cabanmat Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Witam Robi się coraz cieplej a jak robi się coraz cieplej to pasuje coś ściąć Zapytałem się Pawła z Motula czy mają taki czerwony olej który dolewa się do paliwa do pilarek Stihl. Podesłał mi ofertę : Motul - MOTUL - Garden 2T Hi-Tech Kupować olej Stihl'owski czy zainwestować w Motula ? PS. Do tej pory stosowałem taki lat lat...
rafal9119 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 a jakiej firmy masz piłe?? bo shtila sie leze czerwony ori do shtila.
m@riucha Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 mi jak zabrakło ori oleju to lałem motula który został mi z bańki po wymianie z Audi i było git
cabanmat Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Piła STIHL, od zawsze leje do paliwa czerwony olej Stihlowski.
rafal9119 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 i tego sie trzymaj. nie jest taki drogi bo 100ml kosztuje 8zł
Wandej Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 WitamRobi się coraz cieplej a jak robi się coraz cieplej to pasuje coś ściąć Zapytałem się Pawła z Motula czy mają taki czerwony olej który dolewa się do paliwa do pilarek Stihl. Podesłał mi ofertę : Motul - MOTUL - Garden 2T Hi-Tech Kupować olej Stihl'owski czy zainwestować w Motula ? PS. Do tej pory stosowałem taki lat lat... http://pajm.pl/images/AKCESORIA/Oleje/olej_stihl_01_07813198401-pajm.jpg Ori stihl. Kumpel ma serwis i powiedział ze przy innym oleju nie uznaja gwaracncji:hi:
m@riucha Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 a gdzie masz napisane w karcie gwarancyjnej albo instrukcji obsługi, że musisz używać ich oleju? Piszą tylko o klasie oleju. Przy okazji jak ktoś kupuje nową piłę najlepiej od razu kupić drugi łańcuch (na inny rachunek) i w razie awarii oddawać na ori łańcuchu na którym trochę trzeba popracować (bez ostrzenia samemu chyba, że w autoryzowanym serwisie -brać rachunek) a tak to pracować na drugim. To wszystko po to aby nie odrzucili gwarancji ze względu np na złe ostrzenie lub używanie sprzetu amatorskiego do pracy zarobkowej. Też mi to znajomy sprzedawca doradził i się sprawdziło jak wyciąłem ze 20-25 drzew/ek na działce i łożysko się rozsypało
rafal9119 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 piłam musi miec smarowanie dobre . ja zawsze do piły leje taki jak marka piły.
cabanmat Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Myślałem po prostu że Motul może będzie lepszy To że piła musi mieć smarowanie dobre to chyba każdy wie... Raz pożyczyłem swoją 23-jke znajomemu po przywiózł mi z zatartym silnikiem ( a sam używam jej od ponad 10 lat...) Zaprzyjaźniony serwis Stihla który wymieniał mi cylinder powiedział że wystarczy "lewy olej do paliwa" i piła załatwiona... Już nie dochodziłem jak znajomy tego dokonał...
Kali S4 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 taj jak z olejami do aut tak i z tymi do kos i pilarek, kupować tylko ze sprawdzonego źródła bo jest wiele podróbek, głównie oleju Stihl , co owocuje właśnie zatarciem silnika:hi:
grzegorzmen Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 taj jak z olejami do aut tak i z tymi do kos i pilarek, kupować tylko ze sprawdzonego źródła bo jest wiele podróbek, głównie oleju Stihl , co owocuje właśnie zatarciem silnika:hi: Dlatego Stihl w instrukcji pisze że jak nie używasz ich oleju to mieszanka 1:25% a na oryginalnym 1:50% Ja używam oleju Valwolajn syntetyk od skuterów lub Motula i wszystkie urządzenia lepiej chodza na tych olejach tylko trzeba uważać bo oleje do skuterów są lepsze tylko że sa niebarwione , gdzie można robić mieszankę 1:100% bez żadnych konsekwencji dla silnika . Na pewno nie należy stosować oleju Mixol S bo zatrzesz sprzęt . Ja też pracuje w sklepie i serwisie urządzeń stihl , Oleomag i innych i wymysł z oryginalnym olejem jest po to żeby taki olej sprzedawać i żeby klijęt do ciebie wrócił .
spawacz1 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 to że to jest wymysł sprzedających to normalne, ja mam piłę Huspwarnę a kosiarkę Stihl, jak zabraknie oleju stihl to używam z piły i jest dobrze już tyle lat, ale kolego pierwsze pytanie co chcesz osiągnąć kupując motula?
cabanmat Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Nie wiem... lepszą kulturę pracy silnika, mniejszą podatność na przegrzanie/zatarcia ?
Rekomendowane odpowiedzi