Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

wymiana,skrecenie wahaczy...gwint

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam pytanie kieruje do posiadaczy najnizszych aut( i tych którzy robili juz taki zabieg):decayed:

czyli gwint skrecony za***iście nisko..otóż jak jest z wymiana zawiechy?skoro łapy nie idzie wsadzic zeby dokrecic sruby wahaczy bo nie ma miejsca:facepalm:

jak to robicie? prosze o odp.tylko tych którzy to robili ....

odkrecic koło podeprzec zwrotnice kołkiem opuscic auto i skrecic?

kołek wtedy musi miec tyle cm by auto od ziemi do błotnika miało tyle samo cm jakby stalo na kole?:whistling:

Opublikowano

Dokładnie jak piszesz , podłóż kawał drewnianego klocka pod zwrotnicę . A jaki wysoki klocek ? Myślę taki żeby auto w miarę równo stało . NIe dasz przecież 5 cm , ani 40 cm :decayed:

Opublikowano

ja jak zmienialem gorne wahacze tez mialem ten dylemat.

zrobilem tak ze zanim cokolwiek odkreciłem to dokladnie miarka zmierzylem połozenie gornych wahaczy wzgledem nadwozia. nowe wahacze ustawilem w tym samym połozeniu i dokrecilem mocno od razu jak jeszcze nie bylo kola.

i wszystko smiga:wink:

Opublikowano

Ja zrobiłem tak:

Założyłem koło i pomierzyłem jaka jest odległość od ziemi do błotnika i od ziemi do środka felgi (środka śruby od przegubu).

Porem ściągnąłem koło jeden lewarek pod próg i podniosłem auto na zmierzoną wcześniej wysokość od ziemi do błotnika a drugi lewarek pod tarcze hamulcową i podniosłem również na wcześniej zmierzoną wysokość (od ziemi do środka śruby do przegubu).

I ot cała filozofia :decayed: Inaczej tego nie zrobisz żeby było tak dokładnie.

Teraz można dokręcać wahacze. :wink: