johny_bravo Opublikowano 28 Maja 2013 Opublikowano 28 Maja 2013 Witam, Pisałem ostanio o problemie z nie swoim AVJ i temat jest w trakcie wyjaśniania nastomiast zwracam się do Was z prośbą o pomoc przy diagnozie swojej BFB. Problem polega na tym, że ostano zauważyłem gdy stoje na jałowym obroty lekko falują i wywala mi Check-a. Jest jakby troche słabszy, tzn nie ma takiej reakcji na wciśnięcie pedału gazu jak kiedyś. Podłączyłem do Vag-a a tam błędy: 17544 - Fuel Trim: Bank 1 (Add): System too Lean P1136 - 001 - Upper Limit Exceeded 16891 - Idle Control System RPM Higher than Expected. P0507 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent Za pierwszym razem skasowałem i jezdziłem ale niestety znowu się pojawił. Jak jade na trasie wszystko jest ok ale jak stanę na światłąch lekko go bujnie. Z tego co doczytałem problem dotyczy ubogiej mieszanki właśnie na jałowym więc postanowiłem sprawdzić blok 032. Tak to wygląda W pierwszym banku wartości jakie widziałem dochodziły max do +10% w drugim -5% Sprawdzałem przewody od podciśnienia - z góry wyglądają na zdrowe, są twarde. Postanowiłem, sprawdzić również logi dynamiczne w blokach 003, 115, 031. Logi dynamiczne Z tego co już mi wiadomo, przepływka wygląda na "prawie" zdrową bo przy 5000 obr/min jest około 120g/s a powinno być ~130 g/s ? Mam rację ? Jeżeli chodzi o koniec logów, to pobobnie jak we wspomnianej wcześniej AVJ ciśnienie doładowania zbyt wolno opada po puszczeniu gazu ? Zależy mi na Waszym zdaniu dlatego bardzo proszę o pomoc. Z góry dzięuję.
german81 Opublikowano 28 Maja 2013 Opublikowano 28 Maja 2013 zrób logi stayczne z bloku 2 .bład jest generowany przez to ze przepływka mierzy za mało powietrza na wolnych obrotach, co moze byc spowodowane przez nieszczelnosc w układzie podcisnieowym a zwałaszcza w odmie .
johny_bravo Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Opublikowano 28 Maja 2013 ok jutro wrzuce. Powiedz mi proszę, bo tak jak pisałem wcześniej dopiero zaczynam przygodę z VAGiem. Jeżeli chodzi o logi statyczne wybieram po prostu blok 002 i klikam log ? Przez minute ? Gdzieś czytałem o logach w trybie BS ale nie wiem czy o to chodzi ... EDIT: Wspomniane logi jeżeli o to chodziło Prawie dwie minuty na wolnych. Obserwowałem również blok 032 więc są razem. Jak coś zrobiłem nie tak, proszę o info. Log (0 - 002,032)
german81 Opublikowano 29 Maja 2013 Opublikowano 29 Maja 2013 tomek logi robiłes z właczona klima . musisz zrobic je od nowa ale najpierw skasuj błedy i wyłacz klime .
johny_bravo Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Opublikowano 29 Maja 2013 w 99% jestem pewien, że błędy zostały wcześniej skasowane ale sprawdzę jutro by mieć pewność. Jeżeli chodzi o klimę to na pewno była wyłączona. Wszystkie odbiorniki były wyłączone poza ładowarką do laptopa z zapalniczki ....
german81 Opublikowano 30 Maja 2013 Opublikowano 30 Maja 2013 to w takim razie jak klima była wyłaczona to jest cos nie tak bo masz za wysokie obroty powiny byc max ok 800 obr a u ciebie jest 920 obr.sprawdz czy nie masz nieszczelnosci w układzie podcisnieniowym i odmie , umyj i zaadaptuj przepustnice bo tez jest z niej bład .
DeeJay_Kill Opublikowano 31 Maja 2013 Opublikowano 31 Maja 2013 jeśli po ww. zabiegach sytuacja się nie poprawi, to zerkniemy, co w trawie piszczy. Raczej dobrze Ci koledzy podpowiadają
johny_bravo Opublikowano 31 Maja 2013 Autor Opublikowano 31 Maja 2013 temat w trakcie wyjaśniania ale dopisze kilka spostrzeżeń, może to ułatwi/zmieni diagnozę. - problem występuje bardziej/częsciej jeżeli samochód jest mocno rozgrzany. Np dzisiaj po dość ostrej jeździe po mieście wolne obroty wynosiły lekko ponad 1000 ... -zauważyłem, że jak jadę np 100km/h i puszcze pedał gazu to dopiero za sek, półtorej czuje jak hamuje silnikiem Dzięki wielkie za zaangażowanie !
german81 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Opublikowano 1 Czerwca 2013 zacznij od umycia przepustnicy i sprawdzenia tego o czym mówiłem wczesniej .
johny_bravo Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2013 mam nadzieję ,że problem został rozwiązany. Byłem dzisiaj u magika, który po długiej chwili i moich(Waszych) sugestiach zaczął sprawdzać ciśnienie w układzie. Okazało się, że uszkodzony był zaworek odpowietrzający skrzynie korbową. Po wymianie i umyciu przepustnicy oraz czujnika ciśnienia zasysanego powietrza problem wydaje się nie występować. Nie chce się za wcześnie podniecać ale obroty stoją równo 760 obr/min i reakcja na wciśnięcie pedału gazu jest taka jak wcześniej Dzięki raz jeszcze za pomoc i zaangażowanie. Po kilku dniach napisze czy definitywnie problem został rozwiązany.
Rekomendowane odpowiedzi