Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Handel samochodami - czy to się jeszcze opłaca ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie..

Zastanawiam się nad założeniem działalności.. wiem że czasy "złotego handlu autami" już minęły i nie da się na tym zarobić tyle ile kilka lat temu..

Czy to się jeszcze opłaca ?? W DE auta w cenach zbliżonych do tych w PL lub nawet sporo wyższych. Mentalność ludzi jest co najmniej dziwna :kwasny: chciałbym zrobić to legalnie wszystko na FV bez kombinowanych umów, ale wydaje mi się że stosując takie zasady zginę wśród handlarzy...

Myślałem o samochodach (bynajmniej na początku) w przedziale docelowym w PL w granicach 15 do 35 tyś złotych. Skłaniałbym się ku grupie VAG + ewentualnie Mercedesy, Fordy itp.

I teraz tak - dwie ścieżki.. (bo ogólnie koszty stałe to ZUS, rachunkowość) + reszta zmienna.

1) zacząć od pojedynczych sztuk ? wtedy koszt "przytargania" samochodu znacznie większy, akcyza, tłumaczenia itd. + moja marża, to cena auta niekoniecznie będzie zadawalać klienta, duża konkurencja i klienci.. (gadki typu, "bo na allegro.." - wiecie o co chodzi).

Niby wkład nie duży ale jak auto szybko się nie sprzeda to przyjdzie kolejny ZUS i to takie "sztukowanie"..

2) opcja druga (tylko tu musiałbym co najmniej mieć wolne 100tyś.) działalność typu komis - plac (tu też umowy komisowe - nie moje auta).

Wynajem "lory" i przywozić jednorazowo 7 - 8 aut (najlepiej max z kilku punktów w DE) aby to było opłacalne i móc konkurować również cenowo na rynku?

Z moich obserwacji wynika że na rynku jest ruch, u konkurencji jakoś to się kręci i obrót jest. Natomiast nawet przy tej 2) opcji wkład wydaje mi się nieadekwatny do zysków (co prawda kasa nie jest zamrożona bo to z punktu widzenia ekonomii - aktywa obrotowe :) ) Ale jednak..

Opinie o handlarzach i to że przeciętny Polak chciałby auto nie bite z przebiegiem poniżej 200tyś. i to za pół darmo jakoś nieszczególnie zachęcają..

Jakie są wasze spostrzeżenia w temacie i opinie ?? Może ktoś z Was się tym zajmuje? Może wybijecie mi to z głowy ? Może padną jakieś inne pomysły :wink: ?

Opublikowano

Z Twoimi ideami nawet bym tego nie tknal. Handel samochodami glownie poleganna zakupie trupa. Cofnieciu szafy, wyklepaniu, zamaskowaniu defektow i na handel.

Bez doswiadczenia to sie nie uda. W dzisiejszych czasach trudno wyplynac na handlu autami. Uczciwie sie nie dorobisz, no chyba, ze siwych wlosow.

Opublikowano

Zobacz jakie są samochody w DE i jakie mają ceny. Później zobacz jakie są w PL i też jakie mają ceny i sam sobie odpowiesz na pytanie czy się opłaca

Opublikowano

a ja bym powalczył.

W Głogowie masz niedrogie place do wynajęcia.

Jedź wycieczkowo do Berlina, z kompem czujnikiem i zobacz co można sprowadzić. Ja uważam że legalnie i uczciwie idzie na tym zarobić. Po prostu z czasem wykształcisz w sobie znieczulice by nie przejmować się ludkami którzy mają pieniążki na rower a chcą kupić autko i będzie dobrze. Na pewno wyjdziesz na swoje. Klucz do sukcesu to dobre kontakty w DE, sensowne zakupy i zdrowy rozsądek.

Pozdrówki

Marcin

Opublikowano
  • Autor
a ja bym powalczył.

W Głogowie masz niedrogie place do wynajęcia.

Jedź wycieczkowo do Berlina, z kompem czujnikiem i zobacz co można sprowadzić. Ja uważam że legalnie i uczciwie idzie na tym zarobić. Po prostu z czasem wykształcisz w sobie znieczulice by nie przejmować się ludkami którzy mają pieniążki na rower a chcą kupić autko i będzie dobrze. Na pewno wyjdziesz na swoje. Klucz do sukcesu to dobre kontakty w DE, sensowne zakupy i zdrowy rozsądek.

Pozdrówki

Marcin

Witam witam. A kolega czasami nie jest właśnie z DGL ? Nick kojarzę jeszcze za czasów GKM4K :) ?

Z tymi placami to właśnie nie do końca tak jest.. szukam dobrego miejsca - Donke się przeniósł ze Ślusarskiej na wylot na Serby, ja nawet dzisiaj patrzyłem za miejscem na wylocie na Polkowice na wysokości Jaczowa, ale średnio to wygląda :kwasny:

Opublikowano

U sąsiada widzę co tydzień nowe auto na handel. Wszystkie przyprowadza z Holandii. Całe, nie walone i cały czas mu się sprzedają. Teraz stoi w garażu niebieskie A6 C6 w sedanie 3.0 TDI quattro.

Opublikowano

mam paru znajomych co handluja i narzekaja ze od pol roku nic im nie schodzi jakby nie inne uslugi toby padli na pysk :kwasny:

Opublikowano

To są doopa nie handlarze . U mnie autka do 15 tys max schodzą jak ciepłe bułeczki . Warunek - maja być sprowadzone z niemiec - wyczyszczone profesjonalnie , przebieg max 180 tyś i niby nie malowane . Wbrew pozorom można takie wyszukac w DE - poza czyszczeniem i przebiegiem - ale to można zrobić :) Do tego porządna polerka czyszczonko wnętrza i jest ok-ej . Dużo moich znajomych handluje od lat i narzeka - jednak miesięcznie potrafią opierdzilć kilka - kilkanaście aut ...Racja - znieczulicę trzeba sobie wypracować ,

Kris

Opublikowano
  • Autor

krzysaudi a skąd wozisz auta ? i w jaki sposób ? tzn. pojedyncze sztuki czy bierzesz całą lorą.. :wink:?

Opublikowano

Uderz z czujnikiem do Berlina, wciągniesz 5 aut i póżniej już pójdzie. Ja uważam że można coś wybrać i tak jak pisze Hugo. Wyrobisz kontakty, kupujesz autka do 20 tyś zł nie więcej. Sprzątanie, polerka i porządne sprawdzenie od strony blacharsko mechanicznej by klient wyjechał szczęśliwy i za rok też taki był i jazda. Dla mnie można powalczyć, podstawa to uczciwość. Nie raz widziałem w DE autka wystawione za 8 tyś euro po czym znikały w de a w pl pojawiały się 10 tyś drożej!!!!! I ktoś mi mówi że nie da się zarobić. Pytanie czy ktoś zadowoli się 1500zł czy do szczęścia potrzebuje 10 tyś na aucie przytulić.

Opublikowano

Kilku Znajomych sprowadza auta z DE (głównie Audiole które jedynie myją) i żyją jak pączki w maśle :grin:

Opublikowano
Kilku Znajomych sprowadza auta z DE (głównie Audiole które jedynie myją) i żyją jak pączki w maśle :grin:

Podaj niki z allegro tych znajomych sami ocenimy czy tylko myja. Ciekawe czy maja jakiegos diesla z przebiegiem powyzej 200kkm?

Opublikowano

Paści nie przywożą, najstarsze auta to B8 :grin:

Opublikowano

Jasne jasne tylko myją...Panowie ja też od czasu do czasu przyprowadzę sobie samochód i wiem że w DE czy Francji skąd biorę autka to też żyją ludzie którzy umieją swoje pieniądze liczyć i albo jest samochód w całości ale np 2010r z przebiegiem około 300tys km albo musi być uszkodzony i to nie są ryski na zderzaku czy błotniku, nikt nie oddaje za połowę ceny dobrego samochodu

Opublikowano

... albo się ma umowę z Firmą leasingową i kupuje się jako 3-4 latki w dobrych pieniądzach .

Nie rozumiem skąd w Was taka złośliwość .

[h=1]Import aut używanych w maju 2013[/h]2013-06-27 16:05:16

Spacer.gif[h=2]W maju 2013 roku import używanych samochodów był wyższy zarówno niż w poprzednim miesiącu, jak i w takim samym miesiącu 2012 roku. Wynik skumulowany w 2013 roku był wyższy niż w analogicznym okresie 2012 roku.[/h]

a więc chyba się opłaca :decayed:

Opublikowano
... albo się ma umowę z Firmą leasingową i kupuje się jako 3-4 latki w dobrych pieniądzach .

Nie rozumiem skąd w Was taka złośliwość .

[h=1]Import aut używanych w maju 2013[/h]2013-06-27 16:05:16

http://www.samar.pl/commons.jsp.htmltags/Spacer.gif[h=2]W maju 2013 roku import używanych samochodów był wyższy zarówno niż w poprzednim miesiącu, jak i w takim samym miesiącu 2012 roku. Wynik skumulowany w 2013 roku był wyższy niż w analogicznym okresie 2012 roku.[/h]

a więc chyba się opłaca :decayed:

Masz rodzine w Monachium wiec jakby bylo tak latwo dobry zdobyc ladny samochod i jeszcze na nim zarobic to pewnie juz dawno by Ci podpowiedzieli o tym a nie chemia handlujesz i dzwigasz kartony z proszkiem.

Jak dla mnieczeby z tego godnie zyc to trzeba robic w rogi klienta i tyle. Swoja droga polacy lubis byc oszukiwani i zycie w niewiedzy. Takie prawo rynku.

Helmut tez glupi nie jest i ma kalkulator. Nie wyda 3 tys euro wiecej w salonie, zeby jezdzic do kosciola sluchajac klekotu diesla. A juz na pewno nie odda dobrego auta za pol darmo, bo jak nie polak to turas wezmie kwestia tylko czasu. W Niemczech wycenia sie auto glownie po przelocie a nie jak u nas po roczniku, inna sprawa ze przebiegi wszystkie maja zblizone.

Opublikowano

przeczytaj Chłopaku mojego posta wyżej, spróbuj zrozumieć jego zawartość a później postaraj się merytorycznie ze mną porozmawiać :facepalm:

Opublikowano

Napiszę Wam jak z mojej obserwacji handluje autami sąsiad moich teściów.

Miasteczko na Suwalszczyźnie. Auta w ofercie z Francji, Holandii, Włoch rzadziej z Niemiec. Po auta jeździ na Litwę. Jak wygląda zakup aut na Litwie ? Chyba każdy wie ?? :)

Sprowadza głównie psudo terenówki i SUVy tj. Kia Sportage, Hyundai SantaFe, Toyota RAV4, Suzuki i od czasu do czasu BMW X3.

RAV4 schodzą mu jak ciepłe bułeczki. BMW X3 jeszcze szybciej !! Najdłużej buja się z Hyundaiem i Suzuki. Od czasu do czasu ściągnie też fajną osobówkę Accord, Audi A4/A6 i też mu zejdą prędzej czy później.

Według mnie opłaca się tym handlować bo Polak nadal ma w głowie zakodowane, ze auto z zachodu to lepsze ... czemu ? nie wiem ;)

Jeżeli chcesz na tym zarobić to musisz dobrze trafić w potrzeby klientów. Tam w podlaskim ludzie zapewne bardziej potrzebują te pseudo terenówki i SUVy bo zimy i dłuższe i bardziej srogie niż na zachodzie, a po chleb do sklepu dojechać trzeba ;)

Opublikowano

A co powiecie o handlu autami od ubezpieczycieli.

Znam osoby które się tym trudnią, samochody sprzedają uszkodzone, i z obserwacji widać że kasa z tego nie mała. Może ktoś w tym siedzi z forumowiczów?

Opublikowano

Powiem Wam, że pod koniec roku przywiozłem piękną Corse C w limitowanej wersji. Samochód nie bity, oryginalny przebieg 70k km. Stwierdziłem, że taką sztukę warto przywieźć do PL i spokojnie znajdę na nią amatora. Bujałem się z nią ponad 2 miesiące i wyszedłem na totalne 0. W tym momencie nie jest to takie proste bo przywieźć trupa i sprzedać to każdy z nas potrafi. Trzeba mieć naprawdę układy do aut w DE żeby było to opłacalne.

Druga kwestia jest taka, że wolałbym poszukać okazji w PL. Ostatnio znajomy kupił Mazdę 6 za 12k zł - 2004 r., 2.0 benzyna, hb. Dołożył zmieniarkę, felgi i opylił za 17k.

Na miejscu autora spróbowałbym przywieźć jedną sztukę i zobaczyć jak to idzie. Jedni mają do tego rękę, drudzy nie. W każdym razie łatwo nie jest.