Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

hałas z okolic filtra powietrza podczas dodawania gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niekoniecznie ale warto dostać się do turbiny najlepiej od strony zimnej i sprawdzić luzy poprzeczne i wzdłużne.

Sprawdzisz i będziesz miał pewność.

Przy dużych luzach olej jest wszechobecny w dużych ilościach na ściankach rur dochodzących do intercoolera i w samym intercoolerze.

Opublikowano

mnie takze to "chrobotanie"nurtowało ale juz się przyzwyczaiłem do tego... turbo było na sprawdzeniu -brak uwag.

tak na marginesie - nie występują zestawy naprawcze solidnych elementów do tych turbin... są ale miękkie chińszczyzny, które można zastosować pod warunkiem ze auto gonisz do ludzi. - tak powiedział koleżka, który zajmuje się regeneracja turbin od wielu lat i tak mi doradził-zastanawiałem się sam żeby moja zregenerował skoro juz była u niego...no i powiedział mi to co napisałem- jesli robic dla siebie - to albo szukać w eleganckim stanie używki albo nóweczkę z ASO.

Opublikowano
  • Autor

Masz racje kolego, w mojej poprzedniej AJM i AVF tez regenerowałem turbo i powiem wam, że taką regeneracja o kant d*py rozbić. Po paru m/c auto już nie było takie żwawe jak przed remontem a olej mi ciekł....jak nie powiem z czego....Moja BRD użytkuje od 5 m/c i mam zamiar zrobić nią tak jak w dwóch poprzednich A4-ach przynajmniej 150 tyś. Tak więc jak przyjdzie czas ,że będzie mi brać już dużo oleju albo padnie całkiem to poszukam dobrej używki, najlepszej jaka znajdę.

Opublikowano

Chrobotanie a przy tym siwo niebiesko delikatnie z tyłu - czasami, jak przegazujesz na chwilę jest ok. Czasami jeszcze na wolnych obrotach potrzepie silnikiem. Czy takie masz objawy ?

Opublikowano

Zzygmunt... no powiem Tobie ze moje objawy moglbym przypucowac do Twojego opisu. masz na to recepte?

Opublikowano

Ja miałem ten sam problem, wymieniłem egr na nowy bo zaślepić w brd to nie taka prosta sprawa-tzn idzie, ale wywali od razu błąd na kompie, wywaliłem dpf'a i szurania nie ma. temat ten był poruszany już kilka razy

Opublikowano

Mialem to tez gdy byl jeszcze dpf, wiec to nie ta przyczyna...

Opublikowano
  • Autor

Pawel,

chrobotanie jest niezależnie czy to jest na zimnym silniku czy na ciepłym-tak samo. Jeżeli chodzi o szarpanie silnikiem to występuje ono u mnie , na wolnych obr, ale i podczas jazdy czuje lekkie szarpnięcia. Od kiedy w ASO wymienili mi pompki, to nie widze u siebie kopcenia .Przed wymianą kopcił na biało, teraz (na razie) jest oki.

Opublikowano

Powiem Ci, że dzisiaj rozmawiałem z gościem od regeneracji turbin z Mielca i potwierdził mi że to chrobotanie w tym i wielu innych modelach nie oznacza jakichkolwiek symptomów uszkodzonej turbiny. Oczywiści mówimy o przypadkach gdy jest to jedyny objaw, nie ma przy tym czarno lub biało za samochodem itd

Tutaj

jak zakończył się u klienta efekt chrobotania + biało za samochodem.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Trop z uszkodzonym łożyskowaniem turbiny jak najszybciej do sprawdzenia, parę tygodni temu znajomy w A6 z AWX-em miał identyczny obiaw obcierania/szurania przy schodzeniu silnika z obrotów i podczas mocnego przyspieszania , z racji braku czasu umówiliśmy się na weckend, coby obejżeć turbinę:decayed:

No i miał pecha, bo było to we wtorek, a w czwartek turbina się rozleciała , ledwo mu się udało zadusić motorówkę , a oleum wypiła prawie 3 litry :kox:

Opublikowano

No i jeszcze jedno pragnę nadmienić auto przed totalną awarią turbiny "chrobotało" a po regeneracji turbiny nie.

Jest to potwierdzone już na paru samochodach.

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam... Czy ktoś znalazł przyczynę tego dzwieku 'Chrobotania'...  U mnie bardzo podobny lub identyczny dzwiek...najbardziej słychac przy puszczaniu gazu( w czasie jazdy) na postoju wszystko gra. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja w avf miałem taki dzwiek- była nieszczelność w odlocie spalin do egra- uszczelka metalowa zużyta- doszedłem do tego bo zajrzałem lusterkiem widac było nagar...

po wymianie na nowe- Cisza...