soul87 Opublikowano 13 Września 2013 Opublikowano 13 Września 2013 Witam, przymierzam sie do wymiany paska rozrządu, przegladając oferty hurtowni itp zauwazylem ze coraz gorzej dostępne są hydrauliczne napinacze pasków rozrządu, natomiast dostępne są nowe zestawy z napinaczem mechanicznym gdzie rolka napinajaca pelni tez role tlumika drgan, znalazlem tez biuletyny firmy CONTI oraz INA gdzie jest opisana zmiana systemu napinajacego dla silnikw 1.8t BFB , AMB, AVj i nawet 1.8tfsi z hydr na mechaniczny... teraz mam dylemat czy montowac nowy mechaniczny system czy szukac starego hydraulicznego napinacza??? nie ukrywam ze podoba mi sie zmiana na nowy mechaniczny, poewnieaz jest tanszy.... http://www.contitech.de/pages/produkte/antriebsriemen/kfz-ersatz/docs/ti/13_035_pl.pdf http://www.schaeffler.com/remotemedien/media/_shared_media/08_media_library/01_publications/automotiveaftermarket/serviceinfo/downloads_9/ina_0098_pl_pl.pdf ktoś coś?
remikson Opublikowano 15 Września 2013 Opublikowano 15 Września 2013 Ja mam podobny problem z wyborem rozrządu.Orientujesz się czy w przypadku zmiany na nowy mechaniczny konieczna jest wymiana hydraulicznego tłumika drgań czy wystarczy wymienić samą rolkę prowadzącą . Chodzi mi o to czy ten hydrauliczny tłumik może pełnić role uchwytu ,czy muszę kupić nowy uchwyt pod rolkę
VTG Opublikowano 15 Września 2013 Opublikowano 15 Września 2013 Można stosować zamiennie oba systemy w 1.8T. Nowa wersja jest tańsza nie trzeba wymieniać hydronapinacza, którego i tak prawie nikt nie wymieniał. Tdi do 2002 roku miały hydro a po po 2002 były na zmienionej rolce napinającej. Jeżdżą tak samo tylko koszt wymiany rozrządu inny.
soul87 Opublikowano 15 Września 2013 Autor Opublikowano 15 Września 2013 tylko rolke z hydronapinaczem ustawiamy na jakas tam szczeline w stosunku do rolki (8mm chyba) i jest napiete, a zwykla rolke mechaniczna bez hydro jak napiac? skad wiadomo czy jest ok czy nie
Łukasz13 Opublikowano 15 Września 2013 Opublikowano 15 Września 2013 Ta rolka jest na mimośrodzie przekręcajac ja naciągasz pasek naciągasz aż znaki narysowane na rolce pokryją się zreszta w pdf-ie pisze taki system stosowany jest chyba w wielu autach np. we fiatach.
Rekomendowane odpowiedzi