marcin2685 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 w czwartek kupilem auto i wczoraj zapalila mi sie czerwona kontrolka w ksztalcie kierownicy co to oznacza? posiadam silnik 2,0TDI 140KM z 2004roku * uzupełnij proszę profil - Łukasz
pre_pl Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 kontrolka kierownicy powiadasz... Czyli która :
krzyniek Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 pewnie "reifendruckverlust" :gwizdanie:
pre_pl Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 pewnie "reifendruckverlust" :gwizdanie: a to ona jest czerwona ?
grabalaba Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Kolega rzucił problem z typu "archiwum X". Ja stawiam na 'Reifendruck zu gering'
krzyniek Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Kolega rzucił problem z typu "archiwum X". Ja stawiam na 'Reifendruck zu gering' ups ... no ja właśnie miałem tą na myśli
marcin2685 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2008 no chyba nie bardzo... czerwona kontrolka w ksztalcie kierownicy i w ksiazce serwisowej jest opisana jako ELEKTROMECHANISCHE LENKUNTERSTUTZUNG
krzyniek Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 no chyba nie bardzo... czerwona kontrolka w ksztalcie kierownicy i w ksiazce serwisowej jest opisana jako ELEKTROMECHANISCHE LENKUNTERSTUTZUNG elektromechaniczne wspomaganie kierowania
mm.max Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Kontrolka kierownicy sygnalizuje usterkę w elektromechanicznym układzie wspomagania kierownicy Jest ona kontrolką dwu funkcyjną może zapalić się na żółto lub czerwono. Jeżeli zapali się na żółto sygnalizuje to drobną usterkę i nie powinno wpływac to na funkcjonowanie układu wspomagania - choć należy udać się do serwisu lub do kolegi na diagnozę VAGiem Jeżeli zapali się na czerwono sygnalizuje to poważną usterkę i może jednocześnie przestać działać układ wspomagania - w tym wypadku wymagana jest szybka diagnoza problemu
marcin2685 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2008 a cos bardziej konkretnego?
dawidg2 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 jedz do najblizszego serwisu albo podłacz pod komputer jak masz
mm.max Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 a cos bardziej konkretnego? pierwsze elektrohydrauliczne wspomagania modelach VAG 2004-2006 nie należało do trwałych tak wiec być może usterka jest poważna i wymaga wymiany układu wspomagania ... czego oczywiście ci nie życzę. Jedź do serwisu im wcześniej tym lepiej bo może uda się coś odratować Rozumiem, że wspomaganie ci działa ?
marcin2685 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2008 tak wspomaganie dziala. Wczoraj bylem u mojego mechanika ale pozyczyl program i kabel koledze i nie mial mi jak sprawdzic ogladal silnik i mowi ze nic nie widzial z zewnatrz i musi sprawdzic VAGiem. dzisiaj jade do niego na VAGa[br]Dopisany: 07 Sierpień 2008, 15:15 _________________________________________________no wiec bylem u mechanika i VAG nic nie pokazal. mechanik mowi ze moglo byc to spowodowane spadkiem napiecia
mm.max Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Opublikowano 8 Sierpnia 2008 mechanik mowi ze moglo byc to spowodowane spadkiem napiecia Zgadza się kontrolka ta (od elektrohydraulicznego wspomagania), podobnie jak i kontrolka od ABS zaświeci się jeżeli napięcie w instalacji spadnie poniżej 12V, jednak może mieć to miejsce jedynie podczas odpalania samochodu i to przy słabym aku. Jeżeli zaświeciła ci się ta kontrolka podczas normalnej jazdy a wspomaganie działa bez zarzutu przy braku błedów w VAGu to faktycznie przyjrzał bym się instal. elektrycznej bo skoro masz takie spadki napięcia to nie jest to normalne.
marcin2685 Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2008 kontrolka zaswiecila sie podczas jazdy i nie chce zgasnac swieci sie caly czas wspomaganie dziala, wiec musze sprawdzic elektryke tak??
mm.max Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 kontrolka zaswiecila sie podczas jazdy i nie chce zgasnac swieci sie caly czas wspomaganie dziala, wiec musze sprawdzic elektryke tak?? Jeżeli świeci się cały czas to nie możliwe żeby napięcie w instalacji cały czas było poniżej 12V poza tym wtedy powinna również świecić się kontrolka od ABS w takim wypadku jestem przekonany na 100% ze to usterka układu wspomagania. W takim wypadku Serwis Serwis i jeszcze raz Serwis.... znajomy mechanik nie koniecznie może pomóc, skoro błedów nie było. Z doświadczenia powiem ci jedź do Skody lub Seata tam będziesz miał tańszą diagnostykę/naprawę
MAJKI Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Ja tak mam od czasu do czasu w 2 aucie caddy 2.0sdi i dzieje mi sie to tylko dlatego ze nim sporadycznie jezdze i akumulator odmawia mi posłuszenstwa, naładowałem aku i kontrolka sama gasnie
Rekomendowane odpowiedzi