Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Termostat i czujnik cieczy chłodzącej G2 G62 w Audi A4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzicie jak kupiłem ori termostat na którym było napisane 87 i wyglada na to ze otwiera sie 82-83C.... :wallbash:

temperatura podana na termostacie, jest wartoscia pelnego otwarcia, naturalne jest wiec ze zaczyna sie otwierac wczesniej.

Opublikowano

dzięki lesand, ale zapewne tym samym wzrasta cena czujnika w którym zawierają się aż dwa. Wiesz ile kosztuje może ori ? A powiedz mi jeszcze jak to jest z temp. u Ciebie ?

wymieniałem ponad rok temu, w ASO za czujnik płaciłem chyba 115 pln :mysli:

tu masz numery http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=141642.0

z temperaturą u mnie :good:, po nagrzaniu trzyma 90, sporadycznie przy dużych mrozach w korkach trochę odchyli się od pionu,

na klimatroniku mam ustawione 19 lub 20 st. nawiew nie więcej niż 3 kreski

Opublikowano

dzięki lesand, ale zapewne tym samym wzrasta cena czujnika w którym zawierają się aż dwa. Wiesz ile kosztuje może ori ? A powiedz mi jeszcze jak to jest z temp. u Ciebie ?

ok 130 PLN w ASO. nie kupuj podrobek.[br]Dopisany: 07 Grudzień 2010, 12:18_________________________________________________u mnie w AVF-ie po wymianie termostatu na ori, silnik trzymal 90,6 C do -18C przy nadmuchu auto i 18C nie mialem okazji sprawdzenia przy nizszych temperaturach.

Opublikowano

Widzicie jak kupiłem ori termostat na którym było napisane 87 i wyglada na to ze otwiera sie 82-83C.... :wallbash:

temperatura podana na termostacie, jest wartoscia pelnego otwarcia, naturalne jest wiec ze zaczyna sie otwierac wczesniej.

Dobrze, tylko czemu trzyma mi taka samą temperature? nie 90 ale 82,83. :slina:

Opublikowano

Sprawdź jeszcze VAGiem temperaturę z G2 i G62 i porównaj :wink4:

Ogólnie to sprawdź czujnik G2/G62 :wink4:

[br]Dopisany: 07 Grudzień 2010, 21:03_________________________________________________

U mnie na termostacie też pisze 87oC i trzyma 90.0/90.9oC :cool1:

Opublikowano

Chłopaki dzisiaj na kanale 49 w klimatroniku zauważyłem...-10 (temp. na zew. 0 C) dawniej minimum jakie pokazywało to było 30C...czy to czujnik temp? Gdzie on jest w AJMie? (najlepiej poprosiłbym zdjęcie albo rys. z VAGa).

Opublikowano

Podłącz VAG'a i go sprawdź najpierw (może wystarczy przeczyścić wtyczkę) :wink4:

Opublikowano

Podłącz VAG'a i go sprawdź najpierw (może wystarczy przeczyścić wtyczkę) :wink4:

Problem w tym, ze zawsze jak jade do znajomego co ma VAGa działa dobrze, raz na czas tylko wariuje. Przeczyszcze jak mowisz tylko prosze mi wskazac gdzie on jest (jestem slaby z grzebania pod maska).
Opublikowano

czy na klimatoroniku najniższa temp to 30 ? bo ja tak mam nawet jak rano sprawdzam ?

Opublikowano

Tak. Taka właśnie temperatura jest wyświetlana na zimnym silniku.

Opublikowano

wymienione oba czujniki g2/62, termostat :gwizdanie:.

Wnioski: silnik szybciej łapie teperaturę, utrzymuije ją na danym poziomie, przy załączeniu nawiewu ( po rozgrzaniu do min. 87stopni) z zimnego na hi i połowa kresek mocy nawiewu temp. nieznacznie opada ale po chwili wraca do swoich 87-90 stopni :)

Opublikowano

Witam koledzy mam pytanie. Czy różnica temperatury między kanałem 49 a Vagiem jest u was też taka duża ? Bo u mnie jest to około 8-9 stopni. Na klimatroniku 77 a na Vagu 85,2. Czytałem poprzednie wątki ale tam różnica była dosłownie w 2 lub 3 stopniach.

Opublikowano

a jak mi pokazuje tylko temp na 51 kanale,a na 49 zero?

Opublikowano

to tak musi być :) mam tak samo to zależy od rocznika samochodu bez obaw

Opublikowano

Witam koledzy mam pytanie. Czy różnica temperatury między kanałem 49 a Vagiem jest u was też taka duża ? Bo u mnie jest to około 8-9 stopni. Na klimatroniku 77 a na Vagu 85,2. Czytałem poprzednie wątki ale tam różnica była dosłownie w 2 lub 3 stopniach.

Bo na pewno sprawdzasz temp. w [01 ENGINE] czyli czujnika G62 , G2 masz w [17 INSTRUMENTS] :cool1:

to tak musi być :) mam tak samo to zależy od rocznika samochodu bez obaw

Dokładnie :wink4:

Opublikowano

Bo na pewno sprawdzasz temp. w [01 ENGINE] czyli czujnika G62 , G2 masz w [17 INSTRUMENTS] :cool1:

Dokładnie tak kolego. Tak właśnie sprawdzałem, :) dzieki wielkie. :notworthy: Teraz już będe wiedział :hi:

Opublikowano

Z całym szacunkiem Kolego ale dzwoniłem do kilku salonów w Polsce dla porównania czy u mnie nie chcą mnie wykręcić , termostat ma napisane 87 st i to jest temp początek otwarcia a pełne otwarcie ma przy 102st tak mi powiedziano w aso niektórzy coś bredzili że to tajemnica :polew:

ale w każdym z nich powiedzieli jak pytałem że jest tolerancja 10% więc nawet jeśli ma 82 to jest dobrze i skoro na zegarach jest 90 to jest tym bardziej ok i reklamacji nie uznają więc zrezygnowałem bo to walka z wiatrakami i nawet do rzeczoznawcy dzwoniłem czy może podważyć decyzję aso to powiedział że nie wygram i skoro jest 90 na zegarze to jest dobrze :wallbash: a za te 200 wlałem sobie paliwka :cool1: a jak by chcieć kupić ori przepływkę to też człowieka nerwy łapią bo znowu jakąś tolerancję wymyślą :kwasny:

Opublikowano

Panowie pomóżcie i mi zdiagnozować czy termostat mam do wymiany - a dokładnie to wygląda to tak:

Dziś rano przeprowadziłem test. Temp. na zewnątrz -5. Po odpaleniu auta temp. na kanale 49 i 51 systematycznie rośnie. Po kilku min. leci letnie powietrze z nawiewów. Następnie pojeździłem ok. 20 min i co zaobserwowałem to to, że na kanale 51 temp. się ustabilizowała na 90 i tak było już cały czas, zaś na kanale 49 temp. rosła (praktycznie analogicznie do wskazówki zegara) jednak max. temp. to 69 stopni. Na wskazówce temp. jest maksymalnie większa o ok. 3 stopnie od tego co pokazuje kanał 49. W trakcie jazdy (czy to w mieście czy na trasie przy prędkości 140-160 km/h) temp. nie wzrośnie powyżej tych 69 stopni a jeszcze się obniży do 66 stopni.

Dodatkowo co zauważyłem, po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu po kilku min. temp. na wskazówce rośnie do 80 jednakże w kilka sekund znów opada i się normuje na wskazówce na ok. 71 stopni. Zaś na kanale 49 temp. tak jak wcześniej maksymalnie dochodzi do 69 stopni (nawet gdy tak nagle wzrasta wskazówka do 80 i za chwilę opada).

Poza tym wydaje mi się, że auto dużo pali bo 16-16,5 l/100km. Z tym, że praktycznie tylko rano 4 km do pracy i po 8h powrót. Auto stoi pod chmurką i w nocy i w dzień. Dodatkowo powietrze z nawiewów nawet po dłuższej jeździe nie jest naprawdę gorące, ale dość ciepłe.

Potwierdźcie mnie czy to rzeczywiście termostat, a może też czujnik lub nagrzewnica?