Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciężko wchodzą biegi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

otóż problem polega na tym ze podczas pracy silnika ciężko mi wchodzi jedynka i wsteczny, przy jedynce jest taki jakby opór i przy wstecznym tak samo, gdy silnik jest zgaszony takiego problemu nie ma jedynka ładnie leciutko wchodzi, co to może być?

Opublikowano

Wydaje mi się ze może to być synchronizator 1 biegu , inne biegi wchodzą dobrze ?:wink:

Opublikowano

tak inne leciutko tylko z 1 i wstecznym sa problemy

---------- Post dopisany at 19:40 ---------- Poprzedni post napisany at 15:31 ----------

kto pomoże?

Opublikowano

Tak jak wyżej pisałem jeżeli reszta wchodzi normalnie a 1 i wsteczny to podejrzany jest synchronizator 1 biegu

Opublikowano
Tak jak wyżej pisałem jeżeli reszta wchodzi normalnie a 1 i wsteczny to podejrzany jest synchronizator 1 biegu

To na pewno nie synchronizator tylko raczej słabo rozłanczające sprzęgło, najprawdoodobniej do wymiany.

Opublikowano

a przy sprzęgle nie bylo by problemu z wrzuceniem każdego biegu a nie tylko 1 i wstecznego ?

Opublikowano

Miałem to samo ciężko wchodziły 1 i wsteczny reszta ok. dzisiaj mi się tryby ze skrzyni wysypały.. nie zapalę silnika nawet bo blokuje coś i rozrusznik staje. nie można go ruszyć koła zablokowane.

więc zapewne w twoim przypadku może to też nie być nic miłego ;/ podjedź do mechanika niech spuści olej ze skrzyni jeśli ma opiłki w złotawym kolorze to znaczy ze synchronizator siadł jeśli nie ma opiłków no to będzie coś innego