Bart-S Opublikowano 14 Lipca 2008 Opublikowano 14 Lipca 2008 Witajcie! Od jakiegoś czasu świruje mi czytnik w RNS-E (problemy z odczytem płyt). AUDIO: Na codzień czyta, ale czasem dostanie zawiechy i wywala komunikat o "nieprawidłowo włożonym nośniku" lub braku możliwości odczytu. Kilka/kilkanaście prób ponownego włożenia płyty i napęd znów odczytuje poprawnie. MP3: Widzi tylko kilka utworów z płyty zapełnionej plikami. Próbowałem różnych płyt (TDK, Verbatim) i póki co nie znalazłem rozwiązania. Jakieś specjalne ustawienia programu do nagrywania? (sesję na bank zamykałem, próba wypalenia płyty z mniejszą prędkością też nic nie dała). NAVI: Tutaj wcale nie widzi płyty (komunikat taki sam jak przy problemach z audio). Mam oryginalną płytę z nawigacją 2008 pod RNS-E czyli 8P0 919 884 AA. Aby pozbyć się problemu kupiłem płytę czyszczącą - została prawidłowo odczytana (załączył się audio track). Czyściłem dwa razy ale nie pomogło. Zostało więc wyciągnięcie navi i ręczne wyczyszczenie soczewki lasera. I wszystko byłoby OK gdyby nie fakt, że mimo wykorzystania ori kluczy do demontażu RNS-E - moduł za cholere nie daje się wyciągnąć . Klucze wkładam do oporu, wcięciami do środka ale panel ani drgnie. Próbowałem też delikatnie ciągnąć za wyświetlacz - też bez efektu. Nie chcę robić nic na siłę dlatego proszę Was o poradę (gdzieś wyczytałem, że nawet pilnikami wyciągacie... how?). PLEASE HELP![br]Dopisany: 14 Lipiec 2008, 17:10 _________________________________________________Ufff! W końcu udało się wyciągnąć ale bez pomocy dodatkowych śrubokrętów się nie obyło... Soczewka wyczyszczona ale niestety navi nadal nie widzi płyty z nawigacją. Ewentualną wymianę lasera zostawiam na sam koniec. W związku z tym mam kolejne pytanie - skoro jest to najnowsze oprogramowanie ('08) to być może wymaga odświeżenia softu? W chwili obecnej mój firmware to 650. Czy do tej pory pojawiło się coś nowego dla RNS-E? Jeszcze jedna rzecz przychodzi mi do głowy. Czy ktoś z Was próbował może skopiować nawigację z płyty na kartę pamięci? I czy tak przygotowana kopia będzie prawidłowo rozpoznana przez RNS-E? (wolałem zapytać zanim niepotrzebnie wydam pieniądze na kartę pamięci)
pre_pl Opublikowano 14 Lipca 2008 Opublikowano 14 Lipca 2008 Jeszcze jedna rzecz przychodzi mi do głowy. Czy ktoś z Was próbował może skopiować nawigację z płyty na kartę pamięci? I czy tak przygotowana kopia będzie prawidłowo rozpoznana przez RNS-E? (wolałem zapytać zanim niepotrzebnie wydam pieniądze na kartę pamięci) no nie wydaje mi się, że to coś da
ono Opublikowano 14 Lipca 2008 Opublikowano 14 Lipca 2008 Navi działa tylko z płyty, wyczyść pamięć podręczną w ukrytych opcjach , kiedyś gdzieś komuś pomogło ,może sie uda
Bart-S Opublikowano 16 Lipca 2008 Autor Opublikowano 16 Lipca 2008 Wyczyściłem pamięć (przynajmniej tak mi się wydaje): UKRYTE MENU-> GENERAL-> SDS-> Flash FileSystem Clean Jeszcze raz dla pewności przetarłem soczewkę - niestety nic nie pomaga. Tak jeszcze kombinuję - gdybym miał możliwość sprawdzenia płyty na innym RNS-E, albo sprawdzenia starszej nawigacji na moim... Czy jest może na forum ktoś z Poznania lub okolic kto mógłby pomóc w tej sprawie? Kurcze pod koniec miesiąca szykuje mi się wyjazd i byłaby niezła okazja aby przetestować sprzęt... a tak lipa [br]Dopisany: 15 Lipiec 2008, 00:02 _________________________________________________Dziś wykonałem kolejne testy (znalazłem A4 z takim samym RNS-E) - na czytniku kolegi moja navi poszła bez problemu. Sam używa '08 ale ma płytkę nagrywaną (Verbatim z tego co widziałem) - sprawdziliśmy ją u mnie i oczywiście nie zatrybiła. Spróbowałem jeszcze zrobić kopię na TDK DVD-R (wypalałem z prędkością x8 ale też nie poszło). Na otwartym panelu komunikat IMPROPERLY INSERTED. Jednak dużo do myślenia dał mi test z ori filmem na DVD - tutaj na ekranie mam UNKNOWN FILES więc wniosek taki, że laser jest OK i widzi płytę tylko zgodnie ze specyfikacją nie potrafi jej odtworzyć. No to już wymiękam - co dalej, jakaś regualacja czy od razu wymienić laser? Tutaj pytanie - czy macie kogoś godnego polecenia? I o jakich kwotach mówimy?
Bart-S Opublikowano 23 Lipca 2008 Autor Opublikowano 23 Lipca 2008 Czy chodzi o www.naviservice.com.pl ? Dzwoniłem do nich przed chwilą - wczoraj wykorzystali do naprawy ostatni napęd jaki mieli na stanie. Właśnie zamawiają kolejne szt. ale na te trzeba będzie czekać 3 tygodnie :/ Powiedzieli też, że nie wymieniają samego lasera - tylko cały napęd. Koszt ok. 500/600zł. Nic, czas mnie goni więc szukam dalej...[br]Dopisany: 17 Lipiec 2008, 13:02 _________________________________________________Dogadałem się w końcu z NAVISERVICE - okazało się, że jednak mają napędy na stanie. W poniedziałek o 13 wysyłałem do nich paczkę DHL-em a już w środę o 12 kurier z DPD dostarczył mi naprawiony moduł. Cała operacja kosztowała 600zł + 2x30zł za transport. Płyta z nawigacją sprawdzona - wszystko gra i trąbi zatem dzięki wszystkim za podpowiedzi i... można zamykać
Rekomendowane odpowiedzi