Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyciek oleju z okolic zawory kombinowanego (EGR) w Audi A4 B6 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w ostatnich dniach zauważyłem że mam wyciek oleju w tylnej części silnika, plama oleju zaczyna się pod zaworem o numerze 06B131101, podobno jest to zawór EGR :decayed: I tu moje pytanie, wie ktoś jak go wymontować bo coś ciężko z podejściem i skąd może cieknąć? Czy to może być jakaś uszczelka czy zawór... Może ktoś już tak miał, proszę o info:hi:

Opublikowano

cieknie najprawdopodobniej z pod nastawnika zmienych faz rorzadu ,a ten zawór to nie egr w 1.8t nie ma egr to jest zawór kombi od układu SAI

Opublikowano
  • Autor

Ok, tam idzie pod ten nastawnik jakaś uszczelka? Trzeba go wyciągać żeby wymienić? I może głupie pytanie ale co to jest ten układ SAI?:kox:

Opublikowano

SAI to cos jak EGR w tdi chyba, takie zbedne ekologiczne dyrdymaly, mozna to pousuwac tak naprawde tylko trzeba wiedziec jak

co do uszczelki, pod napinaczem jest polksiezyc gumowaty, i metalowa uszczelka pod caloscią napinacza, mozna to wymienic bez wyjmowania go tylko trzeba miec ściągacz do napinacza, do tego musisz zdjąć pokrywe zaworow wiec i nową uszczelke pod pokrywę i świece

Opublikowano
  • Autor

Ok przyjrzę się temu jeszcze dzisiaj, bo chyba innego miejsca skąd może cieknąć olej nie ma w tym miejscu?

Opublikowano

Ja właśnie dzisiaj wymieniałem uszczelkę nastawnika/ napinacza łańcuszka rozrządu:-) udało mi się i jestem zadowolony. jest czysto a tez miałem brudny silnik z tyłu

Opublikowano
  • Autor

I co ciężko idzie wymiana? Skąd miałeś ściągacz?

Opublikowano

Nie używałem żadnego ściągacza:-) odkręciłem 4 śruby torx napinacza i ręką wcisnąłem "tłoczek" napinacza. następnie płaskim śrubokrętem podważałem napinacz do góry do momentu gdy miałem ok 2 cm luzu. należy uważać na tulejki by nie wpadły do środka silnika. a i oczywiście należy zwracać uwagę na to by nie ruszyć walków rozrządu:-0 naznaczyłem sobie punkty na łańcuszku i zębatce

Opublikowano

A SAI to jest układ wtórnego powietrza pompa włącza się na parę sekund .

• 11 lat później...
Opublikowano

A ten zawór kombinowany AGR jest sterowany olejem?

Opublikowano

Combi zawór nie ma niz wspólnego z egr i jest sterowany podcisnieniem. Jeśli cieknie olej z tyłu głowicy to tylko spod dekla albo napinacza łańcucha.