ssin Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Witam, mam problem z hamulcami, mianowicie przy dłuższym hamowaniu (nacisk na pedał hamulca równy i około 4-5sek.) włącza się pompa ABS i dobija ciśnienia w ukł. efekt jest taki jakbym miał jakis sys. wspomagania hamowania tyle że trochę mało bezpieczny... Gdy włącza się pompa w ukł. jest dodawane ciśnienie, więc nagle siła hamowania robi się większa i następuje szarpnięcie - w skrajnych warunkach może to powodować poślizg. Tarcze klocki grube, wszystko chodzi płynnie, płyn ham. wymieniony, odpowietrzony ukł. vag nie widzi błędów, na desce nic się nie załącza, auto ma ESP, jeśli ktoś spotkał się takim problemem proszę o pomoc dziękuję i pozdrawiam.
snake160 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 mam ten sam problem, borykam sie z tym juz pare dni :facepalm:najprawdopodobniej jest to pompa hamulcowa z tego co zdązyłem sie dowiedzieć tu w 90% odpowiedzi... ale może to być też zapowietrzona pompa ABS którą odpowietrza sie jak mowił devastation Vagem plus dokładne odpowietrzenie tylnych zacisków, sprawdze to jeszcze jak nie pomoze to kupuje pompe
ssin Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Powiadasz zapowietrzona pompa ABS, muszę zgłębić temat, w weekend bedzie czas to poszukam czegoś na temat odpowietrzania pompy Vagiem. To jest tańsze niż wymiana pompy.
snake160 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 dokładnie teraz tez nie mam na to czasu ale w weekend to zrobię. Jak bedziesz cos wiedział albo uda ci sie rozwiazać problem to daj znać na priva, dzieki:wink:
mati9151 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Mam dokładnie to samo w swoim AJM-ie. Jeśli ktoś zlokalizuje usterkę proszę pisać. Oby to nie była pompa.
snake160 Opublikowano 4 Maja 2013 Opublikowano 4 Maja 2013 problem rozwiązałem po odpowietrzeniu pompy ABS Vagiem i ręcznym odpowietrzeniu zacisków tylnych tak jak pisał devastation
handzland Opublikowano 5 Maja 2013 Opublikowano 5 Maja 2013 Ja miałem podobny problem u mnie jest to wina czujników abs, po przeczyszczeniu ich i ustawieniu problem sie juz nie pojawia.
Anioool Opublikowano 12 Maja 2013 Opublikowano 12 Maja 2013 Możecie napisać jak odpowietrzyć pompę ABS? Od Paru dni mam tak że autko jakby słabiej hamowało (mam nawyk dużo wcześniej delikatnie zaczynać hamować) a gdy dłużej hamuje czuuje jakby dostał strzał ciśnienia i coś w rodzaju terkotu abs. Ostatnio tylko wymieniałem przeguby przednie. Tarcze i klocki z przodu i z tyłu wymieniłem w tamtym roku na nowe.
Dev Opublikowano 12 Maja 2013 Opublikowano 12 Maja 2013 zle ustawione czujniki wzgledem koronek prawidłowe 0.6-0.8 mm
mcgawroni Opublikowano 4 Czerwca 2013 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Podepnę się pod temat z podobnym problemem, mianowicie: sporadycznie podczas hamowania - głównie lekkiego i długiego, pedał hamulca odbija drżąc z częstotliwością kilku odbić na sekundę. W tym czasie hamowanie jest słabsze. Mam nawyk, że podnoszę wtedy nogę z hamulca i wszystko ustaje. Podczas tego zajścia nie pojawiają się żadne komunikaty na desce, vag nie wykrył błędów. Z ostatnich remontów to zostały wymienione tyle tarcze, z łożyskami, pierścieniami abs i klockami. Myślałem że to wina zapowietrzonego płynu hamulcowego, ale zostały odpowietrzone...
mcgawroni Opublikowano 6 Czerwca 2013 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Sprawdzenie sprawdzeniem, ale dziś mi gość w serwisie powiedział, że sprawdzi, ale raczej się tego nie da ustawić, bo czujniki są wciskane.
Dev Opublikowano 7 Czerwca 2013 Opublikowano 7 Czerwca 2013 :facepalm::facepalm: ja pier....e, co za tłuki "...wciska sie ale sie nie reguluje..." to juz nie wiem co sie z nimi robi
ynos Opublikowano 12 Czerwca 2013 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Witam,................... jeśli ktoś spotkał się takim problemem proszę o pomoc dziękuję i pozdrawiam. Mam dokładnie to samo. Jak już rozwiążecie problem to piszcie w wątku by wszyscy czytający mogli się dowiedzieć- po to jest forum, a nie na priv'a. Czy przy odpowietrzaniu Vagiem koła muszą być w powietrzu?
Rekomendowane odpowiedzi