Pogodny Opublikowano 11 Lipca 2013 Opublikowano 11 Lipca 2013 Witam. Chciałbym podzielić się z wami krótką relacją, bo tylko nieco ponad 80 zdjęć... z etapów prac nad Astrą Coupe Bertone. Kolega podstawił do mnie samochód po tym, gdy odebrał go od lakiernika. Lakierowanie obejmowało cały samochód. Niestety robota spartolona. Źle przygotowana powierzchnia przed malowaniem, a raczej wcale nie przygotowana. Jak można na stary lakier posiadający miliony odprysków położyć nowy przez co widać dołki na lakierze? Jednak w tym kraju można Kolega odebrał samochód cały zrysowany i dość matowy po nieumiejętnych podejściach do polerowania przez lakiernika po czym jedyne co przychodziło mu na myśl, to oddanie auta komuś w dobre ręce, co by w choć minimalnym stopniu dopieścić i odratować fajne autko jakim jest Coupeta wyprodukowana przez zakłady Bertone we Włoszech. A jeszcze nie tak dawno jeździłem czarną bertoną i sentymet do tego auta jednak pozostał jak i wspomnienia wróciły Lista użytych preparatów/kosmetyków. Nadwozie i nadkola: - Piana z Marolexa - Pędzelki - IPA - Nielsen Chemicals Choice - Shiny Garage Strawbery - Trix - Prickbort MAC124 Kołpaki i opony: - Nielsen Brillance - Autoglym Super Resin Polish - Zymol Carbon Korekta lakieru z lampkami: - Silverline ( ale za jakiś czas wskoczy wymarzona EPL 11+ ) - Futro Wet Wet Look - Jeans pad z CarPro - Biały pad Flexipads - Żółty pad 3M - Czarny pad ProfiPolish - Menzerna FG500 PF2500 i SF4000 - Papierki wodne 2000 2500 i 3000 - IPA - Taśmy Schotch Pre Wash i mycie: - Piana z Marolexa - Shiny Garage Strawbery - Glinka zielona z CarPro - dwa wiadra rękawica z mikrofibry Nigrin Odżywienie i zabezpieczenie lakieru: - Lusso Revitalizing Creme - Zymol Carbon Szyby i tworzywa sztuszne z zewnątrz: - RainX - Sas Mikrofibry, aplikatory itp: - Valet PRO Large Blue Fluffy - Wet Wet Look Aladdin - Wet Wet Look Daimos - ProfiPolish Super Soft Red Line - Wet Wet Look Yellow Dragon - Wet Wet Look Sunny Czas na przedstawienie bohatera całego zamieszania... Lecę od razu z konkretami: Nieźle brud wypełnia defekty. Stan lakieru przeraził mnie po dokładnym wymyciu i inspekcji pod halogenem... Przygotowane futro z Wet weta,pady 3m i Profipolish muszą jeszcze poczekać... Dzielę maskę na pół... ... i zabawę zaczynamy od wyrównania lakieru oraz usunięcia "skórki pomarańczy" systemem CarPro. SF 4000 idealnie nadaje się do nadania poślizgu. Pierwszy przejazd jeans padem: Po kilku przejazdach jeans postanowiłem użyć wet wet looka na FG 500 Menzerny: A to wszystko po to aby pokazać jaki bałagan robi futro. Czyszczę futro, Ipa w dłoń i ścieram: A teraz podejście z PF2500 na żółtym 3M w celu pokazania jak ładnie na polishu idzie wyciągnąć bałagan po futrze, bez potrzeby przejazdu białym flexi, a to zapewne jest możliwe ze względu na średniej twardości lakier Oto co udało się uzyskać po 2 przejazdach: Korzystając z okazji, że jeszcze było widno, wyjechałem z garażu by pocykać kilka zdjęć: 50/50 i inne zdjęcia podczas prac nad autkiem. System CarPro robi robotę Bo lustro musi być 50/50 z przejazdem jeansem z CarPro 1sze podejście: A to już po drugim podejściu Lampy z tyłu zostały dopieszczone PF2500 na żółtym 3mie i finishu sf4000: Przed: ... tuż po: Zrobiłem też fotkę aby pokazać co robi jeden przejazd Autosolem na końcówce wydechu: Przed: Po: Po korekcie oczywiście dokładne mycie, osuszenie, IPA itp... Efekt po nałożeniu Lusso Revitalizing Creme i zabezpieczeniu woskiem Carbon Zymola: Pamiętacie? Teraz jest już tak : Kolega dziś odbierał autko, akurat pogoda nie dopisała, ale za to była okazja zrobić zdjęcia podczas kropelkowania Z osiągniętego efektu jestem bardzo zadowolony, kolega jeszcze bardziej Niestety zdjęcia robione telefonem i efekt na zdjęciach nie oddaje efektu jaki jest na żywo. Czas jaki poświęciłem pracując sam to ponad 75 godzin. Ale dla takich efektów warto Link do relacji na kosmetykaaut: Kosmetyka aut :: Zobacz temat - Astra G Coupe Bertone
Kwinto69 Opublikowano 11 Lipca 2013 Opublikowano 11 Lipca 2013 klasa też się jednak skusze na polerkę maszynką bo ręcznie to o d*pę potłuc
Mauros88 Opublikowano 11 Lipca 2013 Opublikowano 11 Lipca 2013 Efekt super Robota sie opłacała bo wygląda jak by przed chwila z salonu wyjechała
Griffe Opublikowano 11 Lipca 2013 Opublikowano 11 Lipca 2013 Bardzo dobra robota (pomijam kwestie odebrania tak spartolonego lakierowania - nie rozumiem:thumbdown:) Niepotrzebnie po padzie CarPro uzywales futra - dodales sobie tylko roboty.
gies0 Opublikowano 16 Lipca 2013 Opublikowano 16 Lipca 2013 ja jebie.. weź tu oddaj auto do lakierowana graty reanimacji
PiterA4 Opublikowano 16 Lipca 2013 Opublikowano 16 Lipca 2013 pewnie jeden z tych co uwarzaja ze pasta tempo i szlifierka katowa czynia cuda:decayed:
Pogodny Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgadza się Wrzuciłem swoją pracę na KA, aby się pokazać i ewentualnie uzyskać jakiś wskazówek, o których mógłbym nie wiedzieć, a fachowców z prawdziwego zdarzenia nie brakuje - pomijając teoretyków którzy detailing widzieli tylko na monitorze komputera Co do jazdy futrem, przejazdu dokonałem tylko na połówce maski w celach testowych
Griffe Opublikowano 16 Lipca 2013 Opublikowano 16 Lipca 2013 To juz wiesz. Futro zostawia wiekszy balagan jak pady carpro
Pogodny Opublikowano 17 Lipca 2013 Autor Opublikowano 17 Lipca 2013 Ale ja to wiedziałem od dawna i tak jak mówię było w celach testowych bo nikt nie wrzucił foto jaki bałagan robi futro, czy jakie holo zostawia gąbka. Nie ma to jak na KA oglądać 50/50 gdzie wszelkie holo po mocno ściernej paście są zamaskowane - bo po co do 50siątek wymyć pastę IPĄ czy rozpuszczalnikiem sylikonowym
miedzikos Opublikowano 17 Lipca 2013 Opublikowano 17 Lipca 2013 Świetna robota, niestety ja po odebraniu listew oraz progów od lakiernika miałem to samo, założone na auto, umyte i w.....ny na maxa, tel. do lakiernika i dostałem w odpowiedzi "jak polerowałem to się świeciło, niech pan przywiezie to zrobie jeszcze raz i bedzie sie swiecic na nowo" po czym sie rozłączyłem, poszedłem do garazu i polerka w ruch... 50/50 poniżej...
Griffe Opublikowano 17 Lipca 2013 Opublikowano 17 Lipca 2013 Dokladny balagan holo itp sa w moim temacie moje prace - swietnie widac i opisane na przykladzie klapy Volvo.
jacek70 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Bardzo pięknie odnowiona ale czy to nie zakrawa na przesadę?
Fr0styyy. Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Bardzo pięknie odnowiona ale czy to nie zakrawa na przesadę? Nie
Rekomendowane odpowiedzi