Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Termostat i czujnik cieczy chłodzącej G2 G62 w Audi A4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie Kolego to samo zastanawiałem się nad tym i tak na logikę to mi wychodzi, żę rozwiązaniem zagadki może być takie rozwiązanie w audi że obieg wody jest inny niż się tego spodziewamy a mianowicie że termostat dopuszcza zimy płyn do silnika a nie wypuszcza gorącego ( później jak silnik się dobrze rozgrzeje do płyn rozgrzewa ten przewód który ichie do termostatu - ale czy mam rację to nie wiem?

Opublikowano

robert. jest już w tym temacie specjalistą więc może się wypowie bo nie wiem czy tak ma być i to olać czy coś jest jeszcze nie tak. :good: Kiedyś w ogóle jak dzwoniłem do ASO to i koleś powiedział że to dobrze że jest zimny

Opublikowano

robert. jest już w tym temacie specjalistą więc może się wypowie bo nie wiem czy tak ma być i to olać czy coś jest jeszcze nie tak.

ale żeś doj**ał :gwizdanie:

Kiedyś w ogóle jak dzwoniłem do ASO to i koleś powiedział że to dobrze że jest zimny

Dobrze mówił :wink4:

Kiedy miałeś ciepły ? Jak termostat był kaput , teraz masz dobry wiec przewód jest zimny , jak go zagrzejesz do 90oC to przegoń go ale tak konkretnie kilka km , zatrzymaj się , poczekaj niech sobie silnik na chwilę tak popracuje na wolnych obrotach i wtedy sprawdź dolny wąż - na pewno będzie wtedy letni/ciepły

Dolny wąż jest połączony z dolną częścią chłodnicy która wiadomo jest chłodzona powietrzem podczas jazdy ( z praw fizyki >>> ciepło zawsze unosi się do góry a zimno opada/pozostaje na dole tym bardziej jak wspomniałem już wcześniej chłodnica jest chłodzona powietrzem podczas jazdy )

rozwiązaniem zagadki może być takie rozwiązanie w audi że obieg wody jest inny niż się tego spodziewamy a mianowicie że termostat dopuszcza zimy płyn do silnika a nie wypuszcza gorącego

Wszędzie jest taki sam. Dopuszcza zimny ale jednocześnie "upuszcza" (jak to nazwałeś) ciepły , inaczej mówiąc płyn zaczyna krążyć w "dużym obiegu" i wiadome jest że gorący płyn zaczyna mieszać się z zimnym

Opublikowano

Był letni/ciepły zaraz po wymianie ale go właśnie tak konkretnie wtedy przegoniłem. Ok czyli mam chyba wszytko ok. A odpowietrzanie jest dobrze przeprowadzone. Bo rozumiem, że przez ten wężyk od nagrzewnicy to się odpowietrza na ciepłym silniku kiedy samochód jest odpalony ( na jałwoym)-wtedy jak jest odpowietrzony to leci płyn??? Wielkie dzięki za pomoc. :hi:[br]Dopisany: 07 Listopad 2010, 22:27_________________________________________________Mam jeszcze taką wątliwość, czy dobrze mam odpowietrzony układ. Nie rozumiem do końca jak się odpowietrza tą nagrzewnicę- czy na rozgrzanym i włączonym motorze czy na rozgrzanym ale zimnym motorze? U mnie jak był rozgrzany i włączony motor to jak ucisnąłem raz przewód przy chłodnicy to trysło płynem przez ten otwór na wężu od nagrzewnicy. Jak zaś motor zgasiłem to jak był ciepły to tryskał i płyn i powietrze. W miarę jak silnik stygł ( tak po 15 min) - jak znowu spróbowałem to tryskało mało płynu i prawei powietrze samo. Ale nie wiem czy to ma sens bo chyba na wyłączonym to jak się uciska to on też chyba zasysa powietrze tym otworkiem? Poprawcie mnie jeżeli jestem w błędzie. Bo może mam już wszytko ok, ciepło leci, płynu nie ubywa a po prostu za dużo kombinuje. Wolę jednak spać spokojnuie a tak mam obawy,że coś źle odpowietrzyłem i można coś więcej zrobic. Dzięki za odpwoiedzi.

Opublikowano

... Bo może mam już wszytko ok, ciepło leci, płynu nie ubywa a po prostu za dużo kombinuje. ...

dokładnie tak jak napisałeś

Opublikowano

właśnie wymieniłęm termostat na na ori bo vag pokazywał 84,85 st max a na blacie było 90 (wahler) teraz ori pokazuje też 85 max na vagu a na blacie jest 90 czyjnik g2g62 też ori wymieniałem na wiosne :mysli: stoje własnie przed samochodem i kombinuje co zrobić jak odpowietrzyć a lektóry jest sporo

Opublikowano

właśnie wymieniłęm termostat na na ori bo vag pokazywał 84,85 st max a na blacie było 90 (wahler) teraz ori pokazuje też 95 max na vagu a na blacie jest 90 czyjnik g2g62 też ori wymieniałem na wiosne :mysli:

temperatura pokazywana na zestawie wskaznikow, jest wartoscia orientacyjna.

gdy miesci sie w zakresie normy tzn. prawidlowym 84-97C, aby nie stresowac uzytkownika wskazanie wynosi 90C

Opublikowano

naniosłem poprawkę że na vagu pokazuje 84,85 max dla silnika a nie 95 cyferki mi się pomyliły :kox:

już nie czaję wszystko dobrze zrobione ciepło normalnie leci wąż górny do chłodnicy gorący a dolny zimny czyli trzyma ale nie grzeje się do tych nawet 88 może za słaby but był na w czasie jazdy bo w postoju to doczekałem do 70 i starszego za kółko bo mnie jeszcze procenty trzymają a nawet przy normalnej jeździe teś powinien się zagrzać , klima wyłączona więc drugi wiatrak nie chodzi tylko jeden powoli sobie pracuje może on studzi za bardzo temperaturę na dworze ok 8 stopni :(

Opublikowano

jak wytrzeźwiejesz ( :kox: ) to usiądź do auta i zrób ze 20 km z podłączonym VAGiem , obserwuj grupę 007 w [01 ENGINE] :wink4:

Opublikowano

Witam więc sprawa wygląda tak jechałem do pracy dzisiaj rano to max było 86 na klimatroniku i po a pewnym czasie 90 na blacie non stop a na dworze ok 8st wracałem trochę dłużej i mocniej go dociskałem jak dogrzało do 80 ale dalej to samo 86 to był max i opadało 84,83 ,84 itp do 85 dojechałem do domu wąż górny gorący dolny ciepły tzn nie gorący ale może się trochę nagrzał jak to w okolicy silnika no ale dalej myślę podpiąłem vaga i but zrobiłem logi niżej link do tematu sprawdzenia ich zrobiłem dla porównania nawet z licznika temperatura prawie ta sama co na ECU czyli 85-86 po wszystkich logach podniosłem maskę nie gasząc jeszcze silnika sprawdziłem dolny wąż od chłodnicy i był gorący :wallbash: termostat w piątek kupiłem w salonie audi a lublinie koszt prawie 130zł z uszczelką , G2/G62 w tamtym roku też w salonie coś koło 100zł :wallbash: to już ten wahler był chyba lepszy bo jak na nim logi robiłem to na dynamicznych dogrzało na chwilkę do 87 a tu Ori max 86 ?? :wallbash: paragon mam jutro zadzwonię do nich zapytam czy wymienią ( termostat sam zakładałem) jakaś paranoja :angry:

pozdrawiam

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=168639.new#new

Opublikowano

Widzisz marcin248 jak to z ta oryginalnością jest.Mnie dochodziło tak do 82 na starym.W twoim przypadku bym powiedział ze masz go otwartego cały czas-tak jak właśnie mój stary termostat,bo miałem takie objawy i nie pisze o tym co widać na zegarach tylko co jest na vagu, bo na zegarach jak mi łapał 80-82 to już wchodziło 90.

Opublikowano

Wyczytałem że niektóre są różne termostaty początek otwarcia 87 ale i są 83 jakieś chyba że jakieś brednie wynalazłem :kwasny: co radzicie koledzy wymienią mi na drugi Ori ?? paragon mam wsadzę stary na czas wymiany ale z tym że sam go wymieniałem może nie będzie problemu a jeśli wymienią i drugi tez będzie lipny :wallbash: ojciec mój to się brechta że wymyślam oryginalne części że będą lepsze np termostat a tu kicha wychodzi, ciekawe jak przepływka czy dało coś mycie czy 540zł w salonie zapłaci za tak samo działającą ja ten mój ori termostat :wallbash: Rano jak jadę zawsze ostatnio obserwuje na klimatroniku 49 temp płynu rosnie w miarę równo tak do 82 a pozniej to tak ledwo ledwo dociąga jak by puszczał gdzieś koło 82 :confused4:

Opublikowano

czyli otwiera się przy ~ 83oC :confused4:

podaj mi nr. tego termostatu :wink4:

Opublikowano

jaki numer ??

-termostat[A](044121113)

-pierścień uszczelnia[A](0381211198)

razem129zł

Opublikowano

jaki numer ??

-termostat[A](044121113)

-pierścień uszczelnia[A](0381211198)

razem129zł

:gwizdanie:

Opublikowano

czyli masz dobry nr termostatu ( tylko z oringiem pomyliłeś :wink4: ), możliwe że sprzedali ci jakiś felerny :confused4:

Opublikowano

a jaki nr oringu być powinien ?

Opublikowano

038 121 119 B :wink4:

Opublikowano

038 121 119 B :wink4:

sam oring zakupić a może ten od wahlera bedzie ok już nie wiem czyli nie koniecznie termostat nie trzyma :mysli:

Opublikowano

Mnie w aso wmawiał ze to nie termostat tylko pompa mi padła,ze ich termostat jest na pewno dobry-jeszcze faktury chciał za wymianę (nie wiem co ma wspólnego cześć z faktura za wymianę),ale wymienili.A z tym otwarciem to może mu się otwierać już przy 80(tak myślę),albo jest cały czas otwarty, bo ja takie objawy miałem.Jeżeli przy dobrym otwarcie jest przy 87 i łapie do ok 95, a trzyma normalnie 90 to sadze ze otwiera mu już przy 80.Ja bym na twoim miejscu powalczył o wymianę w aso.A masz ten stary jeszcze?Zamień je zresztą i tak musisz zęby wymienić.Ja zamieniłem je z powrotem i znowu przy tamtym starym miąłem do 82 to wykluczyłem pompę-to co mi w aso próbowali wmówić.

A tak nawiasem to jak pojechałem do mechaniora to pyta mnie czy kopiłem na lato czy na zimę termostat--pierwsze słyszę :shocked:.Myślałem ze są tylko jednego typu,w serwisie nie pytał czy chce letni czy zimowy.Wcześniej się nie spotkałem z opinia o rożnych typach-w ręce nie miałem to nie wiem czy są.