Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Regeneracja pomp olejowych w silnikach 2.0 TDI Audi VW Seat Skoda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w swoim ostatnim aucie (A6 C6 2.0 TDI BRF) robiłem u was napęd pompy i byłem zadowolony. Planuje teraz kupić A5 2.0 TDI 170km silnik Caha quattro z 2012(po lifcie). Czy w tym modelu również występuje to wadliwe rozwiązanie napędu pompy oleju?Będę wdzięczny za odp.

Edytowane przez Maniusiek28

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Przed kupnem sprawdzić ciśnienie na rozgrzanym oleju!!! Zaczynają wycierać sie wałki balansowe razem z panewkami-nie zabierak(imbus)

Opublikowano
  • Autor

Ostatnie zdjęcie, po lewej w bdb stanie, prawa śmietnik..

IMG_20200622_163238.jpg

IMG_20200622_163256.jpg

IMG_20200622_164644.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, przeczytałem chyba wszystko w necie na temat tych pomp, jedni dają tulejki inni spawają masakra. Skorzystam z Waszej firmy FUTURUM.

Zdecydowałem się na ten krok bo za każdym razem robi mi się słabo jak słyszę o tych ołówkach itp.

Jestem umówiony w Gdyni na środę, zobaczymy.

Moja poczciwa jednostka BPW podobno zmieni kulturę pracy :) teraz ma coś ponad 261 tyś km...

Pytanie do kolegi Futurum, pokażesz jak w moim przypadku wyglądało z tą pompą? Czy było źle czy inaczej?

Edytowane przez RadekO

Opublikowano
1 godzinę temu, RadekO napisał:

Moja poczciwa jednostka BPW podobno zmieni kulturę pracy

na to nie licz

Opublikowano

Aha. No, ale za to będę miał chociaż  problem z pompą z głowy. 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 25.07.2020 o 06:56, RadekO napisał:

Moja poczciwa jednostka BPW podobno zmieni kulturę pracy :)

Kultura pracy zmienia się w momencie wywalenia wałków i zamontowaniu zwykłej pompy od 1,9.Tu nie będzie takiej ingerencji ponieważ moduł olejowy masz na kołach zębatych(zakładamy wałek balansowy ze wzmocnionym zabierakiem i już tam nie zaglądasz ).

wałek.jpg

Opublikowano

Liczę na to :) Dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Przyjechałem w ostatniej chwili, powiedziano mi, że miałem więcej szczęścia niż rozumu. Imbus przekręcił się w gnieździe i malutko brakowało a by nie było napędu. 

Serdecznie dziękuję za pomoc. 

200 km już zrobiłem bez problemu.

Ludzie wymieniajcie to!

Dzięki Futurum i serwis Bosch VASS SERWIS

20200729_154739.jpg

20200729_200138.jpg

Edytowane przez RadekO

Opublikowano
  • Autor

Jeździć nie sprzedawać...

Opublikowano

to na pewno :) DZIĘKI :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 27.07.2020 o 20:32, FUTURUM napisał:

Kultura pracy zmienia się w momencie wywalenia wałków i zamontowaniu zwykłej pompy od 1,9.Tu nie będzie takiej ingerencji ponieważ moduł olejowy masz na kołach zębatych(zakładamy wałek balansowy ze wzmocnionym zabierakiem i już tam nie zaglądasz ).

wałek.jpg

Ogólnie nie lepszym rozwiązaniem jest wstawienie pompy od 1.9 tdi?  Nie wiem jak to cenowo wygląda. Jakie są tego plusy i minusy ?

Opublikowano
W dniu 29.06.2020 o 16:00, FUTURUM napisał:

Przed kupnem sprawdzić ciśnienie na rozgrzanym oleju!!! Zaczynają wycierać sie wałki balansowe razem z panewkami-nie zabierak(imbus)

Czy w przedliftach jak caga do 2012 roku także się wycierają te wałki? 

Opublikowano
6 godzin temu, Kodzak33 napisał:

Ogólnie nie lepszym rozwiązaniem jest wstawienie pompy od 1.9 tdi?  Nie wiem jak to cenowo wygląda. Jakie są tego plusy i minusy ?

Też właśnie jestem ciekaw. Słyszałem że trzeba zmieniać również wał ale czy to prawda to nie wiem i druga sprawa niby gorzej silnik pracuje czy to też prawda? 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 17.08.2020 o 02:19, Kodzak33 napisał:

Czy w przedliftach jak caga do 2012 roku także się wycierają te wałki? 

Wałki nie tak szybko, wycierają się panewki w korpusie olejowym przez co gubi ciśnienie na rozgrzanym silniku..

Opublikowano
  • Autor
W dniu 17.08.2020 o 09:16, Mateo1989 napisał:

Słyszałem że trzeba zmieniać również wał ale czy to prawda to nie wiem i druga sprawa niby gorzej silnik pracuje czy to też prawda?

Przy naprawie modułu olejowego nic nie wymieniasz(wał).Wał korbowy wymieniasz jeśli kastrujesz silnik z wałków i wstawiasz pompę od 1.9 aby kultura pracy była zadowalająca...

Opublikowano
  • Autor

Edytowane przez FUTURUM

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 8.06.2016 o 21:53, FUTURUM napisał:

-R.S. Autoserwis. Śmietanka R.-Wrocław

Cześć.

Mam kilka pytań:

1. czy w Skodzie Superb 2.0 140KM 2007r., oznaczenie silnika BSS także występuje przypadłość pompy oleju i czy zajmujecie się ich regenracją?

2. czy nadal polecacie warsztat pana Śmietanki we Wrocławiu?

3. czy dla użytkowników samochodów z kurą na masce też jest rabat i ile kosztuje regeneracja pompy do silnika BSS?

Edytowane przez Augustus

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.3 tyg temu zakupiłem auto przeczytałem wszystko w temacie felernych pomp liczyłem że problem może mnie nie dotyczyć i się przeliczyłem.Dziś auto trafiło na warsztat demontaż miski i po zweryfikowaniu walka (Imbusa)okazało się że był wymieniany lecz gniazdo już wyrobione?.Szybki telefon i wysyłka kontakt super liczę na szybką i fachową naprawę modułu w Futurum.Przebieg pacjenta 286000tyś

Opublikowano
  • Autor