Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż składanych i podgrzewanych lusterek w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, michalspam94 napisał(a):

Kable będą w środku przy 14-2 (kostka 2 pin jest od asystenta). Zawsze możesz kupić bez asystenta - na 8 pin jak dobrze pamiętam (chyba że masz pamięć to 14) i przełożyć swoje kable do asystenta - powinno wyjść dużo taniej

Fabrycznie mam el. regulowanie, podgrzewanie, (fotochrom chyba nie, nie wiem jak to wyglada w praktyce w lusterkach bocznych). Zależy mi na tym, by wszystkie funkcje zachować i dołożyć el. składanie. Ile pin wystarczyłoby dla mojego auta? (polift)

Opublikowano
W dniu 13.04.2026 o 09:51, Masterion_7 napisał(a):

Fabrycznie mam el. regulowanie, podgrzewanie, (fotochrom chyba nie, nie wiem jak to wyglada w praktyce w lusterkach bocznych). Zależy mi na tym, by wszystkie funkcje zachować i dołożyć el. składanie. Ile pin wystarczyłoby dla mojego auta? (polift)

Najlepiej ściągnij i do tych pinów co masz dołożyć 2.

Mała kostka to Side Assist.

Duża:

6 pin - elektryczne, podgrzewane, kierunkowskaz - podstawowe funkcje

8 pin - podstawowe funkcje + składane lub elektryczne, podgrzewane, fotochrom (jak widać różowy i niebieski w kostce to składanie)

10 pin - podstawowe funkcje + składanie i fotochrom

14 pin - podstawowe funkcje + składanie, fotochrom, pamięć fotela

Jak zależy Ci tylko na składaniu to kup 8 pin (różowy i niebieski na kostce dużej) i to czego nie masz to przełożysz ze swojego. Na pewno wyjdzie dużo taniej. A jak chcesz ekstremalnie tanio i czujesz się na siłach to mozesz wziąć nawet od anglika, ale zalecam melisę wtedy dokupić

Opublikowano
W dniu 14.04.2026 o 21:14, michalspam94 napisał(a):

Najlepiej ściągnij i do tych pinów co masz dołożyć 2.

Mała kostka to Side Assist.

Duża:

6 pin - elektryczne, podgrzewane, kierunkowskaz - podstawowe funkcje

8 pin - podstawowe funkcje + składane lub elektryczne, podgrzewane, fotochrom (jak widać różowy i niebieski w kostce to składanie)

10 pin - podstawowe funkcje + składanie i fotochrom

14 pin - podstawowe funkcje + składanie, fotochrom, pamięć fotela

Jak zależy Ci tylko na składaniu to kup 8 pin (różowy i niebieski na kostce dużej) i to czego nie masz to przełożysz ze swojego. Na pewno wyjdzie dużo taniej. A jak chcesz ekstremalnie tanio i czujesz się na siłach to mozesz wziąć nawet od anglika, ale zalecam melisę wtedy dokupić

Dzięki. Hehe anglik odpada, jestem laikiem i dopiero przymierzam się do takiej wymiany więc nie będę sobie fundował takich przygód.

Czy funkcja pamięci fotela odpowiada jeszcze za coś w przypadku lusterek czy ogranicza się tylko do owej pamięci foteli?

To trochę zmienia punkt widzenia, nie byłem pewien i przymierzałem się do 14+2 ale jeśli jest tak jak mówisz to może faktycznie na spokojnie mogę zostać przy 8/10 pin. Rozumiem, że jeśli sprzedawca pisze xx+2pin to oznacza to, że te +2pin oznacza side assist i nie mam się co zastanawiać czy u mnie zadziała? Wtedy pojawia się trochę większa odstępność lusterek.

Opublikowano
7 godzin temu, Masterion_7 napisał(a):

Dzięki. Hehe anglik odpada, jestem laikiem i dopiero przymierzam się do takiej wymiany więc nie będę sobie fundował takich przygód.

Czy funkcja pamięci fotela odpowiada jeszcze za coś w przypadku lusterek czy ogranicza się tylko do owej pamięci foteli?

To trochę zmienia punkt widzenia, nie byłem pewien i przymierzałem się do 14+2 ale jeśli jest tak jak mówisz to może faktycznie na spokojnie mogę zostać przy 8/10 pin. Rozumiem, że jeśli sprzedawca pisze xx+2pin to oznacza to, że te +2pin oznacza side assist i nie mam się co zastanawiać czy u mnie zadziała? Wtedy pojawia się trochę większa odstępność lusterek.

Funkcja pamięci fotela tzn jak masz przyciski od pamięci foteli i ich użyjesz to lusterka również Ci się ustawią. Sam dołożyłem sobie to kiedyś i sprawdza się to. Jak masz opcję 14 + 2 to bierz, później najdzie Cie ochota na kolejny mod i będziesz znów wymieniał?

Opublikowano
12 godzin temu, RaThek napisał(a):

Funkcja pamięci fotela tzn jak masz przyciski od pamięci foteli i ich użyjesz to lusterka również Ci się ustawią. Sam dołożyłem sobie to kiedyś i sprawdza się to. Jak masz opcję 14 + 2 to bierz, później najdzie Cie ochota na kolejny mod i będziesz znów wymieniał?

Właśnie fotele mam manual, jedynie lędźwia pompowane i tyle. Foteli nie będę wymieniał, nie mam takiej potrzeby, dlatego myślę, że nie muszę celować w 14+2.

Swoją drogą, jeśli nie mam pamięci to jak te lusterka będą się ustawiać?

Opublikowano
9 godzin temu, Masterion_7 napisał(a):

Właśnie fotele mam manual, jedynie lędźwia pompowane i tyle. Foteli nie będę wymieniał, nie mam takiej potrzeby, dlatego myślę, że nie muszę celować w 14+2.

Swoją drogą, jeśli nie mam pamięci to jak te lusterka będą się ustawiać?

Tak samo jak teraz. Lusterka z pamięcią mają dodatkowe potencjometry odczytujące położenie lusterka w pionie i w poziomie i ta wartość jest zapisywana w pamięci. Jeżeli nie masz pamięci to ta wartość nie zostanie zapisana i tyle.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Lusterka z USA różnią się czymś od tych z EU?

Opublikowano

Tak, geometrią szkła.

Opublikowano

A rączka drzwi z przedlifta? Bedzie pasować do polifta?

EDIT:
Jestem już po wymianie wszystkiego. Założyłem lusterka 14pin z fotochromem. O dziwo fotochromu nie trzeba było kodować. Działał od razu razem z lusterkiem wewnętrznym. Kodowanie składania trzeba było oczywiście wykonać, po kodowaniu w MMI 3G+ pojawiła się opcja składania lusterek po zamknięciu kluczykiem, nie musiałem resetować MMI. Co do rozbiórki drzwi trzeba zaopatrzyć się w te kołki na wszelki wypadek, jeśli będziecie mieli dużo szczęścia to urwie się kołek. Ja niestety takiego szczęścia nie miałem i urwały się uchwyty tych klipsów w boczku drzwi, jeden z lewej i jeden z prawej. Dlatego warto też zaopatrzyć się w klej dwuskładnikowy na wszelki wypadek. Ja wszystko jakoś skleiłem i trzyma się. Te kołki trzymają cholernie mocno więc ryzyko że puści mocowanie w boczku jest dość spore, dlatego też do demontażu tapicerki trzeba użyć czegoś mocnego, ja kupiłem zestaw do demontażu tapicerki drzwi. Rączki nie zakładałem no bo ciężko było znaleźć coś w rozsądnych pieniądzach. Mi to w sumie nie przeszkadza bo zależało mi na składaniu po zamknięciu auta. Przełącznik założyłem. Przy demontażu rączek w celu dostania się do śrub też puściło kilka klipsów, no ale taki tego urok.

Numer tych kołków: 7L6868243, ja kupiłem zamienniki.

Edytowane przez Fear44