Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z opaleniem silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Wczoraj przytrafila mi sie nieciekawa sytuacja otóż : Jadąc na autostradzie auto zaczeło tracic moc , przerywać i strasznie kopcić , jechałem caly czas na 5 biegu wciskając połowe gazu auto szło normalnie ale gdy tylko puściłem gaz i znowu dodałem auto od razu puszczalo chmure dymu przerywało tak jakby nie chodziło na wszystkie gary i momentalnie słabło.Przy redukcji na nizszy bieg objawy sie nasilały.Auto jechało normalnie tylko na 5 i minimalnym dodaniu gazu ok 120 km/h. Zrobiłem tak ok 100km.Co chwile auto puszczało duzą chmure siwego dymu. Dojechałem normalnie do domu ,o dziwo auto pod koniec normalnei zaczeło chodzic .myslalem ze objawy ustały. Auto przestało noc i dzis nie da sie go wogule odpalić ,kręci i nie odpala. Rozebrałem wszystkie węze od IC przeczysciłem wszystko ,przeczyscilem turbo ,wymieniłem filtr paliwa zalałem nowym paliwem przedmuchalem wszystko i NIC. Motor kręci ale nie odpali wogule tylko kopci z wydechu. Prosze o pomoc

Opublikowano

albo przestawiła się pąpa , , albo słaba kompresja

Sprawdź vagiem jakie masz błędy , i znaki na rozrządzie .

Olej miałeś w IC i przewodach ( w dużych ilościach)co by świadczyło o kończeniu się turbiny.

zobacz czy ci się pompa wtryskowa nie zapowietrza i czy masz pełny filtr paliwa

Opublikowano
  • Autor

Olej miałem w wezach od IC . Teraz spróbowałem auto odpalić na plaka i w końcu zagadało. Wyjechałem na próbe , i przyspiesza normalnie po czym ujmuje gazu dodaje do dechy i auto zaczyna przerywac krztusić sie i wywala z siebie kłeby siwego dymu ,wrzuce wyzszy bieg i auto jedzie w miare normalnie gdy trzyma mu sie stałą prędkośc . Przy próbie zredukowania i dodania gazu objawy nasilają sie . Gdy sie rozgrzał do 90"C to odpala teraz normalnie . Czyzby to juz pompa umarła ??

---------- Post dopisany at 16:09 ---------- Poprzedni post napisany at 14:55 ----------

Sprawdziłem VAgiem i wywala błąd 00550 ,i kąt wtrysku tez mnie zaniepokoił bo jest 42

Opublikowano

Wiec wyglada na to ze sie rozrzad przestawil. Kiedy go wymieniales?

Opublikowano
  • Autor

Rozrząd ma ok 50 000 .

Opublikowano
Rozrząd ma ok 50 000 .

:doh:

Opublikowano

MI to wygląda na poluzowane kółko paska rozrządu , znajdujące się na wale korbowym, typowy objaw i usterka, wymieniałeś uszczelniacz na wale korbowym przy wymianie rorządu ?

Jak tak to prawdopodobnie mech zmieniający rozrząd dał ciała :whistling:

Opublikowano
  • Autor

Ja jeszcze nie wymieniałem rozrządu ,poprzedni wlasciciel to robił i z tego co mi wiadomo auto w przeszlosci mialo problem z kołkiem i klinem na wale. Wiec niewiem czy czasem problem nie wrócił...

Opublikowano

nie moge znaleźć dotyczacego mnie problemu mianowicie silnik gdy jest zimny pali od tyka a gdy tylko osiagnie temperature 90C trzeba krecic z 10sec zeby odpalil. Wiem ze moga to byc wtryski moze to byc padajaca pompa wtryskowa lecz czy moge to jakos sprawdzic samemu ?

Opublikowano

Tak możesz wystarczy schłodzić zimną wodą pompę wtryskową a dokładnie głowicę wysokiego ciśnienia taki żeliwny element pompy wtryskowej.

Opublikowano

Dobra tak zrobie i jesli rzeczywiscie bedzie lepiej palil to bedzie znaczylo ze pompa do wymiany ? Bo takie odpalanie nie jest spowodowane raczej problemem z nastawnikiem pompy ?

Opublikowano

wyciąg kostke z czujnika temperatury (4 piny) i sprawdź czy jest lepiej. Jak się poprawi masz 2 opcje - 1 regenaracja pompy(bądź wymiana) 2- udać sie do tunera i przesunąć mape i latać dalej nawet z 200tyś :P

Opublikowano

Gdzie ta kostka dokladnie sie znajduje ? A sprawdzilem tez jak ktos wyzej pisal tzn nagrzany silnik zlalem pompe zimna woda i rzeczywiscie nacznie lepiej zapalil. Czyli wychodzi na to ze pompa do regeneracji :( A wgrywanie innego programu tez nie wchodzi w gre bo chyba 400zl powiedzial mi gosc za to wiec pewnie lepiej wyjdzie zregenerowac pompe. Bo raczej to nie bedzie problem z nastawnikiem pompy ? Badz jej zlym ustawieniu bo wiem ze mozna jakos ja ustawiac gdzies na forum widzialem opis

---------- Post dopisany at 19:13 ---------- Poprzedni post napisany at 18:51 ----------

kto chetny pomoc zamieszczam link do mojego tematu ktory kiedys zalozylem a zapomnialem o nim http://a4-klub.pl/silniki-diesla-29/ciezko-pali-najprawdopodobniej-problem-pompa-262672/#post3348699

Opublikowano

A co masz za silnik?? 1z?? fotka kolegi Sztomel mam nadzieje ze sięnie obrazi :Dhttp://obrazki.elektroda.net/42_1243455245.jpg

Opublikowano

tak 1z

---------- Post dopisany at 20:36 ---------- Poprzedni post napisany at 20:31 ----------

ale to co jesli wypne kostke od czujnika temp. i bedzie palil lepiej bedzie to znaczylo ze czujnik czy pompa jest zrypana

Opublikowano
  • Autor

Sprawa sie wyjaśniła , rozrząd przeskoczył ,a winowajcą jest wyrobione kółko i klin na wale dodatkowo urwało śrube mocującą kółko ogolnie silnik chbya na szmelc

Opublikowano

sprawdzilem ten czujnik i po wypieciu bez zmian dalej ciezko go odpalic

Opublikowano

jak można nie wymieniac rozrządu po kupnie auta...

ja nawet jak kupilem i mi gosciu powiedzial ze wymieniał ,to i tak wymieniłem i ustawiałem na nowo bo nikomu sie nie wierzy,chyba zeby dał papier z aso...

i dobrze ,że wymieniałem po żle był ustawiony rozrząd i pasek za mocno naciagniety ,teraz wartosci w vagu mam prawie jak z salonu nowego :wink:

Opublikowano
sprawdzilem ten czujnik i po wypieciu bez zmian dalej ciezko go odpalic

na gorącym silniku , pompę -głowiczke owiń szmatą i polej obficie zimna wodą , i zobacz jak zapali!!!

Sprawdź dawkę rozruchową może trzeba stuknąć nastawnik