akoziarski Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Witam może macie już jakieś doświadczenie odnośnie sprzedaży samochodu poza granice Uni Europejskiej. opisze sytuacje.. postanowiłem sprzedać swoje auto które przywiozłem z Francji nie rejestrowałem bo stwierdziliśmy z Żoną że to nie auto na nasze warunki. Po znikomym zainteresowaniu Polskich obywateli zgłosił się do mnie pan z Ukrainy. Po przesłaniu wielu bardzo szczegółowych zdjęć i opisaniu samochodu strasznie się napalił. Wypisuje do mnie codziennie po 4-5 wiadomości. Jako że musiałem wrócić już do Francji postanowiłem że zniechęce gościa bo sprzedawanie na taką odległość jest bynajmniej trudne. Nic z tego nadal chce je kupić. Dodatkowo prosi żeby auto zarejestrować w Polsce tak by mógł nim wracać. Są to dodatkowe koszty które musze ponieść jednak Pan z Ukrainy twierdzi że po sprzedaniu mu samochodu dostane jakiś zwrot podatku czy jakoś tak i wyjde nawet na plus. Zakręciłem strasznie to opowiadanie ale może wiecie jak się do tego zabrać i wytłumaczycie prosto jak to rozwiązać.
ksiu85 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Z tego co sie orientuje to jesli samochod zarejstrujesz na siebie a pozniej w ciagu nastepnych 6 miesiecy sprzedaz to musisz zaplacic wiekszy podatek!!ale niech sie jeszcze ktos wypowie!?
sokal Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Daj sobie spokój z ruskim naciągaczem Oni tak samo od Turków sprowadzają jak i my więc całe te maile i prośba o rejestrację auta... Naciągacz. Wystaw auto po kosztach i ktoś je w końcu kupi. Niczego nie rejestruj w żadnym wypadku i unikaj takich przekrętów, zwłaszcza ruskich
akoziarski Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Jeśli chodzi o ten podatek to faktycznie trzeba go zapłacić ale tylko wtedy jeśli np kupisz auto za 3000Euro a sprzedajesz drożej, jeśli sprzedasz natomiast taniej lub w tej samej cenie obowiązku już takiego nie ma tak usłyszałem. Pani w skarbowym tak mi radziła albo trzymać auto pół roku, albo spisać umowe na kwote taką samą jak przy zakupie. Jeśli chodzi o naciąganie to też w pierwszym momencie tak sobie pomyślałem ale nie dajmy się zwariować każdy klient dobry, który płaci i nie grymasi Poprostu daruje sobie rejestracje. Gdyby był to motor do 2000cm3 koszty rejestracji jeszcze znośne a zdaje sobie sprawe że zarejestrowane auto łatwiej sprzedać.
cabanmat Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Mi też kiedyś jeden ukrainiec zawracał gitarę... I to ja miałem jechać bodajże do Tomaszowa Lubelskiego, bo on ma wizę przygraniczną i może być najdalej 100km od granicy... Póżniej nie odbierałem telefonu
KaZi Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 a ja sprzedałem dziesiątki aut na ukrainę i zawsze panowie przyjezdzali pociagiem do katowic, ja ich odbierałem, oni wyciagali pieniazki, odwozilem sie do domu i bye bye, nawet auta nie ogladali przed zaplaceniem - cud klient
Cyrkiel Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Arkadio Podatek płaci się od różnicy miedzy sprzedażą a zakupem - 19 %. US może zakwestionować kwoty - niestety :facepalm:- bo można wpisać ze kopiłeś za 20.000 zł ( powiedzmy że tyle jest wart) a sprzedaje za 13.000 zł. Tylko, że w takich przypadkach zawsze coś tam idzie napisać przychylnego na Twoją korzyść A tak na marginesie byłeś w PL, mało tego zmieniłeś auto i nawet się nie pofatygowałeś do Piły... nie ładnie...
Dev Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Witam może macie już jakieś doświadczenie odnośnie sprzedaży samochodu poza granice Uni Europejskiej.opisze sytuacje.. postanowiłem sprzedać swoje auto które przywiozłem z Francji nie rejestrowałem bo stwierdziliśmy z Żoną że to nie auto na nasze warunki. Po znikomym zainteresowaniu Polskich obywateli zgłosił się do mnie pan z Ukrainy. Po przesłaniu wielu bardzo szczegółowych zdjęć i opisaniu samochodu strasznie się napalił. Wypisuje do mnie codziennie po 4-5 wiadomości. Jako że musiałem wrócić już do Francji postanowiłem że zniechęce gościa bo sprzedawanie na taką odległość jest bynajmniej trudne. Nic z tego nadal chce je kupić. Dodatkowo prosi żeby auto zarejestrować w Polsce tak by mógł nim wracać. Są to dodatkowe koszty które musze ponieść jednak Pan z Ukrainy twierdzi że po sprzedaniu mu samochodu dostane jakiś zwrot podatku czy jakoś tak i wyjde nawet na plus. Zakręciłem strasznie to opowiadanie ale może wiecie jak się do tego zabrać i wytłumaczycie prosto jak to rozwiązać. jezeli chcesz go pogonic Ukraincowi to nie możesz go na siebie zarejestrowac, zapłacisz podatek a jak jest uparty to niech przyjezdza i go zabiera jak stoi, jedzie lub na lawete
akoziarski Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2013 a ja sprzedałem dziesiątki aut na ukrainę i zawsze panowie przyjezdzali pociagiem do katowic, ja ich odbierałem, oni wyciagali pieniazki, odwozilem sie do domu i bye bye, nawet auta nie ogladali przed zaplaceniem - cud klient I właśnie tak samo było u mnie. Pan przyjechał pod sam dom z lawetą, mało tego miał ze sobą tłumacza który ładnie mówił po polsku. Tłumacz wiele sie nie napracował bo Pan momentalnie załadował auto na lawete zapłacił i tyle widziałem klienta. ---------- Post dopisany at 18:58 ---------- Poprzedni post napisany at 18:56 ---------- Arkadio Podatek płaci się od różnicy miedzy sprzedażą a zakupem - 19 %. US może zakwestionować kwoty - niestety :facepalm:- bo można wpisać ze kopiłeś za 20.000 zł ( powiedzmy że tyle jest wart) a sprzedaje za 13.000 zł. Tylko, że w takich przypadkach zawsze coś tam idzie napisać przychylnego na Twoją korzyść A tak na marginesie byłeś w PL, mało tego zmieniłeś auto i nawet się nie pofatygowałeś do Piły... nie ładnie... Byłem raz albo dwa razy u rodziców autem nie było się co chwalić bo nie zrobiłem nim nawet 300km ale maszynka była do pociskania Teraz chyba będe szybciej niż mi się wydaje w Polsce bo tragedia z robotą!!!!! ---------- Post dopisany at 19:00 ---------- Poprzedni post napisany at 18:58 ---------- Tak też zrobiłem.. nie będe opisywał ale powiedzmy ze dobił targu z francuskim właścicielem.
Cyrkiel Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 To jak będziesz w Pile daj znaka Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi