Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Silnik 2.0TDI 170KM BRD problem z duzym spalaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wymienili mi 3, 4 był wymieniony jeszcze za czasów kolegi michiera ;-)

różnica w spalaniu to ok. 1-2l mniej (to takie pierwsze obserwacje)

Opublikowano

witam gdy kupiłem BRD (na chwile obecna nic nie dłubana seria z 218tkm nalotu) takze psioczyłem na spalanie 10L po miescie patrząc na spalanie na blacie....kolega podpowiedział mi - nie patrz na to... przełacz sobie na wskazanie ile km zrobisz na paliwie w zbiorniku i jezdzij swoim stylem...tak tez zrobiłem. auto zaczeło mi palic 8L(spróbuj nie jeden sie tak przekonał). przy zalanym baku po korek do zapalenia sie rezerwy robie 740-760km. styl jazdy dynamiczny/energiczny. obserwacje w ubywaniu ON ze zbiornika - 3/4 baku = 200/230km ,1/2 baku=420/450km(wszystko zalezy od zmeczenia prawej stopy)

takze jestem po wymianie 3szt PD(1,2,4) miesiąc temu - odczucia:

- spalanie ciut mniejsze w przeliczeniu z 300ta ml

- znikły bujania silnika/budy. miałem tak ze na postoju na biegu jałowym na rozgrzanym silniku przez 5min czułem bujawki a teraz nawet jak silnik pracuje na jałowym nawet 30min to nie drga,nie buja... jest malina.

po kupnie auta wymieniłem wszystkie filtry i olej w silniku oraz zabierak pompy oleju(osobiscie robiłem) po rozebraniu i weryfikacji nie potrzebnie to robiłem ale wymieniłem dobry na nowy...jedyne co zostało to spokuj w głowie(lecz wszystko moze sie zdarzyć)

Opublikowano
  • Autor

Jutro oddaje samochod do mechanika wiec nastepna odpowiedz dopiero po odebraniu autka. Pozdro!

---------- Post dopisany 22-03-2013 at 22:58 ---------- Poprzedni post napisany 21-03-2013 at 00:15 ----------

Dzisiaj odebrałem samochod od mechanika. Wymienione wszystkie filtry olej i trzpien pompy oleju. Koszt wymiany robocizna + czesci 700zl. Za 2 tyg biore sie za ostatni stary pompowtryskiwacz (3 wymienione podczas akcji serwisowej). Przez ten czas zobacze czy wymiana filtrow cos dala i porownam spalanie z kompa z faktycznym. Pozdro!

Opublikowano

Po wymianie fitrów w sprawnym aucie to spalanie może się tylko zwiększyć, jak paliwowy i powietrza były przytkane :naughty:

Jak zauważysz zmniejszenie zużycia paliwa po wymianie filtrów, to zrób porządną diagnostykę silnika, bo prawdopodobnie bedzie z nim coś nie tak :eusathink:

Opublikowano

Kolego... co Ty za bzduru... piszesz... u siebie nie wymieniaj... bedziesz mial zerowe spalanie...

Opublikowano

Generalnie ja mam swoją teorię na wysokie spalabie w brd. Ja mam bgw 136 km swapowany z passata. Wlozylem nową turbine z brd + program 183 km. Spalanie co do poprzedniego motoru bpw mam większe, a wydaje mi się że przyczyną jest późno wstajaca turbina brd. Mniej powietrza w cyklu miejskim = większe spalanie.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Witam, ciut za wysokie to spalanie, ja mam przelot 162 tys.( auto od nowości ), średnie mam 6,4 l, na trasie jak jade max 120 to zawsze w okolicach 5,4-5,6, wtryski wymienione rok temu, program na 192 PS, dpf ciagle na pkoładzi-na razie bez zastrzeżeń, serwisy robię regularnie co roku bez względu na przebieg. pozdrawiam

Opublikowano
Kolego... co Ty za bzduru... piszesz... u siebie nie wymieniaj... bedziesz mial zerowe spalanie...

Che che......

1. Mamy zapeklowany filtr powietrza, sterownik silnika z przepływomierza odczytuje mały przepływ powietrza, więc odpowiednio do jego ilości dawkuje mniejszą ilość paliwa, otrzymujemy na wale silnika mniejszą moc i automatycznie mniejsze spalanie :decayed:

2. Chyba że przepływka padnięta i zawyża zmierzoną ilość przepływającego powietrza i leje paliwem do bulu, silnik produkuje dużo sadzy, co powoduje częste próby wypalnia DPF-a, co wiąże sie z dawkowaniem jeszcze dodatkowej dawki paliwa....

Jak umię trafnie wyciągać wnioski to w pierwszym przypadku po wymianie filtra powietrza spalanie przy takim samym operowaniu pedałem gazu jak przed powinno wzrosnąć, w drugim zaś powino się zmniejszyć bo poprawi się stosunek powietrza do paliwa, zwiększy sprawność silnika,a także zmniejszy się czestotliwść wypalania filtra cząstek stałych .:whistling:

Popraw mnie jak się mylę :decayed:

Opublikowano

:facepalm: no w takim przypadku masz racje

ale ja robilem program by moc podniesc ...:decayed:

Opublikowano
  • Autor

Ostatnio zatankowalem pod korek tak jak pisalem do tankowania przejechalem 97km pistolet odbil na 16l :/ to juz mniej pokazywalo mi na kompie (14l) Nie wiem juz sam co mam zrobic ale to spalanie to przegiecie :/ Moze ktos wie ile powinien palic samochod na biegu jalowym?? U mnie na postoju komp pokazuje ok 15-16l na 100km.

Opublikowano

Spalanie na postoju sprawdza się vagiem. Na to spalanie na fisie podczas postoju nie patrz bo w wielkich korkach nawet 2 z przodu będziesz miał.

Opublikowano

W audi przecież na biegu jałowym nie pokazuje aktualnego spalania, tylko spalanie chwilowe przed zatrzymaniem. Hamuj silnikiem i w ostatniej chwili wdus sprzęgło i zatrzymaj się. Fis pokaże Ci wtedy wartość mniejszą od 1 l.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

zalej go po korek i jeżdzij az ci sie rezerwa zaswieci zobaczysz ile km przejedziesz. jak wyzej pisałem jak od zatankowania po korek do żyda robie zazwyczaj 740/750km. na początku nie umiałem jeździc tym autem wkurzony byłem ze zre 12L ON byłem skłonny sprzedac to auto. ale nauczyłem sie nim jeździc i spalanie nie przekracza po miescie 9L...

mysle ze człowiek który robił ci auto jest ogarnietym mechanikiem/diagnostą i spr.parametry pracy silnika przede wszystkim wskazania czujnika temp płynu chlodzacego oraz czujnika temp.zewnetrznej bo to ma ogromne znaczenie jesli beda czujniki pokazywały bzdury...

Opublikowano
  • Autor

W takim razie spalanie na biegu jalowym sprawdze sobie po podlaczeniu pod kompa. Wczoraj zalalem pod korek przejade tym razem 200km i zobacze ile wyjdzie a tak na marginesie jak ostatnio zalewalem do pelna wyszlo 68l :/ myslalem ze a4 ma 60l bak??

Opublikowano

okolo 65-66 l wchodzi przy wskazaniu fisa 10 km. ale na pewnej stacji orlen tez mi weszlo 72 l, i na bank "krecili" tam paliwo. moze Ty powinienes zmienic stacje skoro tak duzo pali? :)

co do duzego spalania, rob logi i wrzuc na forum, ktos pewnie zerknie czy wszystko ok.

Opublikowano

B7 ť A4 ť Dane techniczne ť Audi Klub Polska

zbiornik B7 sedan/avant Q 63L

zbiornik B7 sedan/avant FWD 70L.

ile w tym prawdy...watpie raz byłem grubo na rezerwie ze fis mi pokazywal 50km za zrobie na paliwie w BQ i po zjechaniu po ON weszło mi po korek 62L wiec w danych sa jakies sprzecznosci....

Kolego a moze ty masz tak bardzo cieżka nogę... bo to jak sie depta dosc często to potrafi to zjesc sporo... w sumie nie wspomniałes nic o swoim stylu jazdy...

Opublikowano
  • Autor

Jezeli chodzi o moj styl jazdy to zmieniam biegi w zakresie 2-3 tys wiec nie przeciagam go ile fabryka dala jednak z tego co zauwazylem to jezeli chodzi o spalanie tymczasowe na kompie bardzo duzo pokazuje na biegach 1-3 nawet przy niskich obrotach (2tys) ciezko zejsc ponizej 10l. Po swietach jade do znajomego na kompa przeanalizuje logi i dam znac co dalej.

Opublikowano

no to ja tak samo jeżdżę... co do fisa zawsze bedzie ci pokazywał duze spalanie pod obciazeniem... ja tez na to patrzyłem i ekonomiczna jazda nie wychodziła mi tym autem... przełaczyłem na wskazanie km ile zrobie na zborniku i tak jeżdze...odrazu spalanie wychodziło 8L. zalej go do pełna i zjedzij paliwo az rezerwa ci sie zaswieci... zobaczysz ile km przyjechałes. ja jak wyzej pisałem z pod korka do rezwrwy robie około 750km 740/750km jakos w tych granicach bo czasami lubie ja pokrecic...

Opublikowano

Jadąc na kompa sprawdź filtr DPF, obstawiam że on jest głowną przyczyną wysokiego spalania.

Tak z ciekawości sprawdź poziom oleju silnikowego, czy przypadkiem jego nie przybywa.

Opublikowano
  • Autor

Wiec jutro jade wywalić DPF-a i przy okazji zrobic chip silnika ( w komplecie wychodzi taniej) Jezeli chodzi o DPF-a to kontrolka zaswiecila mi sie przed swietami. Niestety w miescie nie udalo mi sie go wypalic w drodze do rodziny na swieta tez (nie wiem dlaczego) dlatego postanowilem sie go pozbyc. Nie sprawdzalem czy przybywa oleju ale z rur leci bialy dym w dodatku w drodze powrotnej zaczela migac kontrolka od swiec zarowych i juz nie chce zgasnac a co za tym idzie stracil moc i powyzej 100km nie pojedzie wiec mam dosyc i filtr jutro jade wywalic