Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z podświetlaniem wyświetlacza Concert Symphony w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
niedawno kupilem B8, musialo uplynac pare dni zanim sie zdazylem nim nacieszyc i zwracac uwage na szczegoly.
Mysle, ze mam problem z podswietlaniem glownego wyswietlacza, na srodku deski rozdzielczej. Podswietla dosc blado (mimo ze w opcjach podkrecilem jasnosc na max). Do tego stopnia ze w dzien, zwlaszcza przy sloncu nic nie widac, w nocy jest nieco lepiej. Po podkreceniu jasnosci na 100%, wyswietlacz miedzy zegarami swieci jasno, ten na srodku - witac pewna roznice, ale niewielka.

Moze ktos pomoc lub doradzic co z tym mozna zrobic?

Zalaczylem zdjecie zrobione wieczorem, widac roznice w jasnosci wyswietlaczy.
33_1541573276_xl.jpg

z gory dzieki i pozdrawiam.
piotrek

Opublikowano

Wg.mnie jest wszystko OK :wink:

W liczniku masz czujnik ktory ma za zadanie regulacje jasnosci oswietlenia .

Opublikowano
Wg.mnie jest wszystko OK :wink:

W liczniku masz czujnik ktory ma za zadanie regulacje jasnosci oswietlenia .

A powiesz mi, w którym miejscu jest ten czujnik? Zauważyłem niedawno, że podświetlenie zegarów "żyje własnym życiem", ale go głowy mi nie przyszło, że jest tam jakiś czujnik...

P.s

Można to jakoś wyłączyć?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie jest ten sam problem co u kolegi, i wydaje mi się że wyświetlacz ma walnięte podświetlenie led. Miałem zająć się problemem ale na razie odpuściłem.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

I jak tam udało się rozwiązać problem zdaję się że u mnie pojawił się ten sam problem. Wszystko świeciło jak żarówa a teraz ciemnica że w słoneczny dzień nic prawie nie widać.?????

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, udało się komuś rozwiązać ten problem?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

cześć

Czy ktoś ten problem rozwiązał bo mam tak samo

raz jest za ciemne podświetlenie ale czasem jest ok - jednak nie działa to przewidywalnie.

Opublikowano

A czy to podświetlenie led jest wymienne? U mnie nie świeci jedna dioda na prędkościomierzu. Nie wiem czy jest sens wyciągać zegary żeby to zrobić?

Opublikowano

Miałem problem z podświetleniem wyświetlacza na liczniku w innym aucie (VW Bora). Objawy podobne - czasem świeciło normalnie, czasem ledwo było coś widać. Wiele osób wtedy o tym pisało. Tam problemem były niedokładne łączenia lutownicze LEDów do płytki. Objawy wychodziły dopiero po jakimś czasie i wystarczyło tylko poprawić luty. Może w tych wyświetlaczach jest podobnie?

Opublikowano

W mmi 3g basic jest regulacja jasności samego wyświetlacza

Opublikowano

według mnie są tam 2 rodzaje podświetlenia - nocne, które jest podświetlenie o mniejszej intensywności oraz dzienne o wiekszej intesywności. Jeśli podsietlanie jest uszkodzone to działa tylko to o mniejszej intensywności. Jest też dodatkowo regulacja ręczna, która może trochę rozjaśnić i regulacja poprzez panel mmi, którą też można odrobine podkręcić. Jest też regulacja dodatkowa automatyczna wykrywająca ilość światła na desce i ona również decyduje o jasności świecenia - moża poświecić latarką ledowa na diodę znajdującą się w dolnej cześci licznika kilometrów (tak kropeczka ledwowidoczna). Po oświetleniu latarką wyświetlacz się rozjaśnia w kilka sekund.

Generelnie problem raczej lezy po stronie uszkodzonego podświetlenia dodatkowego - może zimne luty się pojawiają. Mam zamiar tym się niedługo zająć.i dam znac czy można to naprawić. Problem pojawia się w intensywnym słońcu - wtedy nie widac praktycznie nic na wyświetlaczu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem ten sam problem - wymieniłem wyświetlacz.

Ale wiem jak naprawić ten stary, jak to zrobię, to wrzucę na forum z fotkami.

W każdym razie problem dotyczy aut z 2008 i 2009 roku i chodzi o wadliwe podświetlenie wyświetlacza.

Opublikowano

Miałem ten sam problem - wymieniłem wyświetlacz.

Ale wiem jak naprawić ten stary, jak to zrobię, to wrzucę na forum z fotkami.

W każdym razie problem dotyczy aut z 2008 i 2009 roku i chodzi o wadliwe podświetlenie wyświetlacza.

czekam z niecierpliwością na opis naprawy - bo ten problem troche i mnie męczy

Opublikowano

Hej napisz proszę opis tej usterki jak to naprawić - co dokładnie jest uszkodzone.

A jeśli będziesz miał możliwość to może dorzucisz foty.

Wiele osób będzie ci wdzięcznych :-)

Opublikowano

Chodzi dokładnie o wymianę lampy (świetlówki) podświetlenia.

Ciężko mi było namierzyć sklep, z odpowiednią lampą, ale wszystko już mam i w weekend postaram się pobawić z wyświetlaczem, porobię foty, opiszę naprawę oraz podam parametry lampy i namiary na sklep :-)

Jak się uda, to koszt naprawy to niecałe 30zł (lampa 18zł plus 10 przesyłka).

Opublikowano

I myślisz, że to świetlówka? Poczekamy na odpowiedź.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem po naprawie wyświetlacza. Jest poprawa znacząca, ale mam pewien niedosyt, spowodowany tym, że kupiłem już wcześniej świeży wyświetlacz i świeci jednaj lepiej niż ten naprawiony.

Powiedzmy tak, ten nowy świeci delikatnie lepiej niż wyświetlacz w liczniku, a ten naprawiony delikatnie gorzej niż wyświetlacz w liczniku.

Bazowałem na instrukcji kolegi ze wschodniej granicy dostępnej w pdf’ie:

http://www.audi-club.ru/forum/attachment.php?attachmentid=306597

i na stronie https://www.drive2.ru/l/1397485/

Wg niego wyświetlacze z lat 2008-2009 borykają się z problemem ciemnego oświetlenia.

Problem dotyczy wadliwego oświetlenia i cała naprawa polega na wymianie świetlówki CCFL.

Idealna świetlówka powinna mieć 148mm i ok 2mm grubości, ja znalazłem w sklepie http://www.north.pl 140mm i 150mm (w wyszukiwarce sklepu należy wpisać numer: 731-GY-3363 lub 731-EL-3363)

Zamontowałem tą dłuższą, ale szczerze powiem, że jest ciasno.

Poniżej krok po kroku proces wymiany:

1. Zdejmujemy ramkę wyświetlacza;

2. Odkręcamy 4 śruby wyświetlacza;

3. Odpinamy wiązkę i wyciągamy wyświetlacz;

4. Szukamy wygodnego miejsca do dalszych prac;

5. Odkręcamy 4 śruby i demontujemy ramkę wyświetlacza;

6. Po usunięciu ramki odłączamy zasilanie lampy CCFL;

7. Ostrożnie oddzielamy wyświetlacz na dwie części;

8. Zdejmujemy aluminiową pokrywę;

9. Ostrożnie wyciągamy lampę CCFL;

10. Rozłączmy lampę CCFL;

11. Wykonujemy instalację z nową lampą CCFL;

12. Wkładamy nową lampę CCFL;

13. wykonujemy dalsze prace od punktu 8 do 1;

Gdyby ktoś potrzebował bardziej szczegółowej instrukcji, to mam również zrobione zdjęcia poszczególnych punktów (kroków), więc mogę je udostępnić.

Jeśli ktoś ma problem z wyświetlaczem i jest okolic wawy lub świętokrzyskiego, to mogę udostępnić swój naprawiony wyświetlacz w celu porównania, jeśli się spodoba, to mogę go oddać za symboliczną flaszkę ;-)

Czas wymiany samego wyświetlacza to około 5-7 minut.

Poniżej zdjęcie naprawionego wyświetlacza:

2z86kph.jpg