Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Problem na zimnym silniku, co parę km szarpie i puszcza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam dziwny i poważny problem, ponieważ autem na zimnym silniku nie da się normalnie i przyjemnie jechać. Dzieje się to nawet po 20 km dynamicznej jazdy za miastem, dopiero po naprawdę dobrym zagrzaniu auta zjawisko nie pojawia się.

Jadę sobie jadę czy to na 2 czy to na 3 biegu i nagle auto szarpie na ułamek sekundy i puszcza. Tak jakby ktoś na chwilę wcisnął hamulec.

- dzieje się to przy mniejszych obrotach

- auto ma moc, nic z mocy nie uszło

- opony dobre Michelin, napompowane, wyważone, byłem niedawno u wulkanizatora

- 0 błędów na kompie

- nowe hamulce z przodu klocki i tarcze

- nowe wszystkie filtry i oleje

- zawiecha sprawdzana profesjonalnie, zero luzów itd, nic nie lata, geometria nie robiona..

Mechanik jeździł 20 minut i nie trafił na zjawisko, ja oczywiście trafiam. Radzili mi zostawić auto na noc tak, żeby rano na zimnym mogli to sprawdzić. Wolę jeszcze Was zapytać.

Ktoś coś kojarzy?

TDI BRD 170 KM 2007 r.

Help :(

Opublikowano

Nie wiem czy moja podpowiedź coś Ci pomoże i czy w ogóle jest trafna bo w moim przypadku dotyczyło to samochodu innej marki, ale sprawdź przepływomierz (pewnie najlepiej byłoby pożyczyć od kogoś) i zawór egr (czyszczenie?). Ale chyba wtedy wyskoczyły by Ci jakieś błędy na VAGu :kox: Ja miałem dwa razy taki przypadek, za pierwszym razem krzaczyła mi robotę przepływka a za drugim okazało się że mam zawór egr zapchany tak że ten tłoczek nie mógł płynnie się przesuwać

Opublikowano

Za sugestią @MaciekW. wymieniłem przepływomierz i problem jest dalej. Auto przy okazji zyskało trochę na mocy, lepiej się zbiera, wchodzi szybciej na obroty ponieważ stara przepływka była zabrudzona.

Dalej mam jednak problem, że od czasu do czasu przyhamuje auto i puści, auto wtedy jedzie ale przez sekundę przyduszone. Co to może być? Help :(