Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak zdemontować osłony glośników w drzwiach dół ....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przepraszam z góry jak powtórzyłem ten temat ale wszędzie szukałem tego tematu i nigdzie nie mogę tego znaleźć.

Chciałbym wymontować stare blendy głośników te w drzwiach (dół) i zamontować te z oznaczeniem BOSE problem w tym że nie wiem jak się do tego zabrać jak ktoś jest w temacie lub przerabiał to to proszę o POMOC...

Opublikowano

Czy ściągałeś już boczki i czy widziałeś jak to wygląda?

Blendy są zamontowane tak że te bolce są włożone w dziurki i rozgrzane na około. Aby to ściągnąć trzeba to próbować rozgrzać np. lutownicą lub może podcinać ten plastik i powoli wyciągać - trzeba sobie na swój sposób poradzić.

Teraz montaż Bose. To tak, jeśli masz blendy nowe to możliwe że da się to zrobić w taki sposób jak ori wkładasz w otwory(oczyszczone z pozostałości zbędnego plastiku po przednich blendach), mocno dociskasz i rozgrzewasz na około. Jeśli masz blendy używane, to trzeba jakoś pokombinować, próbować ukształtować te może nieco uszkodzone bolczyki wyrównać i wsadzić dociskając w otwory trochę rozgrzać na około, ewentualnie zastosować jakiś bardzo mocny klej i do tego może też małe wkręty.

Opisuję Ci jak ja to widzę, możliwe że będę się za to też zabierał w niedługim czasie, ale w praniu zawsze coś może wyjść (może też coś nie pójść zgodnie z planem i trzeba radzić coś na to). Przede wszystkim najważniejsze żeby nie było luzu i dobrze przylegało do boczka, bo inaczej będą słyszalne drgania od blend podczas grania.

Opublikowano

Jeszcze nie ściągałem boczków auto mam 2 miesiące i dopiero je poznaje i nie widziałem jak to wygląda.

Czyli muszę wymontować cały boczek i od środka powoli wyciągać na zewnątrz tą blęde?

A jest jakiś sposób żeby nie uszkodzić tych zaczepów przy wyjmowaniu blend bo chciałem te stare blendy sprzedać?

Blendy BOSE będę kupował nowe 200zł komplet ori

Tak nawiasem to jest masa roboty przy tym myślałem że bez demontażu boczków się obędzie ale jestem zdeterminowany bo przy okazji podniosę wartość swojego auta i estetyka heh

Sławek jak wymienisz blendy to daj znać jak ci poszło...

Ja może w tym tygodniu zacznę dłubać tylko ta nasza spóźniona wiosna hehe.

Opublikowano

to nie lepiej kupic boczki z blendami bose na glosnikach dołozysz pare zł a tak musisz rzeźbic

Opublikowano

No tak ale u mnie jest trochę skomplikowana sprawa bo ja mam boczki z alkantarą i takie ciężko dostać a widziałem na allegro jeden komplet boczków BOSE z alkantarą za 500zł to trochę dużo a nowe blędy BOSE to koszt 200zł co wy na to co byście zrobili na moim miejscu?...

Opublikowano

radio22 każdy odpowiada za siebie :decayed: Jest roboty przy tym dużo ale da radę, na pewno trochę cierpliwości potrzeba do tego. Jak ładnie ściągniesz blendy stare i nie uszkodzisz, spokojnie sprzedasz.

Opublikowano

Dzięki za wsparcie przed demontażem trzeba jakieś piwko walnąć żeby rączki nie latały hehe i powoli dłubać też ze względu na stare blędy aby ich nie uszkodzić...