Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak naprawdę jest z tą awaryjnością.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam obecnie 2.0tdi i zamierzam kupić b8 2.0cr o mocy 143km. Co wy sądzicie o tym silniku? Na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie i jak wygląda jego awaryjność na tle tdi pd?

Opublikowano

to czytałeś chyba inne forum skoro piszesz, że opinie nie są przychylne :wink:

Opublikowano
  • Autor

Oj fakt troszkę żle napisałem ale juz poprawiłem

Opublikowano

gdzieś już był wątek o tej tematyce... poszukaj

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Aktualnie z forum można wyczytać ze są nie tylko problemy z napędem pompy olejowej do listopada 2009 ale także z pompa CR co stawia moim zdaniem markę pod znakiem zapytania - mam nadzieje ze problemy z pompą CR to tylko przypadki a nie reguła...... każdy musi wyciągnąć wnioski sam - czas pokaże.

Opublikowano
Aktualnie z forum można wyczytać ze są nie tylko problemy z napędem pompy olejowej do listopada 2009 ale także z pompa CR co stawia moim zdaniem markę pod znakiem zapytania .

Oj nie zapominajmy o sprzeglach wtryski moga pasc...spadajaca temp silnika zima w korkach. Jakis czujnik przy dpf... . moze czasem turbo komus padnie itp Najlepiej kupic mlotek w castoramie... 2 czesci ktore pewnie sie nieczesto psuja.

P.s.

2.0tdi cr to fajny silnik... Oszczedny i malo awaryjny

Opublikowano
Aktualnie z forum można wyczytać ze są nie tylko problemy z napędem pompy olejowej do listopada 2009 ale także z pompa CR co stawia moim zdaniem markę pod znakiem zapytania .

Oj nie zapominajmy o sprzeglach wtryski moga pasc...spadajaca temp silnika zima w korkach. Jakis czujnik przy dpf... . moze czasem turbo komus padnie itp Najlepiej kupic mlotek w castoramie... 2 czesci ktore pewnie sie nieczesto psuja.

P.s.

2.0tdi cr to fajny silnik... Oszczedny i malo awaryjny

Przemek latasz nowym samochodem więc jest OK - pamiętaj ze większość ludzi kupuje samochody z przebiegiem 200+ a to może już okazać się skarbonką co przy grupie VW jest jak dla mnie jest porażką zresztą Ty też używasz skrótu myślowego "szmelcgrupa" w swoich postach i zaczynam Cię rozumieć :)

PS.Jestem fanem marki i z bólem serca czytam niektóre kłopoty z CR - w duchu licząc że poprawiono większość wad od starego 2.0 TDI PD a co chwila to nowe kwiatki wychodzą. Sam przymierzam się do zmiany na CR i serce mówi - bierz a4b8 2.0tdi a rozsądek........... klekocz 1.9 :)

Opublikowano

Ale bez przesady . Ok jak ktoś kupi auto z przebiegiem ok 200tys , to niestety pewne elementy sie już wypracowaly, i nalezy je wymienic. To że coś sie wypracowało ,nie znaczy za sie zepsło. Przy takich nalotach to jest normalne . Ja mam auto od nowości i do teraz naprawy to 4500zł, ale gdybym chciał naprawiac oszczednie , to bym sie zmiescil w 2tys. (padł docisk to wymieniłem odrazu sprzegło plus dwumas skoro było rozebrane). Na wiosnę sprzedaje i myśle o bmw5 , zaglądnijcie na forum i poczytajcie , jakie ludzie mają jazdy z autami za 200koła , a nie za 60tyś. Jak ktos chce mieć komfort psychiczny to musi kupic nowe auto , i dokupić gwarancje,a nawet nowe auto nie daje gwarancji bezawaryjnośći , (wiem po sobie przy 70tys padła dwumasa , ale była gwarancja to smiech). Tak że nie wymagajmy ,zeby auto z przebiegiem ok 200koła było bezawaryjne. Ja osobiście nie mam problemów , jak ogarne finansowo to albo bmw5 lub a6 , a jak nie to w ciemno kupuje a4b9 ,(ma wyjść w przyszłym roku). A na koniec to nie audi śię psuje ,tylko czesto winny jast właśćiciel, bo na auto starczyło kasy , ale na częsci już nie i zaczyna sie łatanie, a wystarczy taki jeden osobnikl,i jest pozamiatane, a kolejny jest zdziwiony że audi sie sypie.

Opublikowano

Każdy silinik grupy VAG ma jakąś bolączkę ale tak jest w każdej marce... prawda jest taka że na forum rozpatrywane są same negatywy. Jak ktoś dba to jeździ i koniec... na siłe nie ma co wkładać w auto kasy bo nie wiesz ile nim pojedzisz. takie jest moje zdanie mam ten silnik w b8 i przejechane prawie 200 000 od chwili zakupu zrobiłem prawie 50 000 i na dzien dzisiejszy prócz rozrządu i wymian oleju i filtrów robiłem egr i przepustnice.

Opublikowano

Przemek latasz nowym samochodem więc jest OK - pamiętaj ze większość ludzi kupuje samochody z przebiegiem 200+ a to może już okazać się skarbonką co przy grupie VW jest jak dla mnie jest porażką zresztą Ty też używasz skrótu myślowego "szmelcgrupa" w swoich postach i zaczynam Cię rozumieć :)

2.0tdi cr to fajny motor (wiem bo mam a nie powtarzam zaslyszane na forach wyolbrzymiane zaslyszane historie dotyczace malego procenta uzytkownikow)

Nie psuje sie, rozrzad co 180tys, olej co nawet 30tys... tylko tankowac i korzystac.... \

Kupno kilkunastoletnie samochodu 1,9 to nie rozsadkiem ale mus (lub jak wolisz kompromis) finansowy... raczej nie jest to auto dla kogos kto chce zrobic 40tys w roku

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano

2.0tdi cr to fajny motor (wiem bo mam a nie powtarzam zaslyszane na forach wyolbrzymiane zaslyszane historie dotyczace malego procenta uzytkownikow)

Nie psuje sie, rozrzad co 180tys, olej co nawet 30tys... tylko tankowac i korzystac.... \

Kupno kilkunastoletnie samochodu 1,9 to nie rozsadkiem ale mus (lub jak wolisz kompromis) finansowy... raczej nie jest to auto dla kogos kto chce zrobic 40tys w roku

Pozdrawiam,

Przemek

1.9 można kupić kilkuletnie w grupie bo chyba 1.9 od 2011 już nigdzie nie wkładali więc nie jest to aż tak duży kompromis finansowy tylko teoretycznie mniejsze możliwe problemy, a moc zawsze można zwiększyć, pozdrawiam

Opublikowano

1.9 można kupić kilkuletnie w grupie bo chyba 1.9 od 2011 już nigdzie nie wkładali więc nie jest to aż tak duży kompromis finansowy tylko teoretycznie mniejsze możliwe problemy, a moc zawsze można zwiększyć, pozdrawiam

w audi a4 (bo zalozmy, ze dyskusja w kolo tego Macieja sie toczy) 1,9 nie wkladali od lat.. wiec a4 z 1,9 jest juz auta leciwe... silnik PD jest glosniejszy niz CR, pali nie mniej, jest slabszy, wiecej trzeba sie napalowac byc cos z tego wycisnac bo:

- 2.0tdi cr masz te same wtryski i pompe CR niezaleznie od mocy silnikowej/no chybe ze cos teraz zmienili ale w 2010 bylo to samo)

- turbina jak potrzeba od wersji 170ps pasuje plug&play (te same flansze - all to same!)

- ... czip i robi sie z auta po wymianie T (mechanik zrobi to w 2h!) 200+

... auta maja dzis skrzynie 6tke - i z czym tu to porownywac ?

1.9 tdi PD tez nie sa takie cudowne... pomijajac przeciez wieksze przebiegi masz standardowe problemy pt:

- a to czasem padnie pompowtrysk

- gniazdo pompki sie wyrobi i nagle oleju zaczyna przybywac

- walek straci krzywki

... i motasz sie: czy musze wymienic glowice czy wystarczy tylko uszczelki pod pompkami czy tego typu rzeczy...

Jakiekolwiek wieksze czipowanie 1.9tdi to palowanie sie... poniewaz:

- zmiana pompek

- niepasujace turbiny od wyzszych modeli (nie ma absolutnie niczego plug&play czym mozna myslec o zblizaniu sie do 2xx)

- znacznie slabsze sprzeglo (zwyczjnie mniejsze dla porownania np od sprzegla w 2,0tdi pd)

- masz na karku palowanie sie z intercoolerem, ktory w 1,9 masz tylko po jednej stronie (w 2.0tdi PD 170ps masz 2x IC po obu stronach a w A4b8 masz na wjazd w kazdej chyba wersji 2,0tdi CR ten same centralny ICek....)

... no i na koniec w jakiej A4 byl ten 1,9TDI PD? ano w B7, ktore jest tylko liftem na B6 czyli konstrukcji juz ponad 10letniej... wielkosc miejsca w srodku mniejsza niz w octavce (fakt nie mit /dlugosc liczona chyba od pedalo po siedzeniach do oparcia kanapy)

Uzywki pompy CR so po niecale 500zyla tak nawiasem mowiac (kolejny plus... w silniki montowane poprzeczni szly te same pompy wiec baza czesci olbrzynia)... a ile pompka do 1.9 130ps kosztuje w uzywce? ano towar deficytowy i chodliwy wiec w uzywce pod 300pln/sztuke... mowimy o czesciach co maja po 10 lat!!! => 1200pln

Wtryski CR (znacznie nowsze!!!) to po okolo 200zyla/sztuke (na aledrogo sa juz od 99pln/sztuke widze)... w cenie 4 pompek od AWXa kupisz pompe wtryskowa CR + 4 wtryski CRowe.... i co... 1.9tdi jest taki tanie w eksploatacji?

Plus z posiadania starego auta jest taki, ze jest od groma czesci po szrotach (generalnie: poza deficytowymi pompkami) - ale to aspekt finansowy a nie mniej czy baredziej sie psuje

Jak nie masz kasy (czy masz a nie chcesz z niej plynac) na B8 czy inny nowszy wozek szukasz starego - ale po co do tego teorie dorabiac?

Pozdrawiam,

Przemek

P.S.

B7 i B8 to kompletnie inne auta grupy VW majace jedynie wspolna nazwe handlowa... B8 jest zwyczajnie wiekszym autem

Opublikowano

w audi a4 (bo zalozmy, ze dyskusja w kolo tego Macieja sie toczy) 1,9 nie wkladali od lat.. wiec a4 z 1,9 jest juz auta leciwe... silnik PD jest glosniejszy niz CR, pali nie mniej, jest slabszy, wiecej trzeba sie napalowac byc cos z tego wycisnac bo:

- 2.0tdi cr masz te same wtryski i pompe CR niezaleznie od mocy silnikowej/no chybe ze cos teraz zmienili ale w 2010 bylo to samo)

- turbina jak potrzeba od wersji 170ps pasuje plug&play (te same flansze - all to same!)

- ... czip i robi sie z auta po wymianie T (mechanik zrobi to w 2h!) 200+

... auta maja dzis skrzynie 6tke - i z czym tu to porownywac ?

1.9 tdi PD tez nie sa takie cudowne... pomijajac przeciez wieksze przebiegi masz standardowe problemy pt:

- a to czasem padnie pompowtrysk

- gniazdo pompki sie wyrobi i nagle oleju zaczyna przybywac

- walek straci krzywki

... i motasz sie: czy musze wymienic glowice czy wystarczy tylko uszczelki pod pompkami czy tego typu rzeczy...

Jakiekolwiek wieksze czipowanie 1.9tdi to palowanie sie... poniewaz:

- zmiana pompek

- niepasujace turbiny od wyzszych modeli (nie ma absolutnie niczego plug&play czym mozna myslec o zblizaniu sie do 2xx)

- znacznie slabsze sprzeglo (zwyczjnie mniejsze dla porownania np od sprzegla w 2,0tdi pd)

- masz na karku palowanie sie z intercoolerem, ktory w 1,9 masz tylko po jednej stronie (w 2.0tdi PD 170ps masz 2x IC po obu stronach a w A4b8 masz na wjazd w kazdej chyba wersji 2,0tdi CR ten same centralny ICek....)

... no i na koniec w jakiej A4 byl ten 1,9TDI PD? ano w B7, ktore jest tylko liftem na B6 czyli konstrukcji juz ponad 10letniej... wielkosc miejsca w srodku mniejsza niz w octavce (fakt nie mit /dlugosc liczona chyba od pedalo po siedzeniach do oparcia kanapy)

Uzywki pompy CR so po niecale 500zyla tak nawiasem mowiac (kolejny plus... w silniki montowane poprzeczni szly te same pompy wiec baza czesci olbrzynia)... a ile pompka do 1.9 130ps kosztuje w uzywce? ano towar deficytowy i chodliwy wiec w uzywce pod 300pln/sztuke... mowimy o czesciach co maja po 10 lat!!! => 1200pln

Wtryski CR (znacznie nowsze!!!) to po okolo 200zyla/sztuke (na aledrogo sa juz od 99pln/sztuke widze)... w cenie 4 pompek od AWXa kupisz pompe wtryskowa CR + 4 wtryski CRowe.... i co... 1.9tdi jest taki tanie w eksploatacji?

Plus z posiadania starego auta jest taki, ze jest od groma czesci po szrotach (generalnie: poza deficytowymi pompkami) - ale to aspekt finansowy a nie mniej czy baredziej sie psuje

Jak nie masz kasy (czy masz a nie chcesz z niej plynac) na B8 czy inny nowszy wozek szukasz starego - ale po co do tego teorie dorabiac?

Pozdrawiam,

Przemek

P.S.

B7 i B8 to kompletnie inne auta grupy VW majace jedynie wspolna nazwe handlowa... B8 jest zwyczajnie wiekszym autem

Przemek, chyba mnie przekonałeś do B8 :) dzięki

Opublikowano
  • Autor

Chyba nastawię się na benzynke. Więcej pali ale może mniej kłopotów

Opublikowano
Chyba nastawię się na benzynke. Więcej pali ale może mniej kłopotów

A na jaką ? :naughty: bo tam tez nie wesoło

Opublikowano

Kolega pyta o 2.0TDI CR 143KM, tak więc bez sensu przytaczacie opowieści o innych silnikach :tongue:

Ja się nie spotkałem z jakimiś większymi problemami do przebiegów rzędu 150-200tyś..czyli 2-3letnie auta...

Mieliśmy klika przypadków pękniętego wału, wytartych panewek korbowodowych(ropa w oleju+wymiana co 30tyś)...a i kilka sztuk z uwaloną pompą paliwa się zdarzyło...wszystko przebiegi powyżej 200k

Opublikowano
  • Autor

Być może 1.8 TFSI

Opublikowano

Śmigam jak Przemek- EXEO (Seat z silnikiem CAGA 143km), auto mam prawie od nowości (kupiłem demo od dealera w 2009r z przebiegiem 3200 i 5 letnią gwarancją), aktualnie mam przebieg 55000km i gwarancje do końca 2014r (z gwarancji korzystałem 3 razy - w 2009r wymiana po zakupie reflektora przedniego od str. pasażera bo drgała soczewka od xenona, w 2012 wymiana na gwarancji aqu- walnięte 2 cele w aqu, w 2013r wymiana gwarancyjna czujnika od xenonów z przodu na wahaczu- zapałała się od nowości sporadycznie kontrolka od dynamicznej regulacji świateł, po wymianie czujnika kontrolka się zapala 2 razy rzadziej :) ). Z silnikiem nic się nie dzieje, nie pije oleju, spalanie 5-7 litrów /100km, fakt, że 55000 km to żaden przebieg ale w civicu 8 gen to już na gwarancji przy podobnym przebiegu miałem przednie zawieszenie naprawiane i cały dach gwarancyjnie malowany.

Tankuje na zwykłych stacjach Neste, Auchan itp i nic złego się nie dzieje, wsiadam i jeżdże. Silnik pracuje cicho, jest dynamiczny, mała turbodziura, elastyczny i ekonomiczny. mam jako drugie auto 3,0 td merca w210 177km - ten pali tyle ile się wleje :)

Opublikowano
Kolega pyta o 2.0TDI CR 143KM, tak więc bez sensu przytaczacie opowieści o innych silnikach :tongue:

Ja się nie spotkałem z jakimiś większymi problemami do przebiegów rzędu 150-200tyś..czyli 2-3letnie auta...

Mieliśmy klika przypadków pękniętego wału, wytartych panewek korbowodowych(ropa w oleju+wymiana co 30tyś)...a i kilka sztuk z uwaloną pompą paliwa się zdarzyło...wszystko przebiegi powyżej 200k

właśnie odnośnie pompki paliwa mam pytanie bo moja sie wyłancza czyściłem ale bez efektu i jakos dziwnie wyje mam 170tys przejechane . czy to rownież do wymiany