Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Praktyczne i tanie sposoby na problem przy aucie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym temacie wpisujemy praktyczne porady, które pozwolą niewielkim kosztem rozwiązać problem przy aucie. Kreatywność i pomysłowość mile widziane.

W lecie nasza szyba przednia zamienia się w tarczę strzelniczą. Nabojami są wszelkie owady typu bąki, gzy i inne c**jostwa. Każdy wie że ciężko jest usunąć to z szyby, tablicy rejestracyjnej jak i ze zderzaka. Myjka ciśnieniowa nie do końca daje radę.

Rozwiązanie jest banalne - bierzemy gąbkę do mycia naczyń, trochę ciepłej wody i nakładamy na nią Ludwika. Gwarantuję że wyczyści wszystko bez najmniejszego problemu. Później trzeba dobrze spłukać czyszczone powierzchnie wodą i tyle.

Kto następny ??

Opublikowano

to ja zaryzykuje gdzie podjechać? :whistling:

Opublikowano

Jak ktoś chce szybki "szajn" na oponach, a nie ma do tego odpowiednich kosmetyków to dobrze wymyć opone i psiknąć sprejem do uszczelek, lub silikonem w spreju :wink:. Efekt krótkotrwały, ale jak wiozłem młodą pare na wesele nie miałem nic innego pod ręką i psiknąłem tym :decayed:.

Opublikowano
:facepalm:
Opublikowano
Jak ktoś chce szybki "szajn" na oponach, a nie ma do tego odpowiednich kosmetyków to dobrze wymyć opone i psiknąć sprejem do uszczelek, lub silikonem w spreju :wink:. Efekt krótkotrwały, ale jak wiozłem młodą pare na wesele nie miałem nic innego pod ręką i psiknąłem tym :decayed:.

płyn hamulcowy jest najlepszy do tego typu działań z oponami

Opublikowano

Ludwik pomaranczowy w sprayu, ktory robi piane. Spryskac czym lakier, np zderzak przedni od robakow, odczekac chwile i przetrzec, zejdzie bez problemu. Ten sam preparat wyczysci tam tez np zardzewiale wydechy czy ufajdane felgi.

Wysłane z mojego GT-N8000 za pomocą Tapatalk

Opublikowano

najtanszym sposobem na problem w aucie jest opaska zaciskowa, tzw: zip, strap, trytytka itd xd

Opublikowano

1) 100 zastosowań Ludwika to faktycznie działa :D

2) Do opon aby przed sprzedażą wyglądały ładniutko to podobno lakier do włosów w szpraju działa cuda.

3) Zip paski już wspomniane zostały, ale jest jedno genialne ustrojstwo, które pomoże w wielu sytuacjach.

4) Kilka do kilkunastu złotych na 20-30 metrów.

- przetarty kabel, skręcić i zakleić,

- tymczasowe zasłonięcie rysy przed korodowaniem,

- nieszczelny przewód pneumatyczny czy z płynem,

- pęknięcie na szybie,

- pęknięcie na plastiku karoserii po uderzeniu,

- źle wymienią szybę i niedokładnie obkleją - dobra uszczelka przed wiatrem. Sprawdzone.

- pękła linka i szyba w drzwiach opadła, spokojnie utrzyma,

- nie nadaje się do klejenia reflektorów i opon, ale pewnie sporo innych zastosowań się znajdzie.

47a6d7723fad5926617581.jpg

To z opadniętą szybą sprawdzone zimą przy -10*C i 120km/h. Ojciec postanowił wymontować mechanizm opuszczania szyby bo linka była zerwana i zablokował go tymczasowo od wewnątrz stelażem z listewek. Szkoda, że o tym nie powiedział a dało to o sobie znać jak stelaż nie wytrzymał. Podobno nigdy wcześniej takiej litanii z siebie nie wydobyłem jak przy tej #%^##^ opadniętej szybie zimą przy -10*C na autostradzie. Jak dobrze, że stacje benzynowe są całodobowe i mają tam taśmę MakGajwera. Szybkie podniesienie szyby, obklejenie taśmą i można jechać dalej :decayed: Szyba nie w Audi a w Lupo a tam przednia boczna jest chyba nieco większa jak w Audi.

Opublikowano
1) 100 zastosowań Ludwika to faktycznie działa :D

2) Do opon aby przed sprzedażą wyglądały ładniutko to podobno lakier do włosów w szpraju działa cuda.

3) Zip paski już wspomniane zostały, ale jest jedno genialne ustrojstwo, które pomoże w wielu sytuacjach.

4) Kilka do kilkunastu złotych na 20-30 metrów.

- przetarty kabel, skręcić i zakleić,

- tymczasowe zasłonięcie rysy przed korodowaniem,

- nieszczelny przewód pneumatyczny czy z płynem,

- pęknięcie na szybie,

- pęknięcie na plastiku karoserii po uderzeniu,

- źle wymienią szybę i niedokładnie obkleją - dobra uszczelka przed wiatrem. Sprawdzone.

- pękła linka i szyba w drzwiach opadła, spokojnie utrzyma,

- nie nadaje się do klejenia reflektorów i opon, ale pewnie sporo innych zastosowań się znajdzie.

http://www.airtradecentre.com/product/47a6d7723fad5926617581.jpg

To z opadniętą szybą sprawdzone zimą przy -10*C i 120km/h. Ojciec postanowił wymontować mechanizm opuszczania szyby bo linka była zerwana i zablokował go tymczasowo od wewnątrz stelażem z listewek. Szkoda, że o tym nie powiedział a dało to o sobie znać jak stelaż nie wytrzymał. Podobno nigdy wcześniej takiej litanii z siebie nie wydobyłem jak przy tej #%^##^ opadniętej szybie zimą przy -10*C na autostradzie. Jak dobrze, że stacje benzynowe są całodobowe i mają tam taśmę MakGajwera. Szybkie podniesienie szyby, obklejenie taśmą i można jechać dalej :decayed: Szyba nie w Audi a w Lupo a tam przednia boczna jest chyba nieco większa jak w Audi.

Jest lepsza od tej szarej :D Czerwona, do rur wysoko cisnieniowych :D

Wysłane z mojego GT-N8000 za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Jest lepsza od tej szarej :D Czerwona, do rur wysoko cisnieniowych :D

Szukając tamten znalazłem też czerwoną i wcześniej takiej nie widziałem. Jak ktoś z góry planuje łatanie przewodów to czemu by nie kupić.

Ale gdy naprawa jest nagła to na stacji benzynowej jeszcze takiej nie widziałem. :wink:

---------- Post dopisany at 09:21 ---------- Poprzedni post napisany at 08:05 ----------

Pęknięty przewód spryskiwacza albo łącznik przewodów.

Rozwiązanie:

Idealnie na szybko zadziałała pusta rurka wkładu długopisu żelowego zaciśnięta ZIPem. Przyciąć nożykiem na odpowiednią długość.

Od dwóch lat nie cieknie i się nie zapowiada.

Jeśli przewód ma większą średnicę to sam długopis też idealnie by się nadał.

Także obowiązkowe wyposażenie na wypadek wszelakich małych awarii powinno wyglądać mniej więcej tak:

zm_image_50750252567.jpg

47a6d7723fad5926617581.jpg

DSCF0535.jpg

silny-salamon-opaska-zaciskowa-opaska-zaciskowa-327947-FGR.jpg

1128304084345bk_vantage.jpg

---------- Post dopisany at 09:36 ---------- Poprzedni post napisany at 09:21 ----------

A tak mniej serio to pamiętam odcinek McGyvera gdzie podziurawioną chłodnicę naprawił wbijając do środka jajko. :grin:

Opublikowano

Najlepszym i wielokrotnie sprawdzonym sposobem na rozwiązywanie problemów przy aucie jest zimny czteropak. Działa za kazdym razem.

Poza tym do czyszczenia i konserwowania skór: mr proper w stosunku 1:1 z woda aby doczyścić i krem nivea żeby nawilżyć :decayed:

Opublikowano

w ciężarówce gdzie mam non stop kurz używam do czyszczenia plastików chusteczek nawilżanych dla dzieci... efekt długotrwały :decayed::decayed::decayed:

Opublikowano

Plexus Plastic Cleaner - Protectant and Polish - Preparat na bazie teflonu

Jak najbardziej nadaje się do: szyb, folii przeciwsłonecznych na szybach, plastików różnego rodzaju, skór, metali

w ciężarówce gdzie mam non stop kurz używam do czyszczenia plastików chusteczek nawilżanych dla dzieci... efekt długotrwały :decayed::decayed::decayed:

Trwalszy efekt od efektu Talib1990 :naughty:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

To mam kolejny ze "złotych sposobów" ;)

A mianowicie rewelacyjnym i 99,9% skutecznym środkiem na usunięcie wilgoci z auta (mokre dywaniki) oraz nieprzyjemnego zapachu jest.. silikatowy żwirek dla kotów !! Koszt 12 - 14 zł za 3,8kg.

Rozsypujemy w aucie żwirek zamykamy auto - zostawiamy na noc - rano odkurzamy granulat. Sucho i bez nieprzyjemnego zapachu..

Ps. tylko koniecznie silikatowy bo drewniany lub inny będzie się kiepsko odkurzało, a silikat to takie " przeźroczyste kamyczki"

Polecam :)

Opublikowano

Wymieniali Ci szybę i zrąbali śruby podszybia? (Wszystkie?!)

Jest szybki i tani sposób na naprawę - blachowkręty i inne wkręty o płaskim łbie. Wkręty do płyt G-K się nie nadają bo są stożkowe.

Dla pedantów można zastosować czarne śruby, nie miałem to dałem jakie były.

9159369489_f2e528363d_o.jpg

9161591314_d6e82ee2d7_o.jpg

Opublikowano
Wymieniali Ci szybę i zrąbali śruby podszybia? (Wszystkie?!)

Jest szybki i tani sposób na naprawę - blachowkręty i inne wkręty o płaskim łbie. Wkręty do płyt G-K się nie nadają bo są stożkowe.

Dla pedantów można zastosować czarne śruby, nie miałem to dałem jakie były.

http://farm3.staticflickr.com/2837/9159369489_f2e528363d_o.jpg

http://farm3.staticflickr.com/2805/9161591314_d6e82ee2d7_o.jpg

sorki kolego ale jak by mi ktos takie sruby zarypal :facepalm: z miejsca bym go....:punish:

Opublikowano
sorki kolego ale jak by mi ktos takie sruby zarypal :facepalm: z miejsca bym go....:punish:

No niestety mnie one też nie radują. Będę miał kiedy to się pomartwię nad szukaniem nowych. Ale gdy mam 2 dni wolnego i pełną listę rzeczy do zrobienia a pozycję pierwszą blokuje mi niemożność wyjęcia podszybia to się człowiek przestaje martwić jak to wygląda.

To jest jedna z tych tymczasowych napraw, które po roku lub kilku człowiek poprawia :P

Opublikowano

No niestety mnie one też nie radują. Będę miał kiedy to się pomartwię nad szukaniem nowych. Ale gdy mam 2 dni wolnego i pełną listę rzeczy do zrobienia a pozycję pierwszą blokuje mi niemożność wyjęcia podszybia to się człowiek przestaje martwić jak to wygląda.

To jest jedna z tych tymczasowych napraw, które po roku lub kilku człowiek poprawia :P

:wink: spoko tylko wyraziłem swoją opinie

Opublikowano

Ja się absolutnie nie gniewam. :wink:

Po prostu miałem idealnie pasującą naprawę do koncepcji tematu.

TANIE - jest.

PRAKTYCZNE - jest.

ESTETYCZNE - to nie jest dział detaling, więc nie jest :P

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

ten wątek powinien zostać zakmnięty,gratulacje dla założyciela :facepalm: