Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Wywaliło płyn ze zbiorniczka przy ostrej jezdzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj wieczorem postanowiłem trochę mocniej przydusię moje AUDI, aby przedmuchać turbinę. Kręciłem na biegach 1.2.3. prawie do 5000 obrotów i po pewnym czasie zapaliła mi sie kontrolka od płynu. Zajechałem pod blok i okazało się że zbiorniczek płynu jest całkowicie pusty, a do okoła jest mokro od płynu (bardziej z lewej strony zbiorniczka patrząc od przodu auta)

Co może byc przyczyną wywalenia płynu ?

Opublikowano

Majonezu pod korkiem nie ma?

Korek sczelny, ma uszczelki?

Opublikowano

Zadaniem korka, jeżeli w układzie panuje za duże ciśnienie, jest upuszczanie jego nadmiaru.

Pierwsza sprawa, po kiego katujesz ten silnik do 5 tys. ????? W taki sposób nie wyczyścisz turbiny i już pewnie uszkodziłeś uszczelkę pod głowicą. Turbinę czyści się jazdą z większą prędkością i to jest 100% skuteczny sposób.

Teraz proponuję obserwować czy:

- nie masz bulgotania/przelewania w nagrzewnicy

- czy węże od układu chłodzenia nie zrobiły się twardsze niż zwykle

- dolny wąż od chłodnicy jest ciepły czy zimny

- obserwować temperaturę na climatroniku na kanale 49

Dla porównania, przed zrobieniem głowicy w swoim aucie jak deptałem auto tak średnio to dochodził do 95 stopni, jak wywalił nieco płynu doszedł do 105. Po zrobieniu jechałem w trasę nad morze, przez ponad 70 kilometrów jechałem autostradą z prędkością 140-150 i temperatura nie poszła więcej niż 88-89 stopni.

Nie zawsze przy uszkodzeniu uszczelki robi się kakao, aczkolwiek najgorsza z opcji to zmieszanie oleju z g12.

Opublikowano

Jest też opcja że masz zmieszany G12 ze zwykłym płynem, a one w jednym obiegu wchodzą w reakcję i wytrąca się osad, który brudzi korek itp....Miałem tak u siebie, że jakiś magik zalał płynem bez G12. 2 razy płukanie układu i jest ok.

Opublikowano
Jest też opcja że masz zmieszany G12 ze zwykłym płynem, a one w jednym obiegu wchodzą w reakcję i wytrąca się osad, który brudzi korek itp....Miałem tak u siebie, że jakiś magik zalał płynem bez G12. 2 razy płukanie układu i jest ok.

Pisałem wcześniej, że majonezu brak i mam zalany G12+

Sprawdzę jeszcze termostat ( na ciepłym 90C sprawdzę dolną rure czy jest ciepła)

---------- Post dopisany 13-07-2013 at 20:33 ---------- Poprzedni post napisany 12-07-2013 at 17:39 ----------

Auto trzyma temperaturę normalnie.

Dolna rura gorąca po nagrzaniu do 89-99 stopni C

Opublikowano

Wydaje się być ok. Ale ja miałem podobny przypadek i gdy go zalałem wrzątkiem okazało się że się otwierał, ale tylko trochę a powinien całkiem. Wymieniłem na nowy i problem z wyrzucaniem płynu się skończył. Możesz zrobić jeszcze test na obecność spalin w układzie chłodzenia

Opublikowano

witam, wymień korek :) miałem podobny problem i snułem już różne teorie począwszy od termostatu po przez pompę wody a skończywszy na uszczelce pod głowicą co może być tego przyczyną :) Przeczytałem na forum żeby zacząć od korka bo to najprostsze i najtańsze rozwiązanie na początek :) Po wymianie jeszcze dwa dni sam się odpowietrzał a potem problem zniknął :)

Pozdrawiam :hi: