mastapi Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 witajcie, wczoraj wieczorem miałem małą akcję z pijanym dziadkiem i moją niunią w rolach głownych . otóz po powrocie z tyrki do domu postanowiłem zapalić w oknie papierocha i co widzę : u mnie pod blokiem pijany dziadek kopie nogą i uderza laską w miją a4:facepalm: podjąłem interwencję zatrzymałem dziadka i wezwałem policje . po przyjeżdzie patrolu dziadek przyznał sie do tego iż to on jest sprawca a policja potwierdza że moje auto było zaparkowane prawidłowo . wczoraj wieczorem nic poważnego na autku nie widziałem ale dziś po wizycie na myjni widzę lekkie straty w lakierze i pęknięta tylnia lampę. ubezpieczony jestem w pzu , posiadam tylko oc i mam pytanie : czy sa szanse żeby coś ugrać z pzu , czt tez w grę wchodzi tylko proces cywilny? nie mam żadnej notatki z tego zajścia wszystko ma policja. co robić?
wilku213 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Mniemam, że policja nie spisała żadnego protokołu strat/uszkodzenia samochodu?
mastapi Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Mniemam, że policja nie spisała żadnego protokołu strat/uszkodzenia samochodu? nie bo było ciemno i te rzeczy wyszły dopiero na drugi dzień jak pojechłem na myjnię np. pęknięta tylna lampa itd. co robic ?. ---------- Post dopisany at 12:46 ---------- Poprzedni post napisany at 12:45 ---------- tylko pozew cywilny jak się załatwia takie sprawy?
nex Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 jedź na komisariat, zgłoś że tego i tego dnia miało miejsce takie a takie zajście, była policja, gość się przyznał, było ciemno więc na drugi dzień za widoku dopiero zobaczyłeś uszkodzenia. Pokierują Cię.
jugo Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 a nie spisałeś sobie danych tej osoby? jeśli nie to musisz skoczyć na policje, dojdą szybko który patrol był itd. Weź protokół i na początek musisz wezwać tego dziadka do zapłaty odszkodowania/ kwoty naprawy, bo jeśli pójdziesz do sądu bez uprzedniego przed sądowego wezwania do zapłaty to sędzia może zasądzić od Ciebie koszty dla drugiej.
bialy986 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zrobiłbym podobnie jak kolega Jugo-uzyskaj dane od Policji i spróbuj się z dziadkiem dogadać,niech pokryje koszt (pamiętaj wtedy o spisaniu oświadczenia) a jak nie to poinformuj o skierowaniu sprawy do sądu.
lezy1 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zrób tak jak koledzy piszą. Tylko nie jestem pewien czy policja da Ci dane osobowe kolesia - ochrona danych osobowych itp. Ale spróbuj może się uda. Do tego sprawa cywilna to koszty - wię dobrze by było sięz nim dogadać.
mastapi Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2013 jedź na komisariat, zgłoś że tego i tego dnia miało miejsce takie a takie zajście, była policja, gość się przyznał, było ciemno więc na drugi dzień za widoku dopiero zobaczyłeś uszkodzenia. Pokierują Cię. byłem na komisariacie i tam mają notkę z tego zdarzenia , danych goscia nie potrzebuję bo je znam , kolo mieszka 3 klatki dalej i widzę go na codzień. widok masakra : typ jest byłym policjantem i emeryturę cpuszcza na winiaki. niw ważne . mam namiary na mojego dzielnicowego i chcę jutro wbić z nim do typa żeby sprobowac dogadać się z nim polubownie albo postraszyć go sądem i to właśnie w asyście policji. w pzu powiedzieli żeby zapytac czy ma jakiekolwiek ubazpieczenie i może wtedy z jego polisy cos da rady . trzeba działac:naughty: co wt na taką opcję?
bialy986 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 To upraszcza sprawę.Zrób jak mówisz,jak znasz typa to pogadaj z dzielnicowym.Jak pójdzie z Tobą na rozmowę do niego to przynajmniej bedziesz miał świadka.Wyceń straty i żądaj kasy,jak nie to zakladaj sprawę.Policjant Cię pokieruje odpowiednio. wysłane za pomocą tapki
mastapi Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2013 dzisiaj sprawca ponownie upojony już od wczesnych godzin rannych zadeklarował się oddać kaske polubownie jutro o 17 . czekam z ciekawościa:naughty: ---------- Post dopisany 17-06-2013 at 18:52 ---------- Poprzedni post napisany 14-04-2013 at 20:17 ---------- wszystko to troche trwało ale sprawa załatwiona
Rekomendowane odpowiedzi