej młodości nie jest więc mogło gdzieś puścić. Mi też jakoś dziwnie syczało podczas jazdy a po jakimś czasie parownik poszedł.

Opublikowano

no mi klima zadziałała bo w garażu mam +11 także sprawdzałem zaraz wszystko po tym dymie i wszytko działa w normie i nie ma problemów, ale wolałbym wykluczyć możliwość pojawienia się drugi raz tego, albo czegoś gorszego wole dmuchać na zimne może ktoś miał z was taki przypadek

Opublikowano

Wiesz jakby tobie się coś działo pod maską to byś ten dym zauważył spod maski i ewentualnie z tych nawiewów, ale skoro widziałeś go w środku to może coś Ci się podjarało. Przyjrzyj się jeszcze nagrzewnicy w środku może z nią coś nie tak. Nie masz mokrego dywanika od strony pasażera i płyn chłodzący Ci nie ubywa??

Opublikowano

nie nie nic się nie dzieje podejrzanego właśnie chodniczek suchy, a płyn jest na minimum. W środku śmierdziało ale pod maską też czułem ten zapach od str kolektora (po ostygnięciu silnika wyczuwalny nadal jest ten zapach ale nie za mocno wyczuwalny od str kolektora) i pierwsza myśl to że coś się smaży jakiś kabelek lub coś ale tam nic nie ma. Zagadka jak nic, ale nic się nie dzieje bez przyczyny jak to mówią dodam jeszcze że dymu sporo wyleciało był bardzo mocno zauważalny w środku i odczuwalny trwało to krótko i ustąpiło

Opublikowano

Rozumiem, że dym miałeś głównie w środku, z pod maski nie zauważyłeś by Ci jakoś leciało?? Od strony kolektora jedynie co olej by mógł Ci kapać lub coś się topić i dawać tyle dymu. widać pod autem jakiś plam, jakby coś ciekło??

Opublikowano

Tak dym był właśnie w środku, gdy otworzyłem maskę leciała taka para (ledwie widoczna) od strony pasażera przy lampie gdzie znajdują się chłodnice początek, ale nie był zapach mocno wonny ledwo wyczuwalny bardziej go czułem przy samym kolektorze. Nie ma plam byłem właśnie patrzeć. Chyba nic innego mi nie pozostaje jak jeździć dalej i czekać czy coś się będzie działo

---------- Post dopisany 01-04-2013 at 10:45 ---------- Poprzedni post napisany 15-03-2013 at 12:15 ----------

Temat do zamknięcia