Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Termostat i czujnik cieczy chłodzącej G2 G62 w Audi A4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmmmm....

Tak czytam i czytam o tych problemach z temperaturką..... :kox:

Dodam od siebie ze mojej a4 wymieniłem termostat na ori, czujnik na ori a ta cholera juz mi nie skacze na wskaźnikach ze swoim temperamentem ale za to teraz im chłodniej to trzyma mi po (kanał 49 na na zegarach trzyma się na 90) 82 -80 na trasie a jak stoi w miejscu to spada do 79C (na zegarach rownież). Termostat wymieniałem w serwisie VW i mechanik się pytał czy ten termostat na pewno nie był wciskany. (kupowałem w audi w łodzi [w woreczku foliowym]) bo podobno jak termostat nawet lekko pył "klikniety" w miejscu ze sprężyna to jest do wyrzucenia... i tak się zastanawiał co z tym robić dalej.... bo ile można wymieniać... :hi:

Opublikowano

Hmmmm....

Tak czytam i czytam o tych problemach z temperaturką..... :kox:

Dodam od siebie ze mojej a4 wymieniłem termostat na ori, czujnik na ori a ta cholera juz mi nie skacze na wskaźnikach ze swoim temperamentem ale za to teraz im chłodniej to trzyma mi po (kanał 49 na na zegarach trzyma się na 90) 82 -80 na trasie a jak stoi w miejscu to spada do 79C (na zegarach rownież). Termostat wymieniałem w serwisie VW i mechanik się pytał czy ten termostat na pewno nie był wciskany. (kupowałem w audi w łodzi [w woreczku foliowym]) bo podobno jak termostat nawet lekko pył "klikniety" w miejscu ze sprężyna to jest do wyrzucenia... i tak się zastanawiał co z tym robić dalej.... bo ile można wymieniać... :hi:

Czujnik gdzie kupowałeś też w ASO czy w okazyjnej cenie na allegro? Jak poza ASO to nie można wykluczyć błędnego działania czujnika.

Opublikowano

Nie z allegro, w tym serwisie VW w którym wymieniałem... Jak było cieplej (w październiku) to temp była okej. A co do działania czujnika to myślę że jest w porządku. Chcę to w końcu rozwiązać bo trochę podróżuje i z czego wiadomo to niedogrzany silnik (wg komputera i czujnika) = złotówki wyrzucone w błoto.... :thumbdown:

Opublikowano

Zastanawiam się czy bawić się w termostat...skoro przy większych mrozach od -8 do -15 jak to się zdarzyło ostatnio, faluje mi temp. w przedziale około 90*C spada na około 80-82*C. Nagrzewa się bardzo szybko, natomiast przykładem niech będzie :

wczoraj w nocy w połowie trasy przymusowy przystanek (przebudowa drogi) mając 90 na wskazówce, stoję czekając na swój przejazd, na kompie temp. -15,5 , klimatronik na AUTO 19*C, dmuchał chyba na 4, lub 5 kresek. Stojąc powoli zaczęła w oczach spadać temp. aż do 70*C i stała. Ruszyłem natomiast i z powrotem na 90*C. Niech się wypowie ktoś ze sprawnym w 100% termostacikiem czy w takich okolicznościach miał by niezmieniające się 90*C czy również spadnie trochę ? Dodam że przy dzisiejszym minusie -3,5*C trzyma normalnie cały czas na 90. Pozdrawiam

Opublikowano

Zastanawiam się czy bawić się w termostat...skoro przy większych mrozach od -8 do -15 jak to się zdarzyło ostatnio, faluje mi temp. w przedziale około 90*C spada na około 80-82*C. Nagrzewa się bardzo szybko, natomiast przykładem niech będzie :

wczoraj w nocy w połowie trasy przymusowy przystanek (przebudowa drogi) mając 90 na wskazówce, stoję czekając na swój przejazd, na kompie temp. -15,5 , klimatronik na AUTO 19*C, dmuchał chyba na 4, lub 5 kresek. Stojąc powoli zaczęła w oczach spadać temp. aż do 70*C i stała. Ruszyłem natomiast i z powrotem na 90*C. Niech się wypowie ktoś ze sprawnym w 100% termostacikiem czy w takich okolicznościach miał by niezmieniające się 90*C czy również spadnie trochę ? Dodam że przy dzisiejszym minusie -3,5*C trzyma normalnie cały czas na 90. Pozdrawiam

Wszytstko ok jak po ruszeniu temp wzrasta to :good:

Opublikowano

sołtys85 dzięki, czekam jeszcze na inne opinie. Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

Witam,

ja zauważyłem u siebie podobne objawy jak MarAgaEBE, z tym że to pierwsza zima podczas której jeżdzę audi B6.

Wczoraj przeprowadziłem mały test: temp na zewnątrz wg wskazań od - 10 do -12 st C. w trakcie całego testu, jazda po drogach mocno ośnieżonych, prędkość max. 80 km/h, zwykle okolice 50-60km/s, obroty do 2k, jazda spokojna i tak:

- odpalam i jadę z wyłączonym klimatronikiem, po około 8, może 10 km, mam na zegarach 90 st. C i temperatura płynu sie utrzymuje, czasem delikatnie ale to dosłownie o włos odbiega od "pionu".

- zatrzymuje się i powolutku temp spada około 1 - 2 mm od pionu i tak się utrzymuje, jadę dalej i ponownie dobija do 90 lub bardzo blisko

- ponownie postój i włączam klimatronik na 22 st C (zmarzłem już wystarczająco) - klimatronik dobiera prawie max obrotów wentylatora, temperatura leci na 70, przez moment nawet troszkę niżej

- ponawiam jazdę, obroty niskie, około 1800 - temperatura na zegarach wzrasta do połowy przedziału pomiędzy 70 a 90, obroty wiatraka powolutku spadają,

- po dłuższej jeżdzie klimatronik pracuje na 5 lub 6 kreskach wentylatora, na zegarach połowa zakresu pomiedzy 70 a 90, pomimo że autko rozgrzane to nie może dobić do 90.

- wyłączam klimatronik - temp wędruje na 90 i się tam utrzymuje, ponowne włączenie klimatronika i ustawienie go na 4 kreski powoduje spadek o około 2mm od pionu na zegarach

Tak więc u mnie na pewno klimatronik przy tak dużej różnicy temperatur "odbiera" ciepło z silnika jednak to nie wyklucza uszkodzonego termostatu.

Pozdrawiam

Opublikowano

blejzer, dokładnie to. Właśnie mi też zauważyłem że klimatron odbiera temperaturkę. Też 1 zimę śmigam B6 dlatego próbuje podpytać znawców jak Ty. Jeżdżę jak Ty, do 2000 obr./min. , czyli spokojnie. Pozdrawiam :cool1: Oczywiście bierzemy pod uwagę termostat z uwagi też na to iż to jedna z bardziej awaryjnych części B6.

Opublikowano

http://moto.allegro.pl/termostat-orginalny-1-9tdi-2-0tdi-vw-audi-skoda-se-i1337430940.html Co o tym myślicie? Prawdziwy ori czy nie bardzo :kwasny:[br]Dopisany: 06 Grudzień 2010, 13:55_________________________________________________bo tu kupowałem inne części i było wszystko ok http://moto.allegro.pl/termostat-vw-audi-1-9-tdi-1-4-tdi-oryginalny-i1339838968.html

Jak doliczysz przesyłkę to w takiej samej cenie kupisz w ASO :gwizdanie:

Nie kombinuj :wink4:

Opublikowano

Tylko że w ASO Lublin mają takie podejście do klienta że gdy do nich zadzwoniłem we wtorek i zapytałem o termostat to jak najbardziej był i został zarezerwowany dla mnie a odebrać go miałem w piątek. Gdy do nich pojechałem okazało się że w dniu dzisiejszym jest inwentaryzacja :wallbash: i nie mogą mi go sprzedać. No ludzie takie rzeczy są ustalane z tygodniowym wyprzedzeniem albo i lepiej. Specjalnie do nich naginałem bo w sobotę byłem umówiony na wymianę termostatu. Powiedziałem im że są nie profesjonalni, nie szanują klienta a dodzwonienie się do nich graniczy z cudem i już nigdy w życiu do nich nie przyjadę i nic nie kupie. A na to pracownik wzruszył ramionami i nic nie powiedział. Chciałem się ratować i pojechałem do pobliskiej Skody i tam obsługa wyglądała o wiele lepiej a niby ta sama firma : Danelczy ale widocznie Skoda lepiej dba o swoich klientów. Jednak i tam nie udało mi się zakupić termostatu bo był już dla kogoś zarezerwowany.

Opublikowano

jak wygrać z aso reklamację termostatu ??? sam zakładałem oni twierdza że może zle założony, i 85 dla ecu max to jest dobrze skoro na zegarach jest 90 może rzeczoznawca jest kimś kto może podważyć ich (aso) decyzję o niby to dobrym termostacie wszystko u mnie wskazuję na winę tylko i wyłącznie tego nieszczęsnego ori teromostatu jutro zapłacę 200zł za ryzyko ale czy wygram? za 200 zł mogę kupić drugi ori i może się z montażem wyrobię w tej cenie u nich żeby nie płakali że zle ale jak będzie ta sama temp to bo przecież twierdza że jest dobrze to wtopie i juz mi nie odadza a jeżli zaryzykuję teraz to jakiś mały procent jest że mi wymienią już nie wiem czy ryzykować :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano

Ja mam taki problem:

Odpalam audiczke i jadę sobie po przejechaniu paru kilometrów spokojnie temperatura się podnosi ale bardzo delikatnie, z nawiewów zaczyna lecieć ciepłe powietrze klimatronik na auto 21st. na zewnątrz spory mrozik jak jadę z prędkością ok 100 km/h to temperatura wzrośnie do 90 ale jak jade 20 km z prędkością nie przekraczając 50 km/h to temp. nie przekracza 70. Dodam że autko nawet jak pracuje na wolnych obrotach i 30 minut to nigdy nie osiągnie 90 stopni nie wiem co się dzieje termostat wymieniony nie oryginalny ale jakieś tam dobrej firmy. Ogólnie bardzo szaleje ta temperatura na zegarach w środku się nagrzewa i jest ciepło nie bardzo wiem co robić i gdzie szukać przyczyny. Czy to będzie czujnik temp.?

Opublikowano

Dopytam jeszcze, gdzie w moim modelu są czujniki umiejscowione G2 oraz G62 ?

Opublikowano

Lokalizację czujników możesz podglądnąć tutaj: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=45015.0

Opublikowano

jak wygrać z aso reklamację termostatu ??? sam zakładałem oni twierdza że może zle założony, i 85 dla ecu max to jest dobrze skoro na zegarach jest 90 może rzeczoznawca jest kimś kto może podważyć ich (aso) decyzję o niby to dobrym termostacie wszystko u mnie wskazuję na winę tylko i wyłącznie tego nieszczęsnego ori teromostatu jutro zapłacę 200zł za ryzyko ale czy wygram? za 200 zł mogę kupić drugi ori i może się z montażem wyrobię w tej cenie u nich żeby nie płakali że zle ale jak będzie ta sama temp to bo przecież twierdza że jest dobrze to wtopie i juz mi nie odadza a jeżli zaryzykuję teraz to jakiś mały procent jest że mi wymienią już nie wiem czy ryzykować :wallbash: :wallbash: :wallbash:

obawiam sie ze nei wygrasz. sprzedawane sa termostaty o roznych temperaturach otwarcia, informacja nt jest zawarta na termostacie i jego opakowaniu.

byc moze trafil sie tobie otwierajacy sie od 84C.

Opublikowano

blejzer, owszem natomiast są podobno 2, a nie jeden czujnik... jeden chyba w bloku, a drugi gdzieś przy zbiorniczku, czy jak to jest ?

Opublikowano

Dopytam jeszcze, gdzie w moim modelu są czujniki umiejscowione G2 oraz G62 ?

to ten sam czujnik 4-pinowy (w jednej obudowie są dwa czujniki)

Opublikowano

Widzicie jak kupiłem ori termostat na którym było napisane 87 i wyglada na to ze otwiera sie 82-83C.... :wallbash:

Opublikowano

dzięki lesand, ale zapewne tym samym wzrasta cena czujnika w którym zawierają się aż dwa. Wiesz ile kosztuje może ori ? A powiedz mi jeszcze jak to jest z temp. u Ciebie ?