Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podwższone obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od pewnego czasu mam spory problem z moją audi.

Po rannym odpaleniu silnika przy niższych temperaturach strasznie szaleją obroty. skaczą do 2-3tys i utrzymują sie na tym poziomie nawet gdy silnik się rozgrzeje. Nieraz pomaga delikatne "muśnięcie" pedału gazu i wtedy spadają na chwilę ale gdy ruszę i przejadę kawałek znowu szaleją.

Miał ktoś może podobny problem?

Ps. Przepustnicę czyściłem oraz adaptowałem za pomocą kluczyka

Opublikowano

Podstawa to podłączenie VAGa i sprawdzenie co on mówi. Przyczyn może być kilka, nie ma co strzelać na ślepo. Potem warto sprawdzić logi statyczne i powinieneś wiedzieć mniej więcej o co chodzi.

Opublikowano

to co kolega napisał plus dodatkowo czyszczenie i adaptacja przepustnicy, sprawdzenie szczelności dolotu. Masz LPG ?? :)

Opublikowano

tak mam LPG. Błędów 0, przepustnica czyszczona i zaadaptowanana no i szczelność również sprawdzona. Przeglądając forum zauważyłem, że wiele osób ma problem z czujnikiem temperatury i teraz pytanie czy może on mieć coś wspólnego z tymi objawami?

Opublikowano

Raczej nie w takim stopniu. Jak czujnik będzie walnięty to mogłyby być problemy z odpalaniem rano, albo chodziłby długo na ssaniu ale nie działby się raczej takie cyrki. Zresztą czujnik sprawdzisz w VAGu, bo pokarze ci jaką temp pokazuje. Jak rano pokarze powiedzmy 20 stopni a po nagrzaniu normalnie 90 to raczej nie czujnik. Co pokazuje lambda jak tak chodzi na podwyższonych obrotach, co pokazuje przepustnica (% jej otwarcia) kiedy nogę masz zdjętą z gazu - powinna być w zakresie 2-5% z tego co pamiętam. Zresztą nowsze vagi podpowiadają jaki powinien być zakres parametrów na wolnych obrotach. VAG to nie tylko sprawdzanie błędów, to w zasadzie jego dodatkowa funkcja.

Opublikowano

a takie rzeczy masz na lpg i PB czy tylko na PB ?? dodatkowo zobacz czy linka od gazu ci się gdzieś nie przycina, albo czy nie jest zbyt mocno naciągnięta, możliwe że się przycina i jak muśniesz gaz to odblokujesz ją i jest normalnie, czujnik temp. aż takich wahań nie powinien powodować bo to naprawdę mocno szaleją :)

Opublikowano
a takie rzeczy masz na lpg i PB czy tylko na PB ?? dodatkowo zobacz czy linka od gazu ci się gdzieś nie przycina, albo czy nie jest zbyt mocno naciągnięta, możliwe że się przycina i jak muśniesz gaz to odblokujesz ją i jest normalnie, czujnik temp. aż takich wahań nie powinien powodować bo to naprawdę mocno szaleją :)

Dlatego każę sprawdzić VAGiem na ile % jest otwarta.

Opublikowano

Spoko nie gorączkuj się ja tylko napisałem swoją opinię oraz pytanie, a tak przy okazji to w twoim kontekście zdania powinno być każę nie karze :)

Opublikowano
Spoko nie gorączkuj się ja tylko napisałem swoją opinię oraz pytanie, a tak przy okazji to w twoim kontekście zdania powinno być każę nie karze :)

Nie gorączkuję się, dodałem tylko żeby było wiadomo o co chodzi właśnie ze sprawdzeniem przepustnicy w VAGu skoro już o tym napisałeś.

Dzięki za zwrócenie uwagi co do pisowni.