rafal9119 Opublikowano 25 Września 2013 Opublikowano 25 Września 2013 Witam dziś spotkała mnie nie przyjemna sytuacja i to jeszcze w trasie 120km o domu ,rozsypał mi się pasek od alternatora i wspomagania ten długi. co musze zrobić by go wymienić? opisze mi ktoś to dokładnie nawet nie wiem jak mam go załozyc. a i jeszcze jedno mogłby mi ktoś pokazac na allegro jakiego paska potrzebuje bo dzwoniłem dziś do sklepu to koles kazał mi zmierzyć stary pasek i dopiero dobierze. a ze starego paska zostało mi tylko 15 cm:grin: z góry dzięki.
Bartoszzz Opublikowano 25 Września 2013 Opublikowano 25 Września 2013 Jakiś matoł w tym sklepie, co nawet do katalogu nie umie zajrzeć by sprawdzić jaki pasek... Pasek 5PK1300 do kupienia masz. Wymiana nie jest trudna. Jeżeli masz klimę to musisz ściągnąć pasek od kompresora imbusem, następnie nakładasz pasek wieloklinowy na koło pasowe, koło od pompy wspomagania, kluczem 17 odchylasz napinacz paska przy alternatorze i nakładasz pasek na alternator, a na końcu puszczasz napinacz. Można sobie zablokować napinacz wiertłem, jest tam odpowiedni do tego otwór.
wojtek79 Opublikowano 25 Września 2013 Opublikowano 25 Września 2013 Potrzebujesz pasek 5PK1300. Tu masz takie: Pasek wieloklinowy audi a4 5PK1300 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Co do wymiany, jak masz klimę to pasek klinowy od klimy trzeba zdjąć. Najwygodniej to jest odkręcić cały przód i wtedy masz dobre dojście. Napinacz paska alternatora naciągnij i zablokuj. Nałóż nowy pasek i zwolnij napinacz. Poskładaj wszystko z powrotem tak jak było i OK. Na rysunku kolorem czerwonym zaznaczyłem pasek alternatora/
rafal9119 Opublikowano 26 Września 2013 Autor Opublikowano 26 Września 2013 temat paska już jest prawie ogarnięty tylko pozostało dziwne pukanie w alternatorze tak to puka jak by w kole. i oska w nim lekkie ma bicie da rade go naprawić?
wojtek79 Opublikowano 4 Października 2013 Opublikowano 4 Października 2013 Jak ośka ma bicie to jest skrzywiona, chyba że chodzi o to że ma luz jak nią ruszasz na boki czy wdłuż. Wtedy łożyska do wymiany.
Rekomendowane odpowiedzi