Piotr Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Chcialbym sie zorientowac w kwestii chipa do mojego autka. Przymierzam sie do chipa, ale dopiero po zimie a narazie chcialbym sie obeznac w temacie i dlatego mam kilka pytan: 1. Znajomy, ktory proponowal mi chip (za 800 zl) mowi, ze po nim przy spokojnej jezdzie auto spala mniej niz w serii, a przy dynamicznej spala więcej niz w serii. Czy to mozliwe, bo jesli tak, to bylo by to cos dla mnie, bo zalezy mi na ekonomii, a jednoczesnie sa momenty, kiedy lubie troszke przycisnac 2. Czy silnik AVG charakteryzuje się czymś szczególnym np w porownaniu z AFN ? 3. Auto ma przejechane 200k km, czy jest realne ryzyko zarzniecia auta chipem ? 4. Czy znacie jakąć hamownie na Quattro i czy mozecie mi polecic kogos, kto zna sie dobrze na chipowaniu w Trojmiescie lub okolicach ? Z gory dzieki za pomoc !
Pikuś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Ad.1 Niby tak jest, ze auto przy spokojnej jeździe pali mniej ale uwierz mi, ze jak zwiekszysz mu moc ciezko Ci bedzie sie opanowac. Ogolnie obstawiam, ze Ci wzroscnie chyba, ze potrafisz sie powstrzymac. :twisted: Ad.2 Pewnie wtryskami i moze pompą. Ad.3 Zawsze jest ryzyko, ze cos sie wysra. Ja mialem 270 tys. i zalozylem w ciemno chipa do tego z niemiec. Bez zadnej hamowni i niczego. Troche ryzykowne i ma to wielu przeciewnikow ale cena byla naprawde promocyjna. Slyszalem nawet, ze Tora potrafi odplatnie meilem przeslac mapy. :mrgreen: Ad.4 Nie znam nikogo z Twojego regionu. Co do hamowni dla Q to najtansza chyba w Łodzi bo tylko 150 zyla. Sam sie przymierzam ale jakos nie ma kiedy.
pre_pl Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 1. Dokladnie takie samo zdanie mam jak Pikuś 2. Pompa wtryskowa jest taka sama, wtryskiwacz też, zmieniony układ paliwowy 3. Przy takim przebiegu i bez chipa się moze wysrac, generalnie to i tak zależy od kierowcy. Jak dbasz, bedzie git 4. www.tune-up.pl W trojmiescie nie ma hamowni 4x4 (nawet okolicach) Pomorskie - czyli skąd ?
Piotr Opublikowano 9 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2006 Pomorskie - czyli skąd ? Na stale mieszkam w Starogardzie Gdańskim, ale jestem ostatnio tu tylko na weekendy, natomiast w ciagu tygodnia mieszkam w Gdyni. Na poczatku myslalem, ze jesli robic chiptuning to tylko u kogos kto ma hamownie, ale jesli w okolicy nie ma zadnej, a i w Polsce ich chyba niewiele, to chyba nie ma zbyt wielkiej roznicy u kogo to zrobie. Duzo o tym czytalem i niektorzy twierdzili (w tym ludzie ktorzy sie tym zajmuja), ze bez hamowni nie ma mowy o bezpiecznym chipie, ale jednak w przypadku 4x4 nawet oni to robia... Jesli sie myle to mnie poprawcie. Znajomy ktory proponowal mi chipa mowil, ze najpierw podlaczy auto pod vaga, zdiagnozuje, wyniki wysle mailem do jakiejs firmy z Austrii z ktora wspolpracuje i po jakims czasie dostaje od nich program, ktory wgrywa. Cena wydaje sie atrakcyjna, ale poczekam na Wasze opinie na ten temat.
Pikuś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Piotr, to ze gosc Ci pisze, ze wysyla Twoje wyniki z diagnozy gdzies tam to tylko swiadczy o tym, ze ma male pojecie o diagnozowaniu, a mozliwe, ze ma kilka map i tylko wgra Ci jedna z nich a nie jakas a Austrii. Wyniki sa tylko potrzebne po to aby ocenic stan silniczka i czy wszystko gra. Wyniku mozesz wkleic na forum ocenimy i wydamy diagnoze. :twisted:
Piotr Opublikowano 9 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2006 Niestety nie mam jeszcze VAGa i narazie nie wiem ktory wybrac, wiec moze mi od razu poradzicie (najlepiej na USB) ? A wracajac do tego chipa, to sami przyznacie, ze mozna sie w tym zamotac, jesli czlowiek sie na tym nie zna. Ciekawe ile w tym wszystkim jest marketingu a ile prawdy, bo moze faktycznie program jest dokladnie dostrajany pod konkretny silnik shamowany i zdiagnozowany vagiem, a moze jest kilka softow i w zaleznosci od rodzaju silnika, przebiegu, czy cholera wie czego jeszcze, jest wgrywany program i koniec. Rozpietosc cen za ta sama usluge jest bardzo duza, bo chyba od 600zl do 2000zl i ciekawe, czy ci ktorzy kasuja najwiecej maja najwieksza wiedze i umiejetnosci dostrojenia programu, czy maja tylko dar przekonywania o swoich umiejetnosciach, a robia dokladnie tak samo jak Ci, ktorzy kasuja 600 zl ?
pre_pl Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Piotr, przed chipowaniem tam gdzie polecam, zostaniesz najpierw zdiagnozowany. Silnik musi być ok, inaczej nie ma sensu. Następnie wgrany zostanie chip i sprawdzony na hamowni. Możesz się od razu umówić na wgranie chipa na hamowni, która się mieści w Koleczkowie (GTS tuning) - pod Gdynią. Po wgraniu programu i wstępnych pomiarach, zostanie on dostrojony (do indywidualnych potrzeb na przykład). Byłbyś zainteresowany w tym roku jeszcze ? Ceny mogę podać na priv
Pikuś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Piotr, rozne sa opinie o tunerach. Slyszalem taka, ze podobno jedziesz sprawdzaja jak to napisal pre_pl, a pozniej ci wgrywaja i jesli nie masz zastrzezen to nic wiecej nie robia w mapie. Wniosek z tego, ze wgrywaja Ci standardowy soft, a jesli Ci sie nie podoba przebieg momentu czy mocy to ci koryguja. pre_pl, zapomniales, ze kolega ma Q a sam pisales ze nie ma hamowni w poblizu. :razz:
pre_pl Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 pre_pl, zapomniales, ze kolega ma Q a sam pisales ze nie ma hamowni w poblizu aj, aj ! fucktycznie... to quattro
Pikuś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 PIKUŚ ja też za 800 zeta w altunning Nie rozumiem tego. :roll: mozna jasniej :?:
gosia Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 cziptunning za 800 złotych bez hamowni w zduńskiej woli w altunning
Pikuś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 gosia, w sumie nie daleko mnie. No ja i tak bede rekordzista pewnie bo mnie to wynioslo nie cale 500zl. :twisted:
pet3r Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 gosia, w sumie nie daleko mnie. No ja i tak bede rekordzista pewnie bo mnie to wynioslo nie cale 500zl. :twisted: a ile kucykow przybylo?
Piotr Opublikowano 9 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2006 gosiaNo ja i tak bede rekordzista pewnie bo mnie to wynioslo nie cale 500zl. :twisted: No to chyba faktycznie rekord :shock: Mozesz napisac cos wiecej ? Ile km zrobiles, jak ze spalaniem, z moca itd ?
Pikuś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 pet3r, ahh chyba nie czytales uwaznie. hihhii Co do hamowni dla Q to najtansza chyba w Łodzi bo tylko 150 zyla. Sam sie przymierzam ale jakos nie ma kiedy. Z tego co jedna osoba hamowala ten program i z serii 116 wyszlo mu 140. Do tego wykresik bardzo łagodny. Gdzies juz wrzucalem na forum wykresik przed i po. [ Dodano: 09-12-2006, 17:14 ] Nie chce sie tu za bardzo wypowiadac na ten temat bo zaraz tu po mnie pojada, ze jakieś Chipy z Allegro zakładam. :twisted: Do tego jeszcze sie nie shamowalem wiec nie ma co za wiele sie chwalic ale przyspieszenie zmierozne vagiem zeszlo ponizej 10 sekund, wiec jak dla Q to niezle. Mierzone tylko 2 razy. Roznica w przyspieszeniu to teraz na 4 to jak wtedy na 3. :mrgreen: Ze spalaniem to wzrost 0,5 - 1 L. Ilosc przejechanych kilometrow to jakies 15 tys. Na poczatku mialem wiele obaw po zalozeniu ale poczytalem tu dalem wyniki z VAG-a do analizy i mi przeszlo. :mrgreen:
spanky Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 zmieniony układ paliwowy mozesz troszke bardziej rozwinac swoja wypowiedz ... ;-)
pre_pl Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 zmieniony układ paliwowy mozesz troszke bardziej rozwinac swoja wypowiedz ... ;-) inny filtr paliwa - także pierdoły Wydawało mi się, że coś jeszcze... Ale generalnie reszta to to samo co AFN... Nie jestem pewien, ale strzelam że mogą się różnic skrzynie biegów...
ctv Opublikowano 10 Grudnia 2006 Opublikowano 10 Grudnia 2006 ale temat jedz do prawdziwej firmy zajmujacej sie chip tuningiem
Rekomendowane odpowiedzi