Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

klopot przy wyborze felg :/ ktos moze doradzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

W związku ze moje opony już się nie nadają ze względu na brak bieżnika, postanowiłem zamiast wydawać 700 / 1000zl na nowe opony 16 cali, zmienić felgi na rozmiar większe, choć kto wie, może i skusze się na 18 cali... choć te nasze drogi...

przeglądając rożne wzory, najbardziej przypasował mi wzór s line z a8

7446a76064ff093a.jpg

tyle ze zeby ta felga dobrze wygladala musi miec 18 / 19 cali... i maly profil, 17 i 205/50 czy nawet 215/50 bedzie wygladala jak kołpak.

Nastepnym wzorem ktory mi wpadł w oko byl aez xylo,

felgi_aluminiowe_Aez_Xylo.jpg

widzialem raz a4 b5 na takich felgach i podobala mi sie.. tyle ze nie wiem czy byla to 17 czy 18... bo 17 znow moze okazac sie nędzna wizualnie...

i taka sama sytuacja z dtm , bardzo podobne do aez xylo

felgi_aluminiowe_ats_dtm_competition.jpg

W calym tym gąszczu przewinela sie równiez bbs ch ...

attachment.php?attachmentid=820228&stc=1&d=1360982657

i taka sama czarna

bbschr.jpg

ale mysle ze 17 to rowniez za malo zeby to dobrze wygladalo...

z samej ciekawosci chcialem sprawdzic czym ludzie sie tak grzeją z tymi avusami...

808414-AudiS3Avus.jpg

kanciate to, i takie sobie ... jakos mocno do mnie nie przemawia... choc na a4 widzialem

0012img6726.jpg

wyglada calkiem calkiem, pytanie jak by to bylo z 17...

chcialem jakis wzor ori rs4 lub s4 bo sa fajne...

Audi-RS4-B5-a22140080.jpg

Audi%20RS4%20Sportec%201152x864_b5.jpg

lans.jpg

fele.jpg

ale niczego sensownego nie moge wymyslec, tym bardziej 17 calowych :/ moze ktos podpowie cos ciekawego ?

boje się 18 ze wzgledu na dziury i grubosc opony... 40/45 to jest za malo.... najbezpieczniej byloby wziać cos minimum 50 ....

teraz jezdze na 16 ori 205/55:

IMAG1286.jpg

chętnie bym się zamienił z dopłatą oczywiście, ale co wybrac ... co bedzie dobrze wygladalo.... ?

i nie ukrywam że zaczyna mnie irytować to już bo jest polowa czerwca a ja pomykam na stalowych zimowych oponach 15-stkach ......

Opublikowano

225/45/17 lub 205/50/17 jest moim zdaniem optymalne jeśli wziąć pod uwagę wygląd i komfort jazdy :wink: może i 17" nie robi szału ale też można dobrac ciekawy wzór. Z tych wszystkich ja bym brał BBSy ale 18" oczywiście

DSC03559.jpg

chs4.jpg

Opublikowano

ale niczego sensownego nie moge wymyslec, tym bardziej 17 calowych :/ moze ktos podpowie cos ciekawego ?

boje się 18 ze wzgledu na dziury i grubosc opony... 40/45 to jest za malo.... najbezpieczniej byloby wziać cos minimum 50 ....

teraz jezdze na 16 ori 205/55:

http://s18.postimg.org/449ffgujc/IMAG1286.jpg

chętnie bym się zamienił z dopłatą oczywiście, ale co wybrac ... co bedzie dobrze wygladalo.... ?

i nie ukrywam że zaczyna mnie irytować to już bo jest polowa czerwca a ja pomykam na stalowych zimowych oponach 15-stkach ......

Pamiętaj, że "grubość" opony jest podana w procencie jej szerokości więc jak weźmiesz szerszą gumę z niższym profilem to wyjdzie na to samo (jeżeli chodzi o jej wysokość) jak byś wziął węższą z wyższym profilem. Szeroka (ale bez przesady) niskoprofilowa guma po prostu lepiej się prezentuje bo wiadomo, że komfort nie będzie taki sam ( o ile jeszcze będzie) jak na 16" z balonem:wink:

Każda felga którą pokazujesz jest fajna o ile właśnie jest co najmniej w 18" z odpowiednio dobraną gumą (tu też ważna jest szerokość felgi czasem ET przy sytej glebie). Jeżeli nie chcesz obniżać auta to daruj sobie duże felgi bo na prawdę słabo to wygląda:facepalm: a żeby nie wiem jak ciekawy był wzór, a jak felga mała i z baloniastą gumą to może wyglądać gorzej niż standartowa felga audi/vw z tą samą oponą.

Także albo lans albo komfort.

Opublikowano

rozrzut niezły :) począwszy od felg za kilkaset zł zakończywszy na felgach za jakieś 2 tysie. jeśli piszesz że chcesz je zanabyć zamiast wydawać kolejne 800-1000 zł za opony 16 to licz się z tym że zakup 18" ładny wzór z dobrą oponą to conajmniej 1500 zł i to będzie okazja. Za 17" zapłacisz nieco mniej.

Opublikowano

TE DRUGIE AEZ-ety miałem 17stki i wizualnie ładnie wyglądały :) co prawda nie były do audi, ale prezentowały się ładnie :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Oj ciezki wybor z tymi felami, ale wlasnie powienienes podumac ile chcesz wydac, bo tak jak ktos napisal, zeby mialo rece i nogi to musisz 1800-2000 wydac na felgi z oponami, cos ciekawego, od dluzszego czasu szukam do siebie i wiem ze za 1500 nie wyrwiesz nic ciekawego, tzn same felgi jak najbardziej ale opony do wymiany beda :)

Opublikowano

Ciężko Ci doradzić bo felgi które pokazałeś mają mega rozbieżność cenową. Jeżeli miałbym brać tańszą opcję to szukałbym Avusów - moim zdaniem bardzo dobrze wyglądają na A4 B5. Jeśli jednak miałbym więcej gotówki to pokusiłbym się o BBSy które pokazałeś w pierwszym poście.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich

chcę trochę odświeżyć temat. Podobnie jak kolega moje aktualne opony nie nadaąa się już do jazdy, przy okazji chciałbym zmienić felgi. Aktualnie 16" 225/55. Komfort bardzo dobry jednak wygląd już nie :) Bardzo zastanawiam się nad 18" 225/45, ale boję się że po kilku dniach będę miał ich dość. Proszę o opinie czy mam szukać czegoś w tym rozmiarze czy skupić się na 17". Słyszałem kilka złych słow o 18" ale nie od użytkowników Audi.

Dodam jeszcze że robię około 30-40 tys rocznie po różnych drogach

Mój samochód: Audi a4 B8 Sedan, 2.0TDI

Opublikowano

na 225 trochę ciąga po koleinach ale skoro miałeś takie na 16" to penie się przyzwyczaiłeś. Na 225/45 będzie bardziej tłuc bo profil niższy ale da się wytrzymać ( na niższych jeżdżą). Te złe słowa to pewnie od tych, co założyli duże, szerokie koła do słabego auta :decayed: normalne jest to, że komfort i przyśpieszenie zmalało, spalanie wzrosło, miota po koleinach i tłucze na dziurach ale wygląda, no trudno coś za coś.

Ja śmigam na 225/40 r18 i nie jest źle, na krawężnik wskakuję bez zastanawiania, nie spinam się żeby ominąć każdą dziurę czy studzienkę :wink:

Opublikowano
Witam wszystkich

chcę trochę odświeżyć temat. Podobnie jak kolega moje aktualne opony nie nadaąa się już do jazdy, przy okazji chciałbym zmienić felgi. Aktualnie 16" 225/55. Komfort bardzo dobry jednak wygląd już nie :) Bardzo zastanawiam się nad 18" 225/45, ale boję się że po kilku dniach będę miał ich dość. Proszę o opinie czy mam szukać czegoś w tym rozmiarze czy skupić się na 17". Słyszałem kilka złych słow o 18" ale nie od użytkowników Audi.

Dodam jeszcze że robię około 30-40 tys rocznie po różnych drogach

Mój samochód: Audi a4 B8 Sedan, 2.0TDI

Kolego też sie troche obawiałem tych 18 ale od 2 tygodni już pomykam i nie jest źle , myślałem że będzie gorzej , jeżdżę na oponach 225/40 i na zawieszeniu 1BE jest ok . Jedyne co mnie troche wkurza to jazda w koleinach , bo jest troche męcząca . Najważniejsze żeby kupić jakieś solidne fele
Opublikowano

Kwestia przyzwyczajenia moja nazeczona jezdzi na 18 225 40 i nienarzeka. Wiadomo na nasze drogi przy rozmiarze 18 cali tylko konkretna felga.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

sama opona troche szeroka, ale fele powinny wejsc

Opublikowano
słuchajcie, czy te felgi FELGI OPONY VW AUDI A6 A8 5X112 225/55R17 6,4mm (4169248540) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. to sa te same co moje 16 ?? bo wlasnie takich szukalem tylko o jeden rozmiar wiekszych, podeszlyby do mnie te 17 ?

a mam takie

http://s30.postimg.org/7n4t31fe5/IMAG1286.jpg

opony 10% za wysokie - potrzebujesz profil 45 nie 55 przy szer. 225 ( i zapewne wiekowe !!! ) a za same fele 1500 ... droooogo

ogólnie nie kupiłbym :hi:

Opublikowano

wzor jest bardzo podobny, w 17 chyba sa chyba nieco szersze łopaty